„Sunt în căutarea și propunerea unor soluții. Am avut discuții complicate săptămâna trecută. Sper să identificăm, în scurt timp, și acele soluții ca toată lumea să rămână cât de cât împăcată. (...) Înțelegem că au vrut să deconecteze „Apă-Canal Chișinău” de la electricitate (n.red. Guvernul Gavrilița). Știm indicațiile care se dădeau din cabinet, sper să nu să se întâmple în continuare. Săptămâna trecută, vineri, conducerea „Apă-Canal Chișinău” a organizat o ședință cu foarte mulți experți independenți, dar și cu ANRE, unde s-a discutat pe marginea metodologiei de calcul a tarifelor aprobate în ianuarie. (...) Bugetul Primăriei Chișinău nu se poate transforma în bugetul SA „Apă-Canal Chișinău”, nu avem temei legal pentru asta. În acest caz, Primăria va trebui să acopere datoria instituției și să nu facă niciun proiect în Chișinău. Metodologia trebuie să fie schimbată de ANRE, astfel ca „Apă-Canal Chișinău” să nu iasă cu datorii și să poată să achite pentru serviciile prestate. Știu că astfel de situație o poartă, practic, fiecare operator de apă și canalizare”, a declarat Ion Ceban.
Viceprimara și fosta șefă la „Apă-Cnaal Chișinău” Irina Gutnic, în cadrul raportului cu privire la situația curentă a operatorului, a precizat că reprezentanții „Apă-Canal Chișinău” au venit cu trei soluții pe care le-au identificat, însă acestea sunt discutate în continuare în cadrul negocierilor cu ANRE și „Premier Energy.”
„Săptămâna trecută am avut două ședințe cu reprezentanții „Premier Energy” cu scopul de a identifica soluții pe marginea stingerii datoriei de 68 milioane lei. „Apă-Canal Chișinău” a solicitat înghețarea acestei datorii sau, cel puțin, eșalonarea acesteia până la finele anului 2023, condiționând această eșalonare în următoarele condiții:
- obligarea achitării primei tranșe din această datorie din momentul ce vom obține debursarea BERD și BEI, care a fost stopată pe parcursul anului 2022 din cauza neîndeplinirii acelor obligații contractuale.
Având în vedere că una din obligații a fost îndeplinită la 13 ianuarie, tarifele au fost ajustate, sperăm vă până la finele lunii februarie să cesionăm împrumutul către Primărie. Există și draftul contractelor din partea băncilor, pe care urmează să le semnăm. O parte din debursare intenționăm să o direcționăm spre stingerea datoriei față de „Premier Energy”. A doua condiție pe care am propus-o cu privire la eșalonarea datoriei, ar fi solicitarea extraordinară de ajustare a tarifului. Există premise pentru a ne permite să depune o solicitare, dat fiind faptul că „Apă-Canal Chișinău” urmează în cel mai scurt timp să pună în exploatare câteva proiecte investiționale, care ar da posibilitatea să solicităm ANRE să ajusteze tariful. De asemenea, suntem în discuții cu cinci suburbii pentru încheierea contractelor de delegare. Acesta este un argument forte ca să solicităm ANRE-ului să ajusteze extraordinar tariful și să avem încasări suplimentare care ne-ar permite să achităm o parte din datorie acumulată. Mai există și o a treia condiție, condiție pe care nu pot să o vociferez până nu vom ajunge la un numitor comun.
Pentru ziua de mâine ne propunem să avem o ședință comună, la orele 16:00 la ANRE, pentru a discuta acest scenariu și în cazul în care va fi acceptat, se va întocmi un Acord de eșalonare a datoriei până la finele anului 2023. Argumentul este că fără ajustarea tarifului, deblocarea situației economice a „Apă-Canal Chișinău” este imposibilă, fapt confirmată și de experți”, a conchis Irina Gutnic.
