Procesul de votare în cele 5 localități din țară, unde a avut loc turul doi al alegerilor locale pentru funcția de primar, s-a încheiat

5 decembrie 2021, 15:30 Politică 274
Alegeri în Moldova.  Sursa: Replica Media
Locuitorii din cinci localități din Republica Moldova au fost așteptați din nou la secțiile de votare. Duminică 5 decembrie, a avut loc cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi pentru funcția de primar. În conformitate cu prevederile legislației electorale, dreptul la vot s-a exercitat în condiții similare primului tur de scrutin și în baza acelorași liste electorale.

Astfel, localitățile care și-au ales la 5 decembrie primarii sunt satul Opaci, raionul Căușeni, comuna Hârtop, raionul Cimișlia, orașul Cupcini, raionul Edineț, satul Bălceana, raionul Hâncești și comuna Cneazevca, raionul Leova.

ACTUALIZARE: 21.30.

CEC informează că, la ora 21.00, s-a încheiat procesul de votare în toate secțiile deschise în cele 5 localități unde astăzi a fost organizat turul doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar.

În baza informațiilor deținute de CEC, prezența la urnele de vot în cele 5 circumscripții electorale a fost următoarea:

- satul Opaci, raionul Căușeni – 947 (36,58%) alegători;

- comuna Hîrtop, raionul Cimișlia – 668 (37,32%) alegători;

- orașul Cupcini, raionul Edineț – 2 284 (31,74%) alegători;

- satul Bălceana, raionul Hâncești – 542 (40,81%) alegători;

- comuna Cneazevca, raionul Leova – 406 (43,01%) alegători.

Codul electoral prevede că, la al doilea tur de scrutin, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

În cele ce urmează, birourile electorale ale secțiilor de votare vor începe numărarea voturilor și după întocmirea proceselor-verbale, CEC va prezenta rezultatele preliminare ale scrutinului de astăzi.

Menționăm că informația poartă un caracter preliminar, până când la Comisia Electorală Centrală vor fi prezentate documentele electorale în original.

ACTUALIZARE: 20.20.
Membrii CEC anunță că rata de participare în localitățile unde astăzi au loc turul II al alegerilor locale este „una bună”. „În unele localități rata de participare se apropie de 50 %. Alegerile se desfășoară într-un regim normal. La 21.00 secțiile de votare își vor încheia activitatea”.
ACTUALIZARE: 18.00.

ACTUALIZARE: 15.20.
CEC anunță că procesul de votare în cele 5 localități din țară, unde are loc turul doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar, se desfășoară în regim normal.

Conform informațiilor prezentate de Inspectoratul General al Poliției, până la această oră nu au fost înregistrate anumite încălcări/incidente. De către angajaţii Poliţiei este organizată activitatea de asigurare şi menţinere a ordinii publice şi a securității în raza de 100 m de la secția de votare.

Până la ora 15:00, dreptul la vot și-au exercitat 3484 de persoane:

- satul Opaci, raionul Căușeni – 669 alegători;

- comuna Hârtop, raionul Cimișlia – 489 alegători;

- orașul Cupcini, raionul Edineț – 1615 alegători;

- satul Bălceana, raionul Hâncești – 411 alegători;

- comuna Cneazevca, raionul Leova – 300 alegători.


ACTUALIZARE: 12.05.

CEC informează că, până la ora 09:00, în total, s-au prezentat la urne circa 1.952 de persoane.

ACTUALIZARE: 09.00.

CEC informează că, până la ora 09:00, în total, s-au prezentat la urne circa 345 de persoane.

- satul Opaci, raionul Căușeni – 44 alegători;

- comuna Hârtop, raionul Cimișlia – 66 alegători;

- orașul Cupcini, raionul Edineț – 168 alegători;

- satul Bălceana, raionul Hâncești – 46 alegători;

- comuna Cneazevca, raionul Leova – 21 alegători.


ACTUALIZARE: 08.00.

Potrivit membrilor CEC, toate secțiile de votare au fost deschise. Până la ora 08.00 și-au exercitat dreptul la vot 130 de alegători.

Secțiile de votare s-au deschis la 07.00, iar cetățenii își vor putea exercita dreptul la vot până la 21.00! Menționăm că astăzi urma să aibă loc și turul doi al alegerilor locale din municipiul Bălți, acestea însă au fost suspendate cu câteva minute până la deschiderea secțiilor de votare.

!Comisia Electorală Centrală a decis anularea turului doi de scrutin de la Bălți. Decizia a fost luată imediat după ce Curtea de Apel din Bălți a menținut decizia primei instanțe care a anulat înregistrarea Marinei Tauber în scrutin. Ambele decizii au fost luate până la ora 7.00 când urmau să se deschidă secțiile de vot.

Particularitățile votării

Persoanele care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor, au împlinit vârsta de 18 ani vor putea vota în secțiile de votare conform domiciliului sau reședinței, fiind incluși în lista electorală suplimentară. Alegătorii care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor, și-au schimbat domiciliul/reședința vor putea vota, în baza acelorași liste electorale, la secțiile de votare conform înregistrării domiciliului/reședinței existente la data desfășurării primului tur de scrutin.

