LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 200. ISW - În ultimele zile, Ucraina a eliberat mai mult teritoriu decât a putut Rusia să ocupe din aprilie / Forţele ucrainene sunt pe cale să preia din nou controlul asupra localităţilor din jurul oraşului Izium

11 septembrie 2022, 09:52 Ucraina 289
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 200-a zi de rezistență împotriva invaziei rusești. În noaptea de 11 septembrie, la ora 03:41, Centrala Nucleară de la Zaporojie care a fost capturată de ruși, a fost deconectată de la rețeaua electrică. Ca urmare, stația a fost complet oprită.

În urma rezultatelor celei de-a cincea întâlniri a grupului în format „Ramstein”, ministrul apărării al Ucrainei Oleksii Reznikov a declarat „a fost din nou convins că există mulți prieteni de încredere pentru Ucraina”. El a remarcat, în special, că Slovenia a oferit „asistență puternică” și că „sprijinul italian va întări semnificativ trupele ucrainenilor” în viitorul apropiat.

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avertizat într-un discurs rostit sâmbătă că urmează „cea mai grea iarnă din întreaga lume” şi că acesta va fi un test nu doar pentru Ucraina.

Între timp, Zelenskiy a declarat că nu sunt posibile negocieri cu Rusia privind încheierea războiului, întrucât partea rusă nu poate formula poziții adecvate.

UPDATE 17:53. Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au avut o discuție despre situaţia de securitate de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a anunţat duminică Kremlinul, transmite Reuters și Agerpres.

Cei doi lideri, care au avut o convorbire telefonică, s-au declarat pregătiţi pentru o „interacţiune nepolitizată” în această problemă, cu participarea Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA), conform unui comunicat postat pe site-ul Kremlinului.


UPDATE 17:30. Franța vrea să semneze un acord cu România pentru creșterea exporturilor de cereale ucrainene către țările în curs de dezvoltare, inclusiv către Mediterana, scrie G4media.

Potrivit Theguardian care citează Reuters, sunt prezentate noi detalii legate de informația că Franța intenționează să semneze un acord cu România, pentru creșterea exporturilor de cereale ucrainene către țările în curs de dezvoltare, inclusiv către Mediterana.

„Mâine, voi semna un acord cu România care va permite Ucrainei să scoată și mai multe cereale către Europa și țările în curs de dezvoltare, în special în Mediterana, care au nevoie de hrană”, a declarat duminică ministrul francez al Transporturilor, Clement Beaune, la radio France Inter. Oficialul a adăugat că acordul acoperă exporturile pe uscat, pe mare și pe râu.

Potrivit acordului de înțelegere franco-română, consultat de Reuters, oficialii francezi ar urma să coopereze la dezvoltarea unui proiect care vizează creșterea eficienței în portul Galați și echiparea punctelor de frontieră din nordul României.

De asemenea, ar urma să contribuie la elaborarea unei strategii pe termen mediu pe axele coridorului dintre România și Ucraina și să furnizeze piloți pentru optimizarea traficului naval. Nu în ultimul rând, Franța va oferi finanțare pentru expertiza tehnică inițială și va colabora cu Bucureștiul pentru a identifica finanțarea pentru viitor.


UPDATE 16:05. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a criticat dur armata rusă pentru retragerea din Harkov și cere răstit explicații Moscovei, potrivit Meduza.io și Hotnews.

Duminică, Kadîrov și-a adăugat vocea unui acest cor din ce în ce mai mare de critici, atacând Ministerul rus al Apărării pentru retragerea forțelor de ocupație din orașele Izium, Kupiansk și Balakliia.

Într-o înregistrare video difuzată pe canalul său Telegram, Kadîrov a avertizat că va fi „nevoit" să contacteze liderii militari și naționali ai Rusiei „pentru a explica situația", dacă nu se vor face schimbări imediate în strategia de invazie.

