VIDEO/ Vasile Costiuc, reținut preventiv în izolatorul CNA, a intrat în greva foamei

12 ianuarie 2022, 20:11 Justiție 732
Vasile Costiuc.  Sursa: captură video/Democrația Acasă
Liderul partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, reținut în această dimineață și plasat în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA) în urma unor percheziții, ar fi intrat în greva foamei. Cel puțin asta spune avocatul său, într-un video publicat pe pagina de Facebook a partidului.

Dumnealui ne-a rugat să-i aducem cărți, anumite pastile, pentru că are anumite probleme cu sistemul circulator. Ne îndeamnă la calm și a anunțat că în aceste 72 de ore va fi în greva foamei”, a declarat avocatul, la ieșirea din sediul CNA.

Potrivit apărătorului, Costiuc este bănuit pe capete de acuzare - art. 327 al. 3 Cod penal și art. 243 al.3 Cod Penal.

Ambele infracțiuni cu forme agravante prevăd închisoare de la 5 la 10 ani. Este învinuit de „spălare de bani și abuz de putere. Noi considerăm că el nu poate fi tras la răspundere pentru abuz în serviciu pentru că el nu deținea nicio funcție publică, iar participarea la o organizație criminală - nu sunt probe. Vom face câteva acțiuni împotriva procesului verbal de percheziții. A fost ridicat doar telefonul. Organul de urmărire penală presupune că acțiunea a avut loc în 2008. Care urme ale acelei acțiuni pot fi găsite într-un telefon cumpărat acum jumătate de an? Alte bunuri înscrisuri nu au fost găsite.

Avocatul a precizat că organul de urmărire penală urmează în 72 de ore să stabilească dacă îi înaintează sau nu învinuirea.


Amintim că Vasile Costiuc a fost reținut în dimineața zilei de miercuri, 12 ianuarie, în urma unor percheziții efectuate de ofițerii CNA și procurorii Anticorupție la domiciliul acestuia, în cadrul dosarului afacerilor dubioase cu terenuri, în care sunt implicați și foști funcționari ai Primăriei Durlești. În același dosar, tot pe 12 ianuarie, au mai fost reținute două persoane, printre care și fostul deputat democrat și fostul primar interimar al orașului Durlești, Veaceslav Nedelea.

Aceștia sunt bănuiți de complicitate în săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat și spălarea banilor săvârșite de un grup criminal organizat și în proporții deosebit de mari, infracțiuni săvârșite în comun cu funcționarii publici din cadrul Consiliului și Primăriei orașului Durlești, municipiul Chișinău, manifestată prin deposedarea de terenuri a administrației publice locale.

Amintim că în luna noiembrie 2021 mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești au ajuns să fie cercetați penal de ofițerii CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza or. Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc. Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada anilor 2005 - 2006, un consilier local, devenit ulterior primar, și alți funcționari din cadrul primăriei Durlești ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru 21 de loturi, amplasate în extravilanul or. Durlești, cu suprafața totală de circa 1,5 ha.

Ulterior, fostul consilier le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe primul, dar și pe membri ai familiei lui, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 6, 5 milioane de lei.

Atunci, Dianei Crudu, fiica fostului primar de Durlești a fost reţinută de Centrul Național Anticorupție (CNA) şi procurorii anticorupţie în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durleşti, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă până la 8 ani de detenție cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

La 28 decembrie 2021 au avut loc noi percheziții pe acest dosar. Cele opt persoane vizate ar fi avut rolul de interpuși, iar beneficiarii efectivi ai