Alegătorii care au depus cerere privind votarea la locul aflării în primul tur de scrutin își pot exercita dreptul de vot și în turul al doilea, chiar dacă nu au depus repetat cerere în acest sens, cu excepția cazului când au renunțat la acest drept în același mod în care l-au obținut. La adoptarea deciziei privind deplasarea urnei mobile, biroul electoral al secției de votare va confirma solicitările pentru primul tur de scrutin, în ordinea în care au fost depuse.

Pentru cele șase localități au fost tipărite 115 931 buletine de vot


Potrivit CEC, pentru cele 6 localități au fost tipărite 115 931 buletine de vot.

Pentru alegerea primarului municipiului Bălți, au fost tipărite 102 105 buletine de vot, dintre care 51 988 în limba română și 50 117 în limba rusă.

Pentru alegerea primarilor în celelalte 5 localități au fost tipărite, în total, 13 826 buletine de vot, din care 10 215 în limba română și 3 611în limba rusă.

Toate buletinele de vot au aceleași dimensiuni: lungimea de 128 mm și lățimea de 140 mm. Diferența o face culoarea: pentru alegerea primarului municipiului Bălți buletinele vor fi de culoare violet, pentru celelalte localități - de culoare roz.

Prețul unui buletin de vot pentru alegerea primarului municipiului Bălți este de 0,18 lei, iar a unui buletin de vot pentru alegerea primarilor în alte 5 localități este de 0,39 lei. Valoarea totală a tirajului de buletine este de 23 771,04 lei.

Au fost acreditați 78 de observatori internaționali

Totodată, CEC a acreditat 75 de observatori naționali din partea Asociației obștești „Centrul pentru Investigații Juridice și Apărarea Drepturilor Omului” și 3 observatori internaționali din partea Ambasadei Republicii Turcia, în vederea monitorizării turului doi al alegerilor locale noi din 5 decembrie 2021.

Observatorii acreditați pentru monitorizarea alegerilor locale noi din 21 noiembrie sunt în drept să-și desfășoare activitatea și în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin.

Nu va fi admisă transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare

CEC informează că nici în cadrul alegerilor de duminică nu va fi admisă transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare.

În scopul combaterii transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare de către concurenții electorali sau alte persoane terțe, în ziua scrutinului de duminică, în perioada de timp rezervată votării, și anume între orele 07.00 şi 21.00, se va permite deplasarea doar a autovehiculelor a căror capacitate de transportare nu este mai mare de 8 persoane și a transportului rutier de persoane prin curse regulate care funcționează potrivit legislației Republicii Moldova.

Totodată, potrivit hotărârii aprobate de CEC, se interzice între orele 07.00 şi 21.00 a zilei votării:

  • organizarea, de către concurentul electoral sau de către alte persoane în interesul concurentului electoral, a transportului alegătorilor la secția de votare;
  • efectuarea transportului alegătorilor la secția de votare cu scopul de a-i determina să voteze pentru unul dintre candidați;
  • efectuarea transportului alegătorilor către secția de votare cu mijloace de transport a căror capacitate de transportare a pasagerilor este mai mare de 8 persoane sau efectuarea transportului alegătorilor la secția de votare de către operatorul de transport rutier în regim taxi, conform unor înțelegeri cu persoane terțe, altele decât călătorul/alegătorul, cu excepția cazurilor alegătorilor cu dizabilități;
  • efectuarea transportului repetat al alegătorilor către secția de votare cu mijloace de transport a căror capacitate de transportare a pasagerilor nu este mai mare de 8 persoane.

Prevederile hotărârii CEC nu se aplică în cazul transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale, transportului rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale, transportului rutier de persoane în cont propriu și a transportului rutier contra cost în regim de taxi, cu obligația documentării acestor cazuri.

În situația nerespectării normelor enunțate, Inspectoratul General al Poliției, Agenția Națională a Transportului Auto și Serviciul Fiscal de Stat vor supraveghea și vor asigura respectarea regulilor stabilite și vor întreprinde măsuri de întrerupere a acestora, raportând la fiecare 4 ore despre toate cazurile înregistrate și/sau documentate Comisiei Electorale Centrale, iar în termen de 24 ore după ziua alegerilor vor prezenta un raport detaliat despre faptele constatate, acțiunile și măsurile întreprinse.

Vineri 3 decembrie - ultima zi în care au fost admise acțiuni de agitație electorală

Totodată, vineri 3 decembrie, a fost ultima zi în care au fost admise acțiuni de agitație electorală pentru cel de-al doilea tur al alegerilor locale noi.

Conform prevederilor Codului electoral, agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor și cea precedentă ei. În această perioadă nu este permisă nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. Interdicția nu se aplică pentru informațiile deja plasate pe internet și pe afișele expuse anterior.

La fel, în aceste zile, furnizorii de servicii media vor informa opinia publică despre organizarea și desfășurarea evenimentelor electorale respectând principiile reflectării echitabile, echilibrate și imparțiale a alegerilor.

Totodată, concurenții electorali nu pot efectua virări în/din contul cu mențiunea ”Fond electoral”.

Continuarea agitației electorale în zilele menționate de către mass-media, concurenți electorali și cetățeni constituie contravenție administrativă și se sancționează cu amendă, de la 15 la 30 de unități convenționale aplicată persoanei fizice ori cu amendă de la 35 la 50 de unități convenționale, aplicată persoanei cu funcție de răspundere sau concurentului electoral.

Amintim că, urmare desfășurării alegerilor locale noi de duminică, 21 noiembrie 2021, au fost aleși primarii în 9 localități din țară.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media