„Sunt neatinse” - Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson, după retragerea trupelor ruse

28 noiembrie 2022, 14:09 Cultură 791
Pisaniile lui Ștefan cel Mare.  Sursa: Lucian Romașcanu/Facebook

Ministrul Culturii din România, Lucian Romașcanu, a anunțat luni, 28 noiembrie, că pisaniile lui Ștefan cel Mare, despre care s-a crezut că au fost furate de trupele de ocupație ruse în timpul retragerii din muzeul orașului Herson din Ucraina, au fost găsite și „sunt neatinse”. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul român a declarat că a propus omologului său ucrainean că România ar putea găzdui artefactele de valoare până la încheierea războiului.

„Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura române.

În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson!

Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată”, a anunțat ministrul român al Culturii.

Din nefericire, a adăugat oficialul român, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de ruși, „crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina”.

Romașcanu a declarat că a discutat cu omologul său din Ucraina, Olexandr Tkacenko, despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului și că așteaptă decizia oficialilor ucraineni - „suntem gata să ajutăm”.

Anterior, Romașcanu a scris că există date neconfirmate oficial că au fost sustrase artefacte din Muzeul de Istorie al oraşului Herson.

Pisaniile sunt artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetăţii Albe de pe Nistru, în care sunt consemnate o serie de date.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media