Alexei Arestovici, sceptic privind alăturarea trupelor ruse din stânga Nistrului în războiul din Ucraina: Am foarte mari îndoieli

23 martie 2022, 00:14 Ucraina 1251
Oleksii Arestovici, consilierul președintelui Ucrainean Vladimir Zelenskiy.  Sursa: captură video

Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Alexei Arestovici, s-a arătat complet sceptic privind un eventual scenariu ca trupele ruse din stânga Nistrului să se alăture războiului din Ucraina. Potrivit lui Arestovici, așa-zisa armată a regiunii transnistrene nu are suficientă pregătire și nu va sprijini forțele lui Putin în înaintarea invaziei din țara vecină.

„Am foarte mari îndoieli. Așa-numita armată transnistreană demult timp nu a avut posibilitatea să-și repare echipamentele și armamentul militar. Ca forță militară, chiar dacă își vor chema 15.000 de oameni, fapt de care foarte tare mă îndoiesc, pentru că Belarus să mobilizeze un grup, nemaivorbind de Transnistria. Mă îndoiesc tare, chiar și cu sprijinul armamentului din depozitul din Cobasna... (...) Odesa este foarte bine apărată de forțele ucrainene. Nu comparați forța luptă a Ucrainei, care nimicește zeci și sute de unități de tehnică militară rusească, cu așa-zisa armată transnistreană.

Dar, din anul 2017 dacă nu greșesc, armata așa-zisului PMR (n.red. Republica Moldovenească Nistreană, nume dat de forțele separatiste entității politice autoproclamate din Transnistria) examina un plan de a captura Odesa, dar acesta îmi provoacă zâmbet. Și, apropo, explozia podului a fost nevoie pentru ca, cel mai probabil, a împiedica trupele ruse să ajungă în Transnistria”, a declarat Arestovici într-un interviu pentru portalul de știri Nord News.

Totodată, Arestovici este de opinie că o aliniere a Transnistriei în război este o problemă internă a Republicii Moldova și României care este țară membră NATO și a UE. „În acest caz ar implica direct interesele Moldovei care este țară candidată în UE”, a punctat consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei.În reacție, Tiraspolul a criticat rezoluția APCE, iar pretinsul „minister de externe” a declarat că APCE a utilizat formulări politice tendențioase pentru a acuza Moscova de agresiune împotriva Republicii Moldova și a atenționat că orice „atac împotriva unei operațiuni eficiente de menținere a păcii din stânga Nistrului, care se desfășoară de 30 de ani sub egida Federației Ruse, sunt extrem de periculoase și distructive”.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media