„Dacă Rusia ar fi vrut, [liderii] ar fi putut ordona să nu se facă nici măcar un pas înapoi. Așadar, ei trebuie să explice de ce au făcut ceea ce au făcut. Pentru ceea ce s-a întâmplat, văd că oamenii lor au fost nepregătiți”, a adăugat el.


UPDATE 15:15. Premierul Denis Shmigal a spus că Ucraina intenționează să facă parte din Uniunea Europeană în doi ani. Declarația a fost făcută în timpul întâlnirii privind Strategia Europeană de la Yalta.

Șeful guvernului ucrainean a subliniat că Ucraina și-a apărat alegerea civilizațională și va continua să se îndrepte spre Occident.

„Ne vom deplasa într-un ritm foarte rapid. Am analizat modul în care alte țări au trecut prin această cale. A durat 5, 7, 8 ani. Avem ambiția de a finaliza această călătorie în maximum doi ani și de a ne realiza obiectivul de a fi o parte cu drepturi depline a Uniunii Europene”, spune Shmigal.


UPDATE 14:26. Forţele ucrainene sunt pe cale să preia din nou controlul asupra localităţilor din jurul oraşului Izium graţie contraofensivei lor împotriva forţelor ruse în estul Ucrainei, a anunţat Kievul duminică, transmite AFP.

„Eliberarea unor porţiuni de teritoriu în districtele Kupiansk şi Izium din regiunea Harkov este în curs”, a anunţat Statul Major ucrainean în cea de-a 200-a zi a conflictului. Anterior, Kievul a anunţat că trupele sale au intrat în Kupiansk.

La începutul lunii septembrie, armata ucraineană a anunţat o contraofensivă în sud, iar într-o săptămână a reuşit să străpungă surprinzător şi rapid liniile ruse în nord-est, în regiunea Harkov, comentează AFP.

UPDATE 13:49. În 10 septembrie, forțele de ocupație au bombardat regiunea Donețk de 24 de ori. Ca urmare, 10 civili au murit, alți 19 au fost răniți.

Acest lucru a fost raportat de Poliția Națională și șeful OVA Donețk, Pavlo Kyrylenko.

În total, Rusia a lovit 13 zone populate într-o singură zi. Pokrovsk a suferit cel mai mult - ocupanții au lovit masiv orașul cu rachete pe tot parcursul nopții. Bakhmut, Avdiivka, Kramatorsk, Soledar, Krasnohorivka, Mykolaivka, Sloviansk, Raihorodok, Netaylove, Novopokrovske, Pavlivka și Solovyovka au fost, de asemenea, sub foc.UPDATE 13:05. Zelenskiy susține că forțele armate ale Ucrainei au reluat aproximativ 2.000 de km pătrați de teritoriu de la forțele ruse de când contraofensiva lor surpriză din nord-est a fost lansată la începutul acestei luni.

„În aceste zile, armata rusă dă tot ce e mai bun din ei. Și, până la urmă, este o alegere bună pentru ei să fugă. Nu există și nu va fi loc pentru ocupanți din Ucraina”, a spus Zelenskiy.UPDATE 12:18. Forțele de Apărare ale Ucrainei au eliberat o altă așezare în regiunea Harkov - satul Chkalovske.

Acest lucru a fost anunțat de președintele Vladimir Zelenskiy și a publicat un videoclip cu ridicarea drapelului ucrainean deasupra așezării.

„Datorită celor 14 brigăzi mecanizate separate, numite după Prințul Roman cel Mare, steagul ucrainean a revenit la Chkalovskyi, regiunea Harkov. Și așa va fi peste tot. Vom expulza ocupanții din fiecare oraș și sat ucrainean. Mulțumim tuturor eroilor noștri!” a scris presedintele.UPDATE 11:42. Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a discutat telefonic cu omologul său francez Emmanuel Macron despre situația de la centrala nucleară de la Zaporojie.