Amintim că la 3 februarie, ÎCS „Premier Energyˮ SRL a anunțat că în urma asigurărilor oferite de primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban și administrația S.A. „Apă-Canal Chișinău” privind identificarea unor soluții eficiente pentru stingerea datoriei acestei întreprinderi a acceptat să reconecteze temporar blocul administrativ al furnizorului de apă.
La 1 februarie, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a declarat că proiectul de decizie propus de consilierul socialist Dinari Cojocaru cu privire la examinarea și aprobarea unei sume de bani pentru stingerea datoriei la energia electrică de la Apă-Canal Chișinău este unul ilegal și chiar dacă ar fi legal nu este corect ca „ca banii să se ia de la tineret, cultură, patrimoniu și multe altele”, deoarece „i se par nocive ca și intenție.”
Edilul capitalei a acuzat socialiștii, în acest sens, de cârdășie cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), iar în replică, fracțiunile vizate au menționat că ei urmăresc doar „scopul de a ajuta „Apă-Canal Chișinău””, precizând că unica vină de situația în care a ajuns instituția o poartă primarul general, Ion Ceban.”
Amintim că la 31 ianuarie Consilierii Municipali s-au reunit într-o primă ședință care să examineze situația de la Apă-Canal. Socialistul Dinari Cojocaru a anunțat că a fost elaborat un proiect de decizie prin care se propune stingerea datoriei la energia electrică a „Apă-Canal Chișinău” și a propus CMC să se convoace pentru aprobarea acesteia. Asta după ce viceprimara Ina Gutnic a raportat situația la moment prin care spunea că municipalitatea nu are resurse suficiente de a achita datoriile și cerea convocarea unei ședințe cu reprezentanții Guvernului.
ÎCS „Premier Energyˮ SRL a anunțat că, începând cu 26 ianuarie, va deconecta mai multe locuri de consum la întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, inclusiv la cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă, din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprindere, care potrivit furnizorului de energie electrică, a ajuns la 73,2 milioane de lei, dintre care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.
Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că „Apă Canal” „nu are în cont bani pentru a stinge această datorie acumulată, dar o achită eșalonat după posibilitate” și a insinuat că prin această acțiune a „Premier Energy”, guvernarea își dorește ca această „întreprindere să ajungă pe mâini private ca multe alte instituții pe care le-au falimentat.”
Tot la 26 ianuarie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că va solicita „autorităților competente, inclusiv Inspecției Financiare, să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către regia Apă-Canal din subordinea Primăriei Municipiului Chişinău şi cauzele formării datoriilor”, după ce ÎCS „Premier Energyˮ SRL a anunțat că, începând cu 26 ianuarie, va deconecta mai multe locuri de consum la întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, inclusiv la cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă, din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprindere.
Ulterior, ÎCS „Premier Energyˮ SRL a anunțat că a decis amânarea până la data de 01 februarie a deconectării notificate a instalațiilor de alimentare cu energie electrică ale SA „Apă-Canal Chișinău”, după ce furnizorul de energie electrică a primit asigurări din partea reprezentanților din cadrul Primăriei Chișinău, responsabili de domeniul serviciilor comunale, că sunt depuse eforturi considerabile pentru identificarea soluțiilor de plată a energiei electrice consumate de către SA „Apă-Canal Chișinău”.
La 27 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a declarat că atât în tarifele anterioare pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, cât și în tarifele actuale, recent aprobate, au fost și sunt incluse toate cheltuielile necesare pentru consumul de energie electrică. Precizările sunt făcute de Agenție în contextul în care furnizorul de apă ar fi putut fi deconectat de la energie electrică din cauza datoriilor către Premier Energy și a declarațiilor făcute de primarul capitalei, Ion Ceban, care ar fi insinuat că acestea s-au acumulat din cauza acțiunilor întârziate ale ANRE cu privire la majorarea tarifului la apă și canalizare și a guvernării care și-ar dori „falimentarea” instituției.
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a venit cu o reacție după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a ajustat tarifele pentru consumatorii S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2023, arătându-se nemulțumit, menționând că decizia „nu soluționează problema existentă și este una păguboasă pentru întreprindere”.
