LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 214. Rușii au atacat, din nou, Odesa. Clădirea administrativă din centrul orașului, bombardată de drone

25 septembrie 2022, 09:10 Ucraina 521
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 214-a zi de invazie a războiului provocat de Rusia, la comanda președintelui rus Vladimir Putin, care a ordonat „denazificarea și demilitarizarea” statului vecin. Ocupanții continuă să își concentreze eforturile pe încercările de a ocupa pe deplin regiunea Donețk și de a deține teritoriile capturate, precum și de a perturba acțiunile active ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei în anumite direcții.

Rușii au atacat, din nou, Odesa, din drone. Potrivit secretarului de presă al șefului Administrației Militare Regionale Odesa, Sergei Bratciuk, în prezent are loc operațiunea de salvare a cetățenilor.

În ceea ce privește mobilizarea parțială anunțată de Rusia, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), consideră că în acest sens există o problemă, deoarece numărul celor mobilizați este stabilit de Ministerul Apărării, iar apoi guvernanții sunt responsabili de conducerea mobilizării și, cel mai probabil, comisarii militari locali lucrează pentru ei.

Potrivit analiștilor, agenția rusă se pare că nu deține controlul total asupra mobilizării, ceea ce ridică întrebarea ce bărbați vor fi de fapt mobilizați și cât de eficiente vor fi forțele mobilizate.

UPDATE 18:20. Serbia nu va recunoaște pseudo-referendumurile rusești în teritoriile ocupate ale Ucrainei, a declarat ministrul sârb de externe Nikola Selakovich, scrie Ukrainska Pravda.

Întrebat de mass-media despre „referendumuri”, Selakovic a spus că Serbia, ținând cont de principiile dreptului internațional și de propriile sale interese, nu le poate recunoaște rezultatele.

„În primul rând, aderăm în mod fundamental la principiile dreptului internațional și a Cartei ONU, iar în al doilea rând, acest lucru ar fi complet contrar intereselor noastre statale și naționale și politicii noastre de menținere a integrității teritoriale, a suveranității și a principiilor inviolabilității frontierei”, a declarat Selakovich.


UPDATE 17:15. În regiunile din regiunea Luhansk ocupate de Rusia, o serie de ținte inamice au fost confirmate atinse, anunță șeful OVA din Luhansk, Serghei Gaidai. Potrivit acestuia, partizanii au incendiat „secția de votare” a colaboratorilor din Shchastya.

În cartierul Svatovski, barăcile rușilor au zburat în aer, un fermier colaborator a fost rănit. În Alchevsk, depozitul de muniții al ocupanților a fost distrus.


UPDATE 16:30. Rușii care încearcă să părăsească Rusia și să caute azil în țările UE ar trebui să poată obține vize europene, a declarat de ministrul spaniol de Externe José Manuel Albarez într-un interviu acordat La Razón, scrie UNIAN.

„Acesta nu este un război împotriva rușilor. Și am definit clar acest lucru de la bun început. Nu avem nimic împotriva poporului rus și cu atât mai mult împotriva acelor oameni care protestează cu mult curaj, riscând închisoarea și chiar viața. Celor care încearcă să plece din țară ar trebui să li se ofere posibilitatea de a face acest lucru”, a spus Albarez.

El a adăugat că europenii, în loc să-i priveze complet pe ruși de posibilitatea de a obține vize, ar trebui să lase ușile deschise pentru eliberarea vizelor celor care îndeplinesc anumite condiții.

Ministrul spaniol de Externe a mai remarcat că Madridul a sprijinit Ucraina încă de la început, dând dovadă de solidaritate nu doar din partea guvernului, ci și din partea întregii societăți.

„Spania a fost în fruntea sprijinului pentru Ucraina încă de la început, alături de toți partenerii noștri europeni. Ne-am arătat solidaritatea furnizând cel mai mare pachet de ajutor umanitar pe care Spania l-a oferit vreodată unei țări... Există 140.000 de ucraineni refugiați care trăiesc printre noi cu statut, care le permite să lucreze și să trăiască. Ambasada noastră din Kiev este deschisă, în ciuda dificultăților, ca un gest politic de sprijin puternic pentru guvernul Zelenskiy. Oferim și sprijin pentru echipament militar", a spus Albarez.


