Guvernul a aprobat Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023 - 2032

17 februarie 2023, 15:24 Mediu 90
Codri, Orhei.  Sursa: Rise Moldova

În următorii 10 ani, suprafețele de teren împădurit vor fi extinse cu circa 150 mii de ha, atât pe terenuri noi, cât și pe terenuri forestiere puternic degradate, proprietate publică sau, în premieră, pe terenuri proprietate privată. Aceste prevederi se conțin în Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023 - 2032, care a fost aprobat de Executiv.

Potrivit ministrei Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, pe termen lung, Programul își propune atenuarea schimbărilor climatice și a emisiilor de carbon, reducerea degradării solului, conservarea solurilor prețioase, o dinamică pozitivă a sedimentelor în rețeaua hidrografică.

Alte obiective ale documentului de politici publice se referă la plantarea fâșiilor riverane și de protecție agricolă, crearea a trei centre regionale de creștere industrială și reproducere a materialului forestier și satisfacerea necesităților țării cu produse și servicii generate de păduri.

„Acest program, propus și inițiat de președinta Maia Sandu, este fundamental pentru mai multe aspecte ale economiei și ale vieții cetățenilor noștri. Documentul ne va ajuta să devenim carbo-neutri până în anul 2030, ne va ajuta să trecem la energie verde. Este un program care va produce foarte multe beneficii pentru sectorul agricol, unde umiditatea este importantă și se va schimba și aspectul zonelor rurale din țară”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

În prezent, în Republica Moldova suprafața împădurită ocupă 11% din teritoriul țării, pe când gradul mediu de împădurire în UE este de 37,7%.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media