Expert militar: Noua strategie militară a Rusiei este capturarea lentă și metodică a orașelor din Ucraina

28 martie 2022, 11:29 Ucraina 257
Război în Ucraina.  Sursa: www.aljazeera.com

Noua strategie militară a Rusiei este capturarea lentă și metodică a orașelor din Ucraina. Opinia aparține dr. Jack Watling, cercetător în domeniul războiului terestru la Royal United Services Institute, potrivit BBC.

El spune că majoritatea forțelor ruse se află deja în interiorul Ucrainei, dar că rușii nu au capacitatea să redistribuie trupele în toată țara.

„Prin urmare, locul unde ar putea face progrese este acolo unde fac cele mai mari eforturi în ceea ce privește resursele și logistica. Efortul principal în acest moment este sudul, unde încearcă să încheie bătălia pentru Mariupol și apoi să încercuiască unitățile militare ucrainene din Donbas, să încerce să le izoleze, iar apoi să înainteze spre nord”, spune expertul militar, potrivit BBC și Digi24.

Trupele rusești au rămas pe aceleași poziții între Herson și Nikolaev și este foarte puțin probabil să reușească să facă progrese pe acest front, adaugă el. Scopul este mai degrabă să înainteze spre nord din Crimeea de-a lungul râului Nipru pentru a încerca să încercuiască zona de operațiuni unde se află multe dintre cele mai bune unități ale Ucrainei.

„Deoarece moralul rusesc este scăzut, pentru că nu au forța necesară pentru a lua aceste orașe cu asalt, le înconjoară și apoi înfometează oamenii, în timp ce atacă orașele cu artilerie”, explică Watling.

Rușii au avansat de-a lungul mai multor axe în prima parte a conflictului, dar nu au reușit să înainteze, iar acum sunt în situația în care pot folosi o singură axă, pe rând.

În acest moment, prioritatea lor pare să fie înfrângerea forțelor ucrainene din Donbas. Dacă reușesc să cucerească Mariupol, probabil că vor consolida axa împotriva Harkovului la nord de Donbas, spune expertul.

Astfel, strategia este capturarea lentă și metodică a orașelor unul câte unul, conchide el.

În noaptea de 24 februarie, Rusia a lansat în mod deschis un război la scară largă împotriva Ucrainei, atacând Kievul și o serie de alte orașe. Luptele continuă în apropierea mai multor centre regionale. Apărătorii ucraineni au oprit înaintarea ocupanților și au contraatacat în unele zone.

De la începutul războiului provocat de Rusia, peste 1.100 de civili au murit în Ucraina, potrivit unui bilanț publicat de Națiunile Unite. Dintre aceștia, 143 sunt de copii, iar 216 minori sunt răniți. Totodată, o nouă rundă de negocieri este așteptată între cele două părți, care va avea loc la Istanbul.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media