UPDATE 15:35. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy s-a declarat şocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachete Kievului pentru a ajuta la contracararea atacurilor ruseşti, potrivit unui interviu făcut public sâmbătă, scrie rEUTERS.

Vladimir Zelenskiy a cerut sprijin la scurt timp după începerea războiului, în luna februarie. El a menţionat sistemul Domul de Fier (Iron Dome) al Israelului, folosit deseori pentru a intercepta rachetele trase de către militanţii palestinieni din Fâşia Gaza.

„Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul. Sincer, sincer, sunt în stare de şoc pentru că nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană”, a spus el.

Preşedintele Ucrainei a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat miercuri reporterilor francezi. Biroul său a dat publicităţii sâmbătă o înregistrare a interviului.


UPDATE 14:00. Autoritățile ruse urmează să închidă granițele pentru bărbații în vârstă de mobilizare, a declarat pentru Meduza o sursă apropiată Administrației Prezidențiale (AP) a Federației Ruse. Potrivit acestuia, data cea mai probabilă pentru introducerea interdicției este 28 septembrie.

A doua sursă, apropiată tot de Administrația Prezidențială, spune că acest lucru se va întâmpla „după referendumurile” care au loc în autoproclamatele RPD, LPR și în teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporojie din Ucraina.

Acestea se vor încheia în seara zilei de 27 septembrie.

Interlocutorul a remarcat că ar exista o aparență de „vize de ieșire”: pentru a părăsi Rusia, bărbații ar trebui să obțină permisiunea de la biroul militar de înregistrare și înrolare. Anterior, Meduza a scris că granițele pentru bărbați vor fi deschise până la finalul „referendumurilor” din 27 septembrie.


UPDATE 13:15. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă, la New York, că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova, scrie REUTERS.

Ministrul rus de Externe, adresându-se Adunării Generale a ONU şi presei mondiale, a încercat să justifice invazia în Ucraina începută în februarie, repetând afirmaţiile false ale Moscovei conform cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim, este plin de neo-nazişti, iar în estul ţării vorbitorii de limbă rusă sunt oprimaţi.

Rusia a lansat vineri referendumuri în patru regiuni din estul Ucrainei (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), cu scopul de a anexa aceste teritorii luate cu forţa.

„În urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea voinţei acelor oameni care de mulţi ani suferă de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist” a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă, după intervenţia avută în cadrul Adunării Generale.

Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate ale Ucrainei, Serghei Lavrov a spus că teritoriul rusesc, inclusiv cel care „va urma să fie consfinţit” în Constituţie în viitor, „este sub protecţia deplină a statului”.

„Toate legile, doctrinele, conceptele şi strategiile Federaţiei Ruse se aplică pe întreg teritoriul său”, a spus ministrul rus de externe, referindu-se în mod specific la doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat sâmbătă că afirmaţiile lui Lavrov şi cea anterioară a preşedintelui Putin - despre faptul că este serios cu privire la utilizarea armelor nucleare -, sunt „iresponsabile” şi „absolut inacceptabile”.

„Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare să vorbească acum şi să transmită clar Rusiei că o astfel de retorică pune lumea în pericol şi nu va fi tolerată”, a scris Kuleba pe Twitter.


UPDATE 12:20. Invadatorii vor anunța rezultatele pseudo-referendumului de la Mariupol din 28 septembrie, potrivit căruia majoritatea oamenilor ar vota pentru aderarea la Rusia, potrivit consilierului primarului, Petr Andriușcenko, scrie UNIAN.

„Au anunțat că 50% au votat deja în 2 zile și credem că au nevoie de încă două zile după care vor anunța (rezultatele)”, a spus el.

Andriușcenko a remarcat că nu există observatori în Mariupol, iar ocupanții fac totul pentru a nu deschide „site-urile” și pentru a nu arăta că este deloc gol.

