„Hey Hey Rise Up”. După o pauză de 28 de ani, Pink Floyd, legendara trupă rock londoneză, va lansa o nouă melodie în sprijinul poporului ucrainean

7 aprilie 2022, 21:43 Muzică 326
Formaţia Pink Floyd va lansa o nouă melodie în sprijinul poporului ucrainean.  Sursa: Pink Floyd, Facebook

După o pauză de 28 de ani, formaţia Pink Floyd va lansa o nouă melodie în sprijinul poporului ucrainean. Piesa intitulată „Hey Hey Rise Up” va putea fi ascultată după miezul nopții. Toate profiturile generate vor fi direcţionate către ONG-ul Ukrainian Humanitarian Relief, a anunţat joi legendara trupă rock londoneză pe pagina sa de Facebook.

Piesa, prima înregistrată de Pink Floyd după albumul „The Division Bell” (1994), este interpretată de solistul ucrainean Andriy Khlyvnyuk din grupul rock Boombox, alături de chitaristul şi vocalistul David Gilmour şi bateristul Nick Mason.

Piesa, înregistrată miercurea trecută, folosește vocea lui Andriy preluată de pe postarea lui pe Instagram, în Piața Sofiyskaya din Kiev, cântând „Oh, The Red Viburnum In The Meadow”, un cântec de protest popular ucrainean, scris în timpul primului război mondial, al cărei ultim vers dă titlul noii piese Pink Floyd .

Videoclipul pentru „Hey Hey Rise Up” a fost filmat de apreciatul regizor Mat Whitecross și filmat în aceeași zi în care a fost înregistrată piesa, cu Andriy cântând pe ecran în timp ce trupa cântă.

„Și noi, la fel ca mulţi alţii, am simţit furia şi frustrarea faţă de această acţiune dezgustătoare de invadare a unei ţări independente, paşnice şi democratice şi faţă de uciderea poporului ei de către una dintre cele mai mari superputeri din lume”, spune David Jon Gilmour, chitaristul și vocalistul formației Pink Floyd, care are o noră ucraineană şi nepoţi de la aceasta.

Gilmour explică cum a ajuns să-l cunoască pe Andriy și trupa sa Boombox.

„În 2015, am jucat un spectacol la Koko din Londra în sprijinul Teatrului Liber din Belarus, ai cărui membri au fost închiși. Pussy Riot și trupa ucraineană, Boombox, au fost, de asemenea prezenți. Trebuiau să-și facă propriul set, dar cântărețul lor Andriy a avut probleme cu vizele, așa că restul trupei m-a susținut pentru setul meu - am cântat Wish You Were Here pentru Andriy în acea noapte.

Recent am citit că Andriy și-a părăsit turneul american cu Boombox, s-a întors în Ucraina și s-a alăturat armatei ucrainene. Apoi am văzut acest videoclip incredibil pe Instagram, în care stă într-o piață din Kiev, în fața unei biserice frumoase cu cupolă aurie și cânta în liniștea unui oraș fără trafic sau zgomot de fond din cauza războiului.

A fost un moment puternic care m-a făcut să vreau să face o piesă”,
a spus Gilmour.

În timp ce scria piesa, David a reușit să vorbească cu Andriy, acesta fiind pe un pat de spital, în Kiev, unde se recupera după ce a fost rănit.

„I-am cântat un pic din cântec pe linia telefonică și mi-a dat binecuvântarea. Sper să facem ceva împreună în persoană la un moment dat.

Sper că va primi sprijin și multă publicitate.Vrem să strângem fonduri și moral. Vrem să ne arătăm sprijinul pentru Ucraina și, în acest fel, să arătăm că cea mai mare parte a lumii consideră că este total greșit ca o superputere să invadeze o țara democratică independentă”,
a mai spus Gilmour.

Coperta piesei prezintă o pictură cu floarea națională a Ucrainei, floarea soarelui, care aparține artistului cubanez Yosan Leon.

Este o referire directă la femeia care a fost văzută de întreaga lume dând semințe de floarea-soarelui soldaților ruși și spunându-le să le poarte în buzunare pentru ca atunci când vor muri, floarea soarelui să crească.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media