ULTIMA ORĂ! Moldovagaz a emis o nouă solicitare către ANRE pentru a majora tariful la gazele naturale

19 septembrie 2022, 16:37 Societate 157
gaz, Gaz, gaze naturale.  Sursa: Replica Media

Moldovagaz a emis o nouă solicitare către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a majora tariful la gazele naturale. Compania solicită o majorare a preţului pentru consumatorii finali cu 31,5%. Astfel, dacă noile preţuri vor fi acceptate de ANRE, atunci cetăţenii vor scoate din buzunar 27 lei şi 66 de bani pentru o mie de metri cubi.

Principalul factor invocat de furnizor este creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale din luna iunie a anului curent până în prezent.

„Solicitarea a fost făcută în strictă conformitate cu legea, o decizie pozitivă a autorității de reglementare va permite companiei să acopere integral costul achizițiilor de gaze și să asigure îndeplinirea obligațiilor contractuale față de furnizor”, se arată în mesajul MoldovaGaz.

Prețul de procurare a gazelor naturale de către S.A. ,,Moldovagaz” de la S.A.P. „Gazprom” s-a majorat de la 851 $/1000 m3 – achitat pentru volumul de gaze naturale consumate în luna iunie, până la 1459 $/1000 m3 – pentru gazele naturale consumate în luna august și 1883 $/1000 m3 pentru luna septembrie 2022.

Astfel, conform calculului prezentat, S.A. „Moldovagaz” solicită prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune joasă de 27 665 lei/1000 m3, cu aplicarea de la data de 1 octombrie 2022.

Specialiștii din cadrul Agenției vor examina argumentele invocate de furnizor și vor reveni cu o decizie asupra proiectului în termeni proximi.

Președintele Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, anunța la 6 septembrie, că va cere Agenției Naționale pentru Reglementare în Eenergetică (ANRE) o nouă majorare a tarifului.

Potrivit prognozei celor de la Moldovagaz, tariful ar putea crește până la 29 de lei pentru consumatorii casnici.

Anterior, Ceban a anunțat că prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova de compania rusească Gazprom pentru luna septembrie 2022 va constitui 1 882 de dolari pentru mia de metri cubi, cu 428,28 de dolari mai mare decât cel din luna august, care a fost de 1485,5 de dolari.

În prezent, conform hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de la 4 august, tariful la gaz pentru consumatorii casnici este de 22,99 lei pentru un metru cub.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media