Edilul capitalei anunță că va solicita convocarea CSE: „Cred că nu mai este oportună deconectarea iluminatului stradal seara”

31 octombrie 2022, 10:44 Politică 156
Ion Ceban la o ședință a Primăriei.  Sursa: Chișinău.md
Primarul general al municipiului Chișinău Ion Ceban a anunțat astăzi, 31 octombrie, că nu va mai „economisi pe sănătatea și pe siguranța oamenilor” și crede că nu „mai este oportună deconectarea iluminatului stradal seara” și va solicita, în acest sens, convocarea Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a capitalei.
„Astăzi vom convoca ședința CSE. Am economisit energie electrică în Chișinău timp de 5 zile. Știți ce am obținut în perioada când am economisit? Pentru fiecare zi suma a fost de circa 15 mii de lei. Nu am de gând să economisesc pe sănătatea oamenilor și pe siguranța oamenilor. Cel mai interesant, atât a fost criticat Chișinăul că în rest în toată R. Moldova nu am văzut economii”, a declarat Ion Ceban în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei.

Edilul capitalei a punctat că nu are nevoie să economisească 15 mii de lei pe zi într-o capitală cu circa 1 milion de locuitori, deoarece guvernarea ar face isterică.

„Stimați nacialniși dominatori, toți laoaltă de acolo de sus care nu ieșiți din fotoliile moi și nici din Chișinău, nu avem nevoie de a economisi 15 mii de lei pe zi într-o capitală cu circa 1 milion de locuitori deoarece voi tot faceți isterică, dar de fapt nu explicați oamenilor că a fost semnat contractul cu România. Este întuneric, ceea ce am văzut cu toții în aceste zile, este nesigur, atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi. Nu voi lăsa copiii să meargă prin beznă pentru că voi ne îndemnați să stingem becurile. În plus, în Chișinău, dacă nu ați știut, la noile obective, pe mai multe străzi, în ogrăzi, în parcuri, am schimbat becurile de tip led. Încetați să vă uitați la balconul vecinului dacă arde sau nu lumina”, a recomandat Ceban.

Totodată, primarul capitalei a venit cu câteva cifre cu privire la economisirea iluminatului stradal.

Volumul de energie electrică pentru iluminarea orașului pentru o ora pe zi, total timp de 7 zile, este de 0.02% din volumul total de energie electrică consumată pe țară timp de o săptămână, ceea ce este un volum neînsemnat. Și având în vedere riscurile care sunt în perioada de seară când toți oamenii, copiii merg spre casă -
Cred că nu mai este oportună deconectarea iluminatului stradal seara, fiindcă riscul sporit al accidentelor, siguranța oamenilor este cu mult mai prioritară.
Costul de 15.000 lei per zi nu poate fi comparat cu viața sau sănătatea unui om. Depunem eforturi în continuare de a economisi energia, chiar daca la nivel de țară, vineri, consumul a fost cu 4% mai mare ca joi, rugăm toata lumea să facă economie în continuare”, a conchis Ceban.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că Republica Moldova a cumpărat pentru a doua zi consecutiv achiziția de energie electrică de avarie din România. La 29 octombrie, Energocom a cumpărat 50 MW de la OMV Petrom România, însă această cantitate nu este suficientă pentru a acoperi deficitul pe care Republica Moldova îl înfruntă în aceste zile.

Amintim că, după ce Gazprom a redus livrările de gaze cu 30% în octombrie, centrala de la Cuciurgan, începând de luni, 24 octombrie, livrează malului drept al Nistrului 27% în loc de 70%, volum contractat anterior de autoritățile de la Chișinău. Anunțul a fost făcul de liderul separatist de la Tiraspol. „A fost luată decizia de a micșora livrările către întreprinderile mari cum ar fi Uzina Metalurgică și cea de Ciment de la Rîbnița, Centrala de la Kuciurgan”, se arată în comunicat.

De asemenea, Krasnoselski a spus că în noiembrie cantitatea de energie electrică pentru malul drept ar putea fi de cel mult 23%, dacă va fi menținut același volum de gaze pentru regiunea transnistreană.

Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a anunțat la 21 octombrie despre existența stării de alertă pe piața energiei electrice a Republicii Moldova și a comunicat despre existența unui deficit de energie electrică, care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice. În context, Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MWh.

În context, cetățenii țării sunt îndemnați să economisească energia electrică, în special în orele de vârf, între orele 07:00 - 10:00 și 18:00 și 23:00. De menționat că solicitarea autorităților vine în contextul în care MGRES nu mai furnizează cantitatea necesară de energie electrică, iar exporturile de energie din Ucraina au fost interzise, după ce sistemul a fost afectat de tirurile de rachete rusești.

Totodată, începând din 14 octombrie, Republica Moldova cumpără din România energie electrică la un preț preferențial. Un prim contract de furnizare a energiei, pentru o cantitate de 100 MW, a fost semnat la 13 octombrie între Hidroelectrica - lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național din România, și Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media