Autorităţile spaniole confirmă o serie de scrisori-capcană, care generează speculaţii privind o legătură cu Ucraina

1 decembrie 2022, 19:38 Externe 90
Poliția spaniolă.  Sursa: EFE

Autorităţile spaniole au confirmat joi că mai multe scrisori-capcană, „similare” cu cea care a explodat miercuri în ambasada Ucrainei, au fost interceptate în Spania, inclusiv două adresate premierului şi ministrului apărării, scrie Agerpres.

Scrisoarea-capcană adresată premierului a fost primită pe 24 noiembrie şi a fost neutralizată, a precizat Ministerul de Interne.

Miercuri, o scrisoare-capcană a rănit uşor o persoană când a explodat în ambasada Ucrainei din Madrid. Altă scrisoare a fost de asemenea trimisă la ambasada SUA în Spania.

Producătorul de arme Instalaza din Zaragoza a primit miercuri seara târziu un pachet potenţial periculos, potrivit oficialului guvernamental de securitate Rafael Perez. Compania produce arme pe care Spania le-a furnizat Ucrainei.

Un al patrulea colet suspect a fost interceptat joi dimineaţa devreme la baza aeriană Torrejon, în apropiere de Madrid, care este folosită de avioane militare pentru a prelua provizii destinate Ucrainei. Scanerele au arătat că „exista un mecanism suspect în el”, a declarat pentru dpa un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, citează Agerpres.

O a cincea scrisoare-capcană a fost primită joi dimineaţă de Ministerul Apărării, adresată ministrului apărării, Margarita Robles, a declarat Perez într-o conferinţă de presă. Aceasta scrisoare a fost, de asemenea, neutralizată.

Autorităţile spaniole nu au negat informaţiile din presă potrivit cărora toate transporturile ar putea avea legătură cu războiul din Ucraina şi vede incidentele drept atacuri teroriste. Madridul a anunţat „o creştere a măsurilor de securitate în jurul reprezentanţelor diplomatice” din Spania.

Ambasadorul ucrainean în Spania, Serhii Pohorelţev, a declarat că bănuieşte că Rusia se află în spatele atacului asupra ambasadei.

Într-un tweet publicat joi, ambasada Rusiei în Spania a condamnat trimiterea scrisorilor-bombă.

„În faţa informaţiilor despre pachetele explozive trimise la ambasada Ucrainei în Spania şi la entităţi oficiale spaniole, declarăm că orice ameninţare sau act terorist, în special cel îndreptat împotriva unei misiuni diplomatice, este total condamnabil”, a scris aceasta, potrivit AFP.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media