FOTO/ VIDEO/ Ursula von der Leyen și Josep Borrell au vizitat Bucha: „Am văzut cruzimea armatei lui Putin”

8 aprilie 2022, 19:21 UE 439
Ursula von der Leyen şi Josep Borrell au mers la Bucha.  Sursa: NEXTA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, au mers la Bucha, orașul din regiunea Kiev unde sute de civili au fost masacrați de armata rusă.

„Aici s-a întâmplat ceva de neimaginat. Am văzut cruzimea armatei lui Putin. Am văzut nepăsarea și cruzimea cu care au invadat acest oraș. Aici, în Bucha, am văzut cum umanitatea noastră este spulberată. Întreaga lume este în doliu alături de oamenii din Bucha. Ei sunt cei care apără frontiera Europei, cei care apără umanitatea și democrația și, de aceea, suntem alături de ei în această luptă”, a spus von der Leyen.

Sursa: NEXTA


Sursa: NEXTA


Într-un mesaj postat pe pagina sa de Twitter președinta Comisiei Europene a subliniat că „a fost important să-și înceapă vizita în Ucraina mergând în Bucha, lăsând un mesaj pentrupoprul ucrainean.

„Cei responsabili de atrocități vor fi aduși în fața justiției. Lupta voastră este lupta noastră. Sunt astăzi la Kiev pentru a vă spune că Europa este de partea voastră”, se arată în mesaj.

Delegaţia a plecat joi noapte spre Kiev din oraşul polonez Przemysl din apropierea frontierei cu Ucraina.Ursula von der Leyen şi Josep Borrell au anunţat la rândul lor anterior vineri că sunt în drum spre Kiev, potrivit AFP, citează Agerpres.

„Nerăbdătoare să ajung la Kiev”, a scris pe Twitter Ursula von der Leyen, însoţindu-şi mesajul cu o fotografie în care apare alături de Borrell şi Heger, pe peronul unei gări lângă un tren în culorile Ucrainei.

„Mă duc la Kiev”, a spus la rândul său şeful diplomaţiei europene, postând şi o fotografie alături de şefa CE şi de alte persoane.

Vizita a fost anunţată joi ca semn al „sprijinului de neclintit” pentru Ucraina, care se confruntă cu o invazie militară a Rusiei începând din 24 februarie.

În timpul călătoriei, Borrell a anunţat că UE va furniza 7,5 milioane de euro Ucrainei pentru a-şi instrui procurorii să ancheteze crimele de război, de care sunt acuzate forţele ruse, în special la Bucea şi Borodianka.

„Ucraina nu este o ţară ocupată şi dominată. Există în continuare un guvern, care poate primi oameni din afară”, le-a spus Borrell jurnaliştilor, anunţând de asemenea că UE îşi va redeschide misiunea diplomatică din Ucraina.

Potrivit lui, liderii europeni vor discuta cu omologii lor ucraineni despre asistenţa militară în faţa Rusiei şi despre viitoarele sancţiuni împotriva Moscovei, inclusiv în privinţa gazului.


În localitatea Bucha din regiunea Kiev a început exhumarea cadavrelor din gropile comune, în vederea identificării și stabilirii cauzelor exacte ale deceselor, a anunțat prin intermediul paginii de Facebook procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, care a precizat că într-o groapă de lângă biserica din localitate au fost depistate aproximativ 67 de cadavre.

În orașul eliberat Bucha, lângă Kiev, au fost identificați 163 de localnici care au fost uciși de invadatorii ruși - aceasta este aproximativ jumătate din cadavrele găsite pe străzi. Despre aceasta a anunțat primarul Bucha, Anatolii Fedoruk, într-un interviu acordat pentru „Vocea Americii”, scrie UNIAN.

Trupele ruse au părăsit regiunea Kiev, iar în urma lor au lăsat imagini de coșmar: orașe pârjolite și zeci de cadavre ale cetățenilor ucraineni care zac chiar pe drumuri (numărul exact al victimelor încă nu a fost stabilit).

În Bucha au fost găsiți zeci de morți cu mâinile legate, primarul orașului declarând că Bucha era „împânzită cu cadavre”. Oamenii, a spus primarul, au fost împușcați în ceafă. În satul Motîjin, au fost găsite cadavre într-o groapă comună. Pe marginea uneia dintre autostrăzile din regiunea Kiev, fotojurnaliştii au văzut trupurile unor femei goale. Forțele ruse au încercat să le ardă.

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a acuzat Rusia de comiterea unui „genocid” în Ucraina pentru a elimina „întreaga naţiune”, la o zi după descoperirea a numeroase cadavre pe străzile din oraşul Bucha, în apropiere de capitala Kiev după plecarea forţelor ruse.

Totodată, preşedinta Maia Sandu, s-a declarat „şocată” de „masacrul” din oraşul ucrainean şi a anunţat pentru luni, 4 aprilie, zi de doliu naţional în memoria victimelor de până acum ale războiului dus de Rusia în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a negat că armata rusă ar fi provocat masacrul din localitatea, regiunea Kiev, și spune că „toate fotografiile și videoclipurile publicate de regimul de la Kiev, care ar fi mărturie despre astfel de „crime” comise de personalul militar rus în orașul Bucha, sunt o altă provocare.”

Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, a anunțat că cei care sunt implicați în tortura și execuția civililor vor fi condamnați pe viață. De asemenea, ea le-a transmis soldaților ruși aflați încă pe teritoriul Ucrainei să se comporte „în așa fel încât pentru tot restul vieții să nu fiți nevoit să căutați constant un gol unde să vă ascundeți”, deoarece „războiul se va termina mai devreme sau mai târziu.”


Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media