SUA/ Milioane de americani sunt așeptați marți la vot pentru a decide partidul care va deține puterea în Congres. Mizele și așteptările alegerilor de la mijlocul mandatului prezidenţial

8 noiembrie 2022, 10:21 SUA 135
Alegeri SUA.  Sursa: GETTY IMAGES

Milioane de americani sunt așeptați marți la vot pentru a decide partidul care va deține puterea în Congres. Întreaga Cameră a Reprezentanților a SUA, aproximativ o treime din Senat și guvernatorii cheie ale statelor sunt puse în joc, scrie CNN.

Președintele Joe Biden, un democrat, și fostul președinte Donald Trump, un republican, și-au prezentat argumentele finale în mitinguri de duel.

Capacitatea lui Biden de a adopta legi va fi blocată dacă republicanii iau Parlamentul, așa cum se așteaptă majoritatea previziunilor.

În ciuda faptului că și-a îndeplinit promisiunile de a scădea prețurile medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, de a extinde energia curată și de a moderniza infrastructura SUA, Biden și-a văzut popularitatea suferind în urma celei mai mari inflații din ultimele patru decenii, a înregistrat treceri ilegale la granița dintre SUA și Mexic și îngrijorările alegătorilor cu privire la criminalitate.

Liderii politici din ambele tabere şi-au prezentat duminică argumentele finale în faţa alegătorilor, cu două zile înainte de alegerile de la mijlocul mandatului, mulţi democraţi de top subliniind că scrutinul va fi, în fapt, un referendum asupra democraţiei americane, scrie News.ro.

În replică, republicanii au promis că se vor ocupa mai bine de problemele economice ale americanilor şi au insistat în repetate rânduri asupra faptului că rivalii lor nu sunt pregătiţi pentru a-i ajuta pe alegători, în ciuda retoricii lor, care îi învinovăţeşte pe republicani de divizarea naţiunii.

Potrivit unui sondaj Washington Post-ABC News dat publicităţii în weekend, republicanii sunt, într-adevăr, pe cale să obţină majoritatea în Camera Reprezentanţilor la alegerile de marţi.

Intenţiile alegătorilor pentru Camera Reprezentanţilor sunt împărţite aproape în mod egal, 49% dintre alegătorii înregistraţi spunând că vor vota pentru candidatul republican din circumscripţia lor şi 48% spunând că vor vota pentru cel democrat. Istoria ultimelor alegeri de acest tip arată că democraţii ar avea nevoie de un avantaj mult mai clar pentru a împiedica victoria republicanilor.

În 2014, prezența la vot la alegerile de la jumătate de mandat din SUA a atins un nivel negativ record: au votat sub 42% dintre alegătorii eligibili. Scrutinul, numit și „midterm”, are loc exact la jumătatea mandatului de patru ani al președintelui iar în alegeri intră toți membrii Camerei Reprezentanților, o treime din Senat, precum și mulți guvernatori de state. La alegeri parțiale din 2018, în timpul mandatului lui Donald Trump, prezența la vot a crescut la 53,4%, scrie Deutche Welle.

Brandon Conradis, editor politic al site-ului de știri The Hill din Washington, D.C. și fost colaborator al DW, crede că un număr mare de oameni se vor îndrepta din nou spre secțiile de votare la alegerile de la mijlocul mandatului din acest an, care vor avea loc pe 8 noiembrie.

„Datele arată că prezența la vot probabil va înregistra o cotă semnificativ mai mare decât de obicei la alegerile de la mijlocul mandatului", subliniază Conradis pentru DW. „Cred că asta arată că oamenii sunt îngrijorați de situația în care se află țara în acest moment.”

Statele „unite”? Au fost odată ca niciodată

În 2022, America este o țară deosebit de polarizată. Mărturie stau și recentele reacții la decizia Curții Supreme din iunie de a anula dreptul constituțional la avort. Americanii liberali au reacţionat îngroziți, strigând că le sunt periclitate drepturile fundamentale. Conservatorii, pe de altă parte, au sărbătorit hotărârea ca pe o victorie mult sperată. Divizarea extremă poate fi o motivație care îi împinge pe oameni la urne, în ideea că „malefica” tabără adversă nu trebuie să câștige nici măcar un singur loc în Congres.

Alegătorii democrați din statele în care alegerile de la mijlocul mandatului decid conducerea politică vor să se asigure că niciun guvernator republican nu va reglementa accesul legal la avort în viitor. Iar alegătorii republicani, care se tem de recesiune, îl acuză pe președintele Joe Biden de problemele economice ale țării, punându-şi speranțele într-o schimbare de putere în statul lor sau în Congres.

