Gîlca: Se atestă o creștere a cazurilor de COVID-19 la copii. La Spitalul municipal de Boli Contagioase pentru copii nu mai sunt paturi libere

17 ianuarie 2022, 15:03 Sănătate 127
copil/imagine simbol.  Sursa: IGSU

În ultimele două săptămâni s-a atestat o creștere esențială a cazurilor de COVID-19 la copii și, respectiv, a crescut numărul de internări în spitalele din Chișinău, a declarat șeful Direcției asistență medicală și socială din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, la ședința operativă săptămânală a serviciilor municipale. În acest context, autoritățile municipale de profil au identificat noi spații în spitalele din capitală pentru tratamentul copiilor infectați cu COVID-19 și au dispus activarea secțiilor specializate.

Boris Gâlca a informat că în prezent, la Spitalul de boli contagioase copii, toate locurile sunt ocupate, inclusiv cu pacienți din afara municipiului, deaceea s-a decis activarea Secției COVID la Spitalul de copii „V. Ignatenco”. Potrivit șefului DGAMS, în municipiul Chișinău sunt prevăzute toate condițiile pentru asigurarea tratamentului de calitate, atât a copiilor cât și a adulților.

Pentru maturii diagnosticați cu coronavirus, în spitalele municipale incluse în circuitul COVID-19 sunt prevăzute cca 1 600 de locuri, care vor fi activate gradual. Iar la Centrul COVID Chișinău de la CIE Moldexpo, capacitățile instituției vor fi utilizate pentru triaj.

„Înțelegem că și colegii de la Ministerul Sănătății vor dispune activarea spațiilor COVID și în alte instituții republicane. Având în vedere amploarea și tendința alarmantă a cazurilor de COVID la copii, considerăm importantă activarea spațiilor sau spitalelor pediatrice pentru COVID și în zona de nord și în zona de sud. Nu este în competența noastră, dar venim cu un sfat colegial, pentru că presiunea cea mai mare vine în Chișinău. Și nu este normal ca copiii cu COVID să vină de la Briceni sau Vulcănești la Chișinău. Trebuie să avem spitale de referință și la sud, și la nord”, a menționat Boris Gîlca.

De remarcat că în Chișinău există peste 70 de puncte de vaccinare, iar acest serviciu este gratuit.

În eventualitatea creșterii semnificative a infectărilor, autoritățile municipale vor activa gradual toate spitalele din capitală incluse în circuitul COVID, inclusiv secțiile ATI.

Conform datelor din 16 ianuarie 2022, în prezent, în municipiul Chișinău, numărul cazurilor confirmate cu COVID a ajuns la 143 372, dintre care 137 431 persoane au fost vindecate. Numărul de decese raportate este de 2 727.

Cât privește spitalizarea, în prezent sunt tratați în condiții de spital 539 de pacienți, inclusiv 26 persoane sunt în stare critică, la terapie intensivă. La domiciliu, cu forme ușoare, se tratează 2 552 de pacienți.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media