UE adoptă al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: Interzicerea importului de cărbune și interdicţie pentru nave şi camioane ruseşti - printre măsuri

8 aprilie 2022, 14:34 UE 220
Sediu Comisia Europeană, Bruxelles.  Sursa: Replica Media

Având în vedere agresiunea continuă al Rusiei împotriva Ucrainei și atrocitățile raportate comise de forțele armate ruse în Ucraina, Consiliul a decis astăzi, 8 aprilie, să impună un al cincilea pachet de sancțiuni economice și individuale împotriva Rusiei. Pachetul convenit include o serie de măsuri menite să întărească presiunea asupra guvernului și economiei Rusiei și să limiteze resursele Kremlinului pentru agresiune, se arată într-un comunicat al Consiliului Europei.

„Aceste ultime sancțiuni au fost adoptate în urma atrocităților comise de forțele armate ruse în Bucha și în alte locuri aflate sub ocupația rusă. Scopul sancțiunilor noastre este de a opri comportamentul nesăbuit, inuman și agresiv al trupelor ruse și de a spune clar factorilor de decizie de la Kremlin că agresiunea lor ilegală are un cost mare”, susține Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Pachetul cuprinde:

- o interdicție de a cumpăra, importa sau transfera cărbune și alți combustibili fosili solizi în UE dacă sunt originari din Rusia sau sunt exportați din Rusia, începând cu august 2022. Importurile de cărbune în UE sunt în prezent în valoare de 8 miliarde EUR pe an;

- interdicția de a oferi acces în porturile UE navelor înmatriculate sub pavilionul Rusiei. Se acordă derogări pentru produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar și energie;

- interzicerea oricăror întreprinderi de transport rutier din Rusia și Belarus, care să le împiedice să transporte mărfuri rutiere în UE, inclusiv în tranzit. Cu toate acestea, se acordă derogări pentru o serie de produse, cum ar fi produsele farmaceutice, medicale, agricole și alimentare, inclusiv grâul, și pentru transportul rutier în scopuri umanitare;

- interdicții suplimentare de export, care vizează carburanți pentru avioane și alte bunuri, cum ar fi computere cuantice și semiconductori avansati, electronice de ultimă generație, software, mașini sensibile și echipamente de transport și noi interdicții de import pentru produse precum: lemn, ciment, îngrășăminte, fructe de mare și băuturi alcoolice. Interdicțiile convenite la export și import reprezintă doar 10 miliarde EUR, respectiv 5,5 miliarde EUR;

- o serie de măsuri economice direcționate să consolideze măsurile existente și să înlăture lacune, cum ar fi: interdicția generală a UE privind participarea companiilor ruse la achizițiile publice în statele membre, excluderea oricărui sprijin financiar acordat organismelor publice ruse.

În plus, Consiliul a decis să sancționeze companiile ale căror produse sau tehnologie au jucat un rol în invazie, oligarhi și oameni de afaceri cheie, oficiali de rang înalt de la Kremlin, susținători ai dezinformarii și manipulării informațiilor, răspândind sistematic narațiunea Kremlinului despre agresiunea de război a Rusiei în Ucraina, precum și membrii fr familie ai persoanelor deja sancționate, pentru a se asigura că sancțiunile UE nu sunt eludate.

În plus, este impusă o interdicție totală a tranzacțiilor asupra a patru bănci cheie rusești, reprezentând 23% din cota de piață din sectorul bancar rus. După ce au fost dezactivate, aceste bănci vor fi acum supuse unei înghețari a activelor, fiind astfel complet separate de piețele UE.

În concluziile sale din 24 martie 2022, Consiliul European a declarat că Uniunea rămâne pregătită să înlăture lacunele și să urmărească o eludare reală și posibilă a măsurilor restrictive deja adoptate, precum și să acționeze rapid cu sancțiuni solide coordonate suplimentare împotriva Rusiei și Belarusului pentru a asigura eficient contracararea abilităților Rusiei de a continua agresiunea.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei încalcă grav dreptul internațional și provoacă pierderi masive de vieți și civili. Rusia conduce atacuri împotriva populației civile și vizează obiecte civile, inclusiv spitale, instituții medicale, școli și adăposturi. Aceste crime de război trebuie să înceteze imediat. Cei responsabili și complicii acestora vor fi trași la răspundere în conformitate cu dreptul internațional. Asediul lui Mariupol și a altor orașe ucrainene și refuzul accesului umanitar de către forțele militare ruse sunt inacceptabile. Forțele ruse trebuie să asigure imediat căi sigure către alte părți ale Ucrainei, precum și ajutor umanitar care să fie livrat către Mariupol și alte orașe asediate”, se arată în nota informativă a Consiliului Europei.

Totodată, Consiliul European cere Rusiei să oprească imediat agresiunea militară pe teritoriul Ucrainei, să retragă imediat și necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

Amintim că, la 7 aprilie curent, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care cere un embargo total şi imediat pentru importurile de gaz şi petrol ruseşti şi extinderea substanţială a listei de sancţiuni care vizează responsabili din Rusia şi Belarus.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media