„Inflația, economia și rata criminalității sunt factori importanți pentru alegătorii conservatori. Acestea sunt de altfel lucrurile despre care vorbesc în principal candidații lor”, spune Laura Merrifield Wilson, politolog la Universitatea din Indianapolis, într-un interviu acordat DW. „La democrați, marea problemă este avortul”.

Însă preocupările alegătorilor democrați depășesc această tematică, explică Wilson. Ei se tem că, după ce a respins dreptul la avort la nivel național, Curtea Supremă ar putea aborda şi alte chestiuni sociale, restricționând, de pildă, drepturile homosexualilor, este menționat în articolul Deutche Welle.

Minciuna alegerilor furate continuă să trăiască

În situaţia în care democrații ar pierde controlul în Camera Reprezentanților, în Senat sau în ambele camere ale Congresului, acest lucru ar complica a doua jumătate a mandatului lui Biden, de vreme ce adoptarea de legi fără o majoritate în Congres devine semnificativ mai dificilă.

Dincolo de preocuparea privind partidul care va deține controlul în Congres, anul acesta există un element care distinge alegerile de la mijlocul mandatului de cele anterioare. Nu puțini candidați republicani pentru locuri în Camera Reprezentanților, în Senat sau pentru posturile de guvernatori continuă să disemineze public minciuna alegerilor furate. Ei susțin afirmația lui Donald Trump (infirmată în repetate rânduri) că rezultatele alegerilor din 2020 au fost fraudate și că Biden nu este președintele de drept al SUA.

Printre adepţii acestei teorii o regăsim pe Kari Lake, o susținătoare înfocată a lui Trump care candidează pentru funcția de guvernator în statul Arizona.

„Din nefericire, alegerile noastre au fost furate și avem un președinte ilegitim la Casa Albă”, a declarat Lake în iunie 2022, în timpul campaniei electorale, potrivit unui post de televiziune american.

Candidatul republican al Arizonei pentru funcția de secretar de stat, a treia cea mai înaltă poziție în guvernul statului, este Mark Finchem. Republicanul a precizat că nu ar fi confirmat victoria electorală a lui Biden în Arizona. Aici, Biden și Trump au fost la egalitate după alegerile din noiembrie 2020, candidatul democrat ieşind în cele din urmă învingător, fapt confirmat și de renumărarea voturilor.

Posibil impact asupra alegerilor prezidențiale din 2024

În sistemul electoral din SUA, guvernele statelor sunt responsabile de desfășurarea alegerilor și de certificarea oficială a rezultatelor acestora.

„Cook Political Report cu Amy Walter”, un buletin non-partizan de analiză a alegerilor din SUA, apreciază cursa pentru postul de guvernator în Arizona ca fiind deosebit de strânsă, fără a-i credita cu un avans decisiv nici pe democrați, nici pe republicani.

„Lake ar putea cu siguranță să câștige cursa iar acest lucru ar putea avea un impact asupra alegerilor prezidențiale din 2024", spune pentru DW Jessica Taylor, expertă a CPR în alegerile pentru Senat și pentru funcția de guvernator, transmite Deutche Welle.

Un moment istoric pentru SUA

Numărul mare de candidați care nu recunosc legitimitatea guvernului american în exercițiu este desigur un factor care se adaugă la îngrijorarea generală legată de viitoarele alegeri de la jumătatea mandatului, consideră Brandon Conradis.

El spune că nu au existat niciodată în alegeri organizate în SUA atât de mulți candidați care să nu vrea să accepte că președintele a ajuns la Casa Albă în mod onest.

„Se simte că ne aflăm într-un moment fără precedent în istoria SUA“, a spus Conradis.

Alegerile de la mijlocul mandatului în Statele Unite (midterm elections sau alegeri intermediare) sunt alegeri generale care au loc la jumătatea mandatului de patru ani al unui preşedinte. În mod tradiţional, au loc în prima zi de marţi după prima zi de luni din noiembrie (anul acesta, 8 noiemebrie). La acest scrutin trebuie reînnoite toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a Congresului SUA, şi o treime din cele 100 de locuri din Senatul Statelor Unite (anul acesta, 35).

De asemenea, sunt în joc şi 36 de funcţii de guvernatori, concomitent având loc şi alte scrutine locale şi la nivelul fiecărui stat.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media