„Cred că pe 28 septembrie vom auzi rezultatele finale, care la Mariupol vor fi undeva în jur de 87% din prezența la vot, care vor vota Rusia, alții – pentru independența așa-zisei „DNR”, crede consilierul primarului.


UPDATE 11:46. În urma unui atac cu rachete asupra centrului Hersonului, în dimineața zilei de 25 septembrie, potrivit datelor rusești, două persoane au fost ucise, printre care și un fost deputat al Radei Supreme a Ucrainei și colaboraționist rus Oleksiy Juravko, scrie Hromadske.

Potrivit sursei citate, politicianul pro-rus a cerut Rusiei „să pună capăt operațiunii speciale și să ajungă la granițele de vest ale Ucrainei pentru a elibera țara de naționaliști”.


UPDATE 10:43. În punctul de trecere a frontierei Palanca, șeful Poliției de Frontiera, Rosian Vasiloi, a avut o întrevedere de lucru, ieri, 24 septembrie, cu șeful Direcției regionale Sud a Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, Serghei Mul, în cadrul căreia discuțiile s-au axat pe gestionarea situației la frontiera comună.

Potrivit comunicatului emis de Poliția de Frontieră, părțile au constat că în pofida provocărilor care au stat în fața autorităților grănicerești, ca urmare a agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, s-a reușit evacuarea organizată a refugiaților din Ucraina și menținerea sub control a situației la frontieră.


UPDATE 10:08. Pierderile totale în luptă ale armatei ruse de la 24 februsrie și până la 25 septembrie, sunt aproximativ următoarele:

 • personal - 56.700 (+400) persoane;
 • tancuri ‒ 2275 (+13) unități;
 • vehicule blindate de luptă / APV ‒ 4832 (+25) unități;
 • sisteme de artilerie – 1368 (+7) unități;
 • RSZV / MLRS – 328 (+1) unități;
 • sisteme de război antiaeriene ‒ 171 (+1) unități;
 • aeronave – 259 (+4) unități;
 • elicoptere – 220 (+0) unități;
 • Nivel operațional-tactic UAV – 966 (+10);
 • rachete de croazieră ‒ 241 (+1);
 • nave / bărci - 15 (+0) unități;
 • vehicule și rezervoare de combustibil – 3701 (+20) unități;
 • echipament special ‒ 130 (+4).

UPDATE 09:10. În ceea ce privește mobilizarea parțială anunțată de Rusia, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), consideră că în acest sens există o problemă, deoarece numărul celor mobilizați este stabilit de Ministerul Apărării, iar apoi guvernanții sunt responsabili de conducerea mobilizării și, cel mai probabil, comisarii militari locali lucrează pentru ei.

Potrivit analiștilor, agenția rusă se pare că nu deține controlul total asupra mobilizării, ceea ce ridică întrebarea ce bărbați vor fi de fapt mobilizați și cât de eficiente vor fi forțele mobilizate.

„Surse ucrainene au spus că autoritățile ruse vor mobiliza imediat oamenii din zonele ocupate ale Ucrainei după ce i-au „răsplătit” cu pașapoarte rusești pentru participarea la „referendumuri” fictive, în loc să aștepte anexarea pentru a face mobilizarea... „legală”, „conform legislației ruse. O astfel de grabă sugerează că comisarii militari simt presiunea pentru a accelera mobilizarea...”, a remarcat ISW.


UPDATE 09:03. O serie de explozii au avut loc la Odesa, drone au fost văzute și auzite pe cer, relatează Suspilna pe Telegram, citând informațiile corespondenților săi.

„O serie de explozii au tunat în Odesa. Dronele sunt vizibile și audibile pe cer... o alertă de raid aerian a fost declarată în oraș și regiune”, se arată în raport.

Comandamentul Operațional „Sud” a raportat că inamicul din centrul orașului a lovit clădirea administrativă de trei ori, nimeni nu a murit.

”...De trei ori inamicul a lovit clădirea administrativă din centrul orașului. Operațiunea de salvare și stingerea incendiilor sunt în desfășurare. O dronă a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană...”, a transmis comandamentul.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie și 24 septembrie.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media