„O parte din această nouă asistență va continua, de asemenea, sprijinul SUA pentru eforturile guvernului ucrainean de a documenta, investiga și urmări în justiție atrocitățile comise de forțele ruse, bazându-se pe relația noastră de lungă durată cu agențiile ucrainene de justiție penală”, a spus diplomatul american.
Ajutorul a fost anunțat la câteva zile după ce o comisie mandatată de Națiunile Unite a constatat că Rusia a comis crime de război, inclusiv viol, tortură, execuții și detenție în zonele pe care le ocupa în Ucraina.
Erik Mose, care conduce Comisia de anchetă privind Ucraina, a declarat vineri că „un număr mare” de crime de război au fost comise de Rusia și doar două cazuri de către Ucraina, care implică maltratarea soldaților ruși.
Ucraina și aliații săi occidentali i-au acuzat pe soldații ruși de o mulțime de abuzuri de la începutul invaziei din 24 februarie. Moscova a respins în mod regulat acuzațiile drept o campanie de defăimare. Cea mai recentă tranșă de ajutor aduce asistența SUA pentru forțele de ordine ucrainene și partenerii săi la peste 645 de milioane de dolari de la jumătatea lunii decembrie, a spus Blinken.
Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.
UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.
Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.
