MAEIE cere Rusiei să oprească războiul acum: Fiecare bombă ucigașă lansată asupra Ucrainei, are consecințe directe asupra oamenilor din Moldova

15 noiembrie 2022, 19:32 Politică 148
Nicu Popescu.  Sursa: Facebook

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a cerut deschis Federației Ruse să oprească războiul împotriva Ucrainei după ce marți, 15 noiembrie, forțele armate ale Kremlinului au lansat atacuri cu rachete fără precedent asupra țării vecine, țintind în special infrastructură energetică. Ministrul Nicu Popescu a transmis că fiecare bombă lansată asupra Ucrainei afectează direct țara noastră și a anunțat că Republica Moldova va înainta protestul său părții ruse.

„Fiecare bombă ucigașă lansată asupra orașelor și infrastructurii energetice ucrainene are consecințe directe asupra oamenilor din țara noastră. Sunt bombe care afectează bunăstarea cetățenilor noștri și securitatea energetică a Republicii Moldova.

Pentru prima dată de la declanșarea acestui război injust, oamenii noștri din raioanele Cimișlia, Bălți, Strășeni, Hîncești, Leova, Cahul, Fălești, Sîngerei, Ungheni, sau Briceni au rămas fără electricitate, în întuneric.

Moldova solicită Rusiei să oprească acest război. Vom comunica părții ruse mesajul nostru de condamnare al acestor bombardamente crude. Vom lucra îndeaproape cu partenerii noștri occidentali pentru a fortifica securitatea energetică a țării noastre”, a transmis MAEIE marți, 15 noiembrie.


Amintim că marți,15 noiembrie, forțele armate ruse au atacat din nou cu rachete Kievul și alte orașe mari din Ucraina. Explozii s-au auzit în regiunile Kiev, Cernihiv, Vinnița, Poltava, Jîtomir, Cerkasî și Hmelnițk.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că rușii au lansat 85 de lovituri cu rachete care au deteriorat sistemul energetic al țării. El a precizat că ar putea urma mai multe atacuri, așa că i-a îndemnat pe ucraineni să fie precauți.

Tot în seara de marți în mai multe localități din Republica Moldova s-a deconectat curentul electric. Oamenii au raportat deconectări la Rîșcani, Ungheni, Anenii Noi, Cahul, Cantemir, Comrat, Ceadîr-Lunga și alte raioane.

La mai bine de o oră, livrarea de energie electrică a fost restabilită majoritatea localităților din țară. Viceprim-ministrul Andrei Spînu a spus că întreruperile au fost cauzate de bombardamentele rusești asupra sistemului energetic al Ucrainei și a avertizat că riscul de noi deconectări rămâne înalt.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat și ea atacurile cu rachete ale rușilor asupra sistemului energetic al Ucrainei, considerate cele mai masive de la începutul războiului din țara vecină. Șefa statului a amintit că bombardamentele au provocat deconectarea unei linii de electricitate a Republicii Moldova și a lăsat în beznă un număr mare de cetățeni.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media