Stoltenberg: „Admiterea Ucrainei în NATO trebuie să fie decisă prin consensul tuturor celor 30 de țări membre ale Alianței”

30 septembrie 2022, 19:44 UE 135
Jens Stoltenberg, NATO.  Sursa: Replica Media

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în această seară că membrii Alianței nu recunosc anexarea teritoriilor ucrainene, iar „decretele” semnate astăzi de Putin sunt „cea mai mare încercare de anexare a unui teritoriu european prin forță după Al Doilea Război Mondial”. Totodată, șeful NATO a menționat că „admiterea Ucrainei în NATO trebuie să fie decisă prin consensul tuturor celor 30 de țări membre ale Alianței”, în contextul în care liderul de la Kiev a semnat cererea de aderare la NATO.

„Aceste pământuri sunt ale Ucrainei. Doneţk este Ucraina, Luhansk este Ucraina, Herson este Ucraina, Zaporojie este Ucraina. La fel cum Crimeea este Ucraina", a subliniat Stoltenberg, într-un briefing de presă.

„NATO va continua să sprijine Ucraina în lupta sa”, a spus Stoltenberg, care a numit escaladarea actuală cea mai gravă de la începutul războiului.

Stoltenberg a subliniat că Rusia acapară cu forța teritoriile ucrainene pentru a doua oară, dar a subliniat că NATO nu este una dintre părțile la acest conflict.

„Țările NATO susțin dreptul Ucrainei de a-și urma propriul drum, acum trebuie să ne concentrăm asupra asistenței imediate pentru Ucraina. Dar admiterea Ucrainei în NATO ar trebui să fie decisă prin consensul tuturor celor 30 de țări membre ale Alianței”, a punctat Stoltenberg, potrivit BBC.

Totodată, șeful NATO a subliniat că „retorica nucleară a lui Putin este periculoasă... Urmărim ce face Rusia”.

„Rusia trebuie să înțeleagă că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie început”, a adăugat Jens Stoltenberg într-un briefing de presă din această seară.


Amintim că, vineri, la 30 septembrie, sfidând comunitatea internațională, la Kremlin a avut loc o „ceremonie” grandioasă de semnare a decretului de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie. În aceeași zi, în urma ședinței Consiliului de Securitate și Apărare Națională, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a anunțat că țara sa va depune cerere de aderare la NATO.

În context, autoritățile Republicii Moldova au condamnat cu fermitate anexarea regiunilor ucrainene - Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, aflate sub ocupația ilegală a forțelor militare ruse, ca urmare a războiului injust împotriva Ucrainei.


Mișcarea lui Putin vine după ce săptămâna trecută au avut loc așa-numitele referendumuri din regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson din Ucraina, în urma cărora Vladimir Putin a amenințat că va răspunde cu arme nucleare dacă securitatea națională a Rusiei este amenințată.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, le-a descris drept „o imitație a referendumurilor” și a promis că „apără” cetățenii ucraineni din regiunile ocupate de Rusia.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media