Atentatul de la Istanbul: MAEIE susține că nu deține informații despre eventuale victime în rândul cetățenilor moldoveni

14 noiembrie 2022, 09:33 Societate 122
Explozie Istanbul.  Sursa: Explozie Istanbul/Twitter

Ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a transmis un mesaj de compasiune omologului său turc, Mevlüt Çavuşoğlu în legătură cu atacul terorist de la Istanbul care a avut loc duminică seară. Totodată, MAEIE a menționat că nu deține în prezent informații despre eventuale victime în rândul cetățenilor moldoveni.

Șeful diplomației moldovene a menționat că țara noastră „Condamnă vehement acest atac terorist din orașul Istanbul și transmite condoleanțe familiilor îndurerate, precum și urările noastre pentru recuperare cât mai grabnică a celor răniți”.

Ambasada Republicii Moldova la Ankara și Consulatul general al țării noastre la Istanbul sunt în contact permanent cu autoritățile competente din Turcia pentru a preciza dacă printre victime nu sunt și cetățeni moldoveni.

Din informațiile acumulate la moment, nu există cetățeni moldoveni afectați în atac.

În caz de necesitate, cetățenii Republicii Moldova din Istanbul pot contacta consulatul general la adresa de email: [email protected] sau să telefoneze pe numărul de urgență pentru situații excepționale al consulatului: +90 (535) 983 01 73.

O explozie a avut loc duminică pe una dintre cele mai aglomerate străzi pietonale din centrul Istanbulului. Potrivit ultimului bilanț, șase persoane au murit, iar 81 au fost rănite.

Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a anunţat, luni, arestarea unei persoane responsabile de atentat.

„A fost arestată persoana care a pus bomba. Concluzia noastră este că responsabilă de atac este organizaţia teroristă PKK”, a spus Soylu.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că vinovații vor fi pedepsiți, scrie BBC. Vorbind la o conferință de presă la Istanbul, el a condamnat ceea ce el a numit „atacul ticălos” și a spus că „mirosul de teroare” era în aer.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan, prescurtat PKK, este o organizație separatistă kurdă care luptă pentru independența teritorială a kurzilor din Turcia, în vederea creării unui Kurdistan independent.

Turcia, împreună cu Statele Unite și multe alte state europene consideră PKK o grupare teroristă și refuză orice negocieri în vederea soluționării problemei kurde

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media