Platon, citat la Procuratura Anticorupție: Este învinuit de atac raider asupra unei bănci comerciale cu bani din laundromatul rusesc

29 octombrie 2021, 09:15 Justiție 140
Veaceslav Platon.  Sursa: Nokta.md

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, fugit la Londra încă la câteva zile după alegerile din 11 iulie, chiar înainte de a se prezenta la o ședință de judecată în dosarul filării magistratei Angela Bostan, a fost citat la Procuratura Anticorupție. Acesta este învinuit de atac raider asupra unei bănci comerciale cu bani din laundromatul rusesc.

„Având în vedere interesul public sporit în raport cu investigațiile cu privire la acțiunile întreprinse de către unele persoane în perioada anilor 2011-2015 în vederea preluării controlului asupra instituției financiare BC „Moldova-Agroindbank” SA și gestionarea acestei instituții în beneficiul unui grup criminal organizat, comunicăm că investigațiile respective se referă la fapte ce se încadrează juridic conform prevederilor art. 190 alin. (5) Cod penal (Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari) și art. 243 alin. (3) lit.b) Cod penal (Spălarea banilor în proporții deosebit de mari)”, precizează PA într-un comunicat de presă.

În cadrul investigațiilor efectuate s-a constatat că, în scopul implementării planului infracțional, făptuitorii folosind documente false și mijloace financiare provenite din „Laundromatul rusesc” au organizat înregistrarea unor tranzacții în lipsa voinței proprietarilor legali sau a succesorilor acestora, ceea ce le-a permis de a obține un pachet de 28051 de acțiuni al BC „Moldova-Agroindbank” SA, în valoare totală de 28 de milioane lei.

Conform probelor administrate în cauza penală, procurorii au constatat că, ulterior obținerii pachetului de acțiuni, făptuitorii pentru a deghiza originea ilicită a hârtiilor de valoare sustrase, au tranzacționat acțiunile sustrase către companiile nerezidente al căror beneficiar real era Veaceslav Platon.

„În perioada 2011-2015, făptuitorii au dobândit 43,11% din acțiunile BC ,,Moldova-Agroindbank” SA care erau deținute de o serie de companii în marea majoritate nerezidenți, beneficiar real al cărora a devenit Veaceslav Platon, ceea ce i-a permis ultimului să preia controlul asupra acestei instituții financiare pe o anumită perioadă”, potrivit PA.

Astfel, procurorii anticorupție l-au citat pe Veaceslav Platon pentru data de 2 noiembrie 2021 în vederea înaintării acuzării.

Replica Media a solicitat o reacție de la avocatul lui Platon, Ion Crețu, însă, deocamdată, nu am primit niciun răspuns.

Amintim că, Veaceslav Platon, un controversat om de afaceri originar din Republica Moldova a părăsit teritoriul Republicii Moldova la câteva zile după alegerile din 11 iulie, chiar înainte de a se prezenta la o ședință de judecată în dosarul filării magistratei Angela Bostan. Acesta și avocații săi au ascuns informațiile despre locul aflării sale. Atunci când au apărut zvonuri că a zburat la Londra unde ar putea cere azil politic, avocatul său, Ion Crețu, a declarat că acesta, de fapt, s-a aflat în Londra doar în tranzit, urmând să ajungă la Praga. Mai târziu, omul de afaceri a fost surprins de moldoveni pe străzile Londrei. Ulterior, Platon a confirmat că se află în Marea Britanie. Mai mult, omul de afaceri spunea că are multe întâlniri cu moldovenii din Regat pe care vrea să-i ajute. Acesta susține că vrea să ofere „soluții excelente” pentru problemele cetățenilor noștri care au plecat la muncă în Anglia și că intenționează să organizeze mai multe întâlniri cu diaspora de acolo.

La 12 august, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a admis demersul Procuraturii Anticorupție privind aplicarea în privința lui Veaceslav Platon a măsurii preventive – arestul pentru 30 de zile cu anunțarea în căutare pentru reținere și executarea măsurii preventive. Decizia survine ca urmare a neprezentării inculpatului la ședința de judecată, în speța vizând rejudecarea dosarului în care este acuzat de „corupere activă” și „escrocherie”. Mai exact, este vorba de dosarul întors pe 30.01.2020 de Curtea de Apel Chișinău la rejudecare, în care Veaceslav Platon este acuzat că în decembrie 2016 ar fi comis coruperea activă a doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială ,,Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanțele de judecată.

De asemenea, acesta mai este acuzat și de faptul că în 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni la trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor interpuși, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor.

La începutul lunii septembrie curent, Biroul Interpol din Moldova a solicitat ca Veaceslav Platon și fostul șef al poliției din Republica Moldova, liderul PACE Gheorghe Cavcaliuc să fie dați în căutare internațională.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media