„Vedem că oamenii, în special, în Daghestan, au început să lupte pentru viața lor. De ce ar trebui să moară soții, frații și fiii lor în acest război? Într-un război pe care îl dorește un singur om. Într-un război împotriva poporului nostru, pe pământul nostru. El doar nu-și trimite la război proprii copii.
Luptați pentru ca să nu vă trimită copiii la moarte - toți cei care pot fi luați sub această mobilizare criminală rusă. Pentru că dacă veți veni să luați viața copiilor noștri – vă spun ca tată – nu vă vom lăsa să trăiți”, a spus el într-un mesaj video publicat pe canalul său Telegram.
Cu o zi înainte, în Daghestan au izbucnit protestele împotriva mobilizării. Oamenii au blocat autostrada Hasaviurt-Mahacikala în apropiere de satul Endirei, cu scandări „Nu războiului!” și „Copiii noștri nu sunt îngrășăminte”.
Presa locală a relatat că forțele de securitate i-au bătut pe cei care au fost reținuți s-au auzit împușcături. Poliția a tras în aer, încercând să-i împrăștie pe cei care nu erau de acord cu mobilizarea.
Cel puțin 100 de protestatari împotriva mobilizării au fost reținuți în Mahacikala, scrie OVD-Info. În plus, poliția a descins noaptea cu percheziții la unul dintre administratorii canalului Telegram „Podval Dagestan”, care a transmis informații despre protestele din regiune.
Pe 22 septembrie, Zelenskiy s-a adresat și rușilor în legătură cu mobilizarea „parțială” anunțată în Rusia. Liderul de la Kiev a îndemnat oamenii să protesteze, să lupte, să fugă sau să se predea ucrainenilor, promițându-le siguranță.
Ordinul de mobilizare, anunțat de Putin a fost formulat în cei mai vagi termeni, permițând Ministerului Apărării să decidă cine și câți oameni vor fi trimiși pe front. În aceeași zi, în zeci de orașe din Rusia - începând cu Siberia și Orientul îndepărtat, la Moscova și Sankt Petersburg, și până la Belgorod, aproape de granița cu Ucraina - mii de oameni au ieșit în stradă și au îndrăznit să înfrunte regimul.
Potrivit legislației ruse, persoanele care refuză să răspundă chemării de mobilizare sunt pasibile de răspundere penală. Recent, Duma de Stat a aprobat un proiect de lege de înăsprire a pedepselor pentru o serie de infracţiuni precum dezertarea, cauzarea de daune proprietăţii militare şi insubordonarea, dacă acestea sunt comise în timp de mobilizare militară sau situaţii de luptă. Toți cei care nu se vor prezenta la centrele militare sau se vor preda pe câmpul de luptă riscă să facă pușcărie.