„Am avut o discuție telefonică cu Emmanuel Macron. L-am informat cu privire la desfășurarea ostilităților. Am ridicat problema interzicerii vizelor pentru cetățenii ruși. Am acordat mult timp crizei de la centrala nucleară de la Zaporojie. Poziția noastră este că singura modalitate de a proteja Europa de un dezastru nuclear este demilitarizarea centralei”, a scris Vladimir Zelenskiy, pe Twitter.


Emmanuel Macron a menționat că situația din jurul centralei nucleare de la Zaporojie rămâne „foarte îngrijorătoare”.

„Pentru a asigura securitatea și siguranța instalațiilor nucleare, suntem alături de președintele Zelenski și solicităm retragerea trupelor ruse din zonă”, a subliniat președintele francez.UPDATE 11:08. Ca parte a contraofensivei sale, Ucraina a reușit să elibereze mai multe teritorii din 6 septembrie decât au ocupat trupele ruse în timpul tuturor ofensivelor din aprilie.

Acest lucru a fost raportat de Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său zilnic.

Cercetătorii notează că forțele ucrainene au eliberat peste 3.000 de kilometri pătrați în ultimele 5 zile.

Contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov. Trupele ruse nu efectuează o retragere controlată și părăsesc în grabă sud-estul regiunii Harkov pentru a evita încercuirea în jurul Izyum, se arată în raport.

Trupele ucrainene vor cuceri probabil chiar orașul Izium în următoarele 48 de ore, dacă nu au făcut-o deja, notează ISW.

Eliberarea orașului Izium ar fi cea mai importantă realizare militară ucraineană de la câștigarea bătăliei de la Kiev din martie.

Aceasta ar elimina avansul rusesc în nord-vestul regiunii Donețk de-a lungul autostrăzii E40, pe care armata rusă a încercat să o folosească pentru a flanca pozițiile ucrainene de-a lungul liniei Slovyansk - Kramatorsk.

O încercuire reușită a forțelor rusești care fug din Izium ar duce la distrugerea sau capturarea unor forțe rusești semnificative și ar exacerba problemele de personal militar și de moral ale Rusiei.


UPDATE 10:30. Mult mediatizata ofensivă din sudul Ucrainei a fost o campanie de dezinformare pentru a distrage atenţia Rusiei de la cea reală, pregătită în regiunea Harkov, au declarat reprezentanţi ai forţelor speciale ale Ucrainei, citaţi de The Guardian, transmite News.ro.

Forţele ucrainene continuă să facă progrese rapide şi neaşteptate în nord-estul ţării, recâştigând peste o treime din regiunea ocupată Harkov în trei zile. O mare parte din câştigurile teritoriale ale Ucrainei au fost confirmate sâmbătă de Ministerul rus al Apărării.

„A fost o mare operaţiune specială de dezinformare”, a spus Taras Berezovets, un fost consilier pentru securitate naţională devenit ofiţer de presă pentru brigada Bohun a forţelor speciale ucrainene.

„Rusia s-a gândit că va fi în sud şi şi-a mutat echipamentul. Apoi, în loc de sud, ofensiva a avut loc acolo unde se aşteptau mai puţin, iar acest lucru i-a făcut să intre în panică şi să fugă”, susţine el.

La 29 august, comandamentul sudic al Ucrainei a anunţat că a început ofensiva mult aşteptată din regiunea Herson. Dar soldaţii de pe linia frontului din Herson au declarat la acea vreme că nu au văzut nicio dovadă a ofensivei menţionate sau că luptele active care au avut loc au fost o reacţie la o tentativă de ofensivă a Rusiei cu câteva zile mai devreme.


UPDATE 09:50. În noaptea de 11 septembrie, la ora 03:41, Centrala Nucleară de la Zaporojie care a fost capturată de ruși, a fost deconectată de la rețeaua electrică. Ca urmare, stația a fost complet oprită.

