Fostul șef al CFM, Iurie Topală, rămâne în arest. Recursul apărătorilor, respins

14 noiembrie 2022, 16:37 Justiție 105
Iurie Topală.  Sursa: IPN

Fostul șef de la Calea Ferată din Moldova (CFM), recent extrădat din Belgia, Iurie Topală, rămâne în arest, după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursul avocaților acestuia, care nu erau de acord cu măsura preventivă impusă.

La 4 noiembrie, avocații fostului șef al Căii Ferate din Moldova (CFM), Iurie Topală, extrădat din Belgia autorităților de la Chișinău în baza mandatului de arestare din 29 iulie 2021, au contestat a treia oară măsura preventivă emisă pe numele clientului lor la Curtea de Apel Chișinău.

În seara de joi, 3 noiembrie, fostul șef al Căii Ferate din Moldova (CFM) a fost extrădat autorităților de la Chișinău, în baza mandatului de arestare din 29 iulie 2021.

Urmare a extrădării lui, acesta a fost escortat de Poliție la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Dânsul este învinuit de procurori de abuz în serviciu, în perioada anilor 2015-2019, care a cauzat un prejudiciu estimat de întreprindere la 250 milioane lei.

Pe 3 iunie 2021, au avut loc percheziții la mai multe firme și la domiciliul fondatoarei și administratoarei unui grup de companii asociate cu Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei. Toate acțiunile de urmărire penală au fost desfășurate în cadrul investigării delapidării patrimoniului Căilor Ferate din Moldova (CFM) în proporții deosebit de mari.

Ex-deputatul Alexandr Slusari spunea atunci că în schema de delapidare a CFM au fost implicați fostul șef al întreprinderii, dar și o serie de companii de expediție.

„Au fost efectuate perchezițiile la domiciliile și oficiile lui Iurie Topala (ex-director CFM), Grigore Condurachi (ex-vicedirectorul CFM și favoritul lui Dodon pentru ultimul concurs la șefia Căii Ferate), precum si la oficiile companiilor de expediție, ce aparțin: Pîrlog M., Objelianskaia I., Godzin V., Balan D., Mitu E., etc. implicați in deturnarea circa 300 mln. lei a patrimoniului întreprinderii de stat CFM prin intermediul companiilor offshore, în perioada anilor 2015-2019, când Plahotniuc controla Calea Ferată”, a scris fostul deputat pe pagina sa de Facebook.

În urma perchezițiilor, la unele persoane au fost găsite trei milioane de lei și circa 100 mii de euro - „Asta în situația când angajații CFM rămân aproape 6 luni fără salarii”, a spus Slusari.

Totodată, actualul director general al CFM, Oleg Tofilat, a declarat că potrivit estimărilor preliminare, prejudiciul cauzat ar putea depăși 1,2 miliarde lei.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media