Întrucât UE în prezent nu poate desemna oficial state drept sponsori ai terorismului, Parlamentul solicită UE și statelor sale membre să pună în aplicare cadrul legal adecvat și să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o astfel de listă. Acest lucru ar declanșa o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei și ar avea implicații restrictive profunde pentru relațiile UE cu Rusia.
Între timp, deputații europeni solicită Consiliului să includă organizația paramilitară rusă „Grupul Wagner”, cunoscut și sub denumirea de „Kadârovțî”, și alte grupuri armate, miliții și împuterniciți finanțate de Rusia, în lasta de teroriști.
Parlamentul solicită Uniunii Europene să izoleze și mai mult Rusia la nivel internațional, inclusiv atunci când vine vorba de apartenența Rusiei la organizații și organisme internaționale, cum ar fi Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.
Deputații europeni doresc, de asemenea, ca relațiile diplomatice cu Rusia să fie reduse, contactele UE cu reprezentanții oficiali ai ruși să fie menținute la minimum absolut și instituțiile afiliate statului rus din UE care răspândesc propagandă în întreaga lume să fie închise și interzise. Pe fundalul escaladării actelor de teroare ale Kremlinului împotriva civililor ucraineni, rezoluția solicită, în continuare, statelor membre ale UE în cadrul Consiliului să își finalizeze rapid activitatea privind al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.