„Se observă că pregătirile pentru răcirea și transferul unității de alimentare la o stare rece sunt în curs de desfășurare. În ultimele trei zile, a funcționat în modul insular, asigurând doar propriile nevoi ale ZNPP la un nivel critic de putere scăzut, deoarece toate liniile de comunicație ale Centralei cu sistemul energetic ucrainean au fost avariate din cauza bombardamentelor rusești.

Ieri seară, după ce una dintre aceste linii de comunicație a fost readusă la capacitatea operațională, a devenit posibilă alimentarea propriilor nevoi ale ZNPP din sistemul energetic al Ucrainei. Prin urmare, a fost luată decizia de a opri unitatea de alimentare nr. 6 și de a o transfera în cea mai sigură stare - oprire la rece”, a informat reprezentanții companiei nucleare ucrainene de stat Energoatom.UPDATE 09:39. Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a spus că iarna din acest an ar putea fi un punct de cotitură în eliberarea teritoriilor Ucrainei ocupate de Rusia. Dar pentru aceasta, armata ucraineană are nevoie de o aprovizionare sistematică cu armele necesare. Totodată, acesta a avertizat într-un discurs rostit sâmbătă că urmează „cea mai grea iarnă din întreaga lume” şi că acesta va fi un test nu doar pentru Ucraina.

„Aceasta va fi cea mai grea iarnă din întreaga lume. Acestea vor fi 90 de zile care vor fi un test pentru încrederea noastră în victorie. Un test pentru rezistenţa şi unitatea noastră, pentru capacitatea noastră de a ne proteja pe noi înşine, întreaga lume, libertatea şi valorile fundamentale pentru orice persoană din lume. Rusia face totul pentru a înfrânge rezistenţa Ucrainei, a Europei şi a lumii în 90 de zile de iarnă. Pentru că asta speră Rusia. Acesta este ultimul ei argument.

Ultimul, sunt sigur de asta: cruzimea perioadei de iarnă, care se presupune că ajută atunci când cruzimea omului nu este suficientă. Şi trebuie să fim pregătiţi - să nu ne prăbuşim, să nu ne despărţim, să nu ne abatem de la calea noastră. Urmează 90 de zile, ceea ce va fi mai crucial decât 30 de ani de independenţă a Ucrainei. 90 de zile care vor fi mai cruciale decât toţi anii de existenţă a Uniunii Europene. Iarna ne va determina viitorul şi riscurile”, a declarat Zelenskiy în discursul rostit la reuniunea anuală a Yalta European Strategy, un forum de discuţii privind viitorul european al Ucrainei şi contextul global.


UPDATE 09:20. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat că nu sunt posibile negocieri cu Rusia privind încheierea războiului, întrucât partea rusă nu poate formula poziții adecvate.

Publicația „European Truth”, citând surse, a scris că secretarul de stat american Anthony Blinken, care a vizitat recent Ucraina, a transmis un mesaj al președintelui american Joe Biden despre necesitatea începerii negocierilor cu Vladimir Putin.

Zelenskiy a subliniat că Rusia trebuie mai întâi să părăsească teritoriile ucrainene și să nu se mai comporte ca un terorist și abia atunci putem vorbi despre diplomație.


UPDATE 09:10. Oleksii Reznikov a declarat că în „Ramstein” „a fost din nou convins că există mulți prieteni de încredere pentru Ucraina”.

În special, el a mulțumit miniștrilor apărării din Țările de Jos, Danemarca, Norvegia, Lituania, Estonia, Italia etc.

„Am fost plăcut surprins de Slovenia, care a oferit un ajutor foarte puternic. Aceasta va fi o adevărată întărire pe câmpul de luptă exact în momentul în care este nevoie”, a spus Reznikov.

În plus, ministrul a anunțat că în viitorul apropiat „sprijinul italian va întări semnificativ trupele ucrainenilor”. Reznikov a declarat că „va salva multe vieți și va contribui la un punct de cotitură în război”, fără a dezvălui detalii.

Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august,1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie și 10 septembrie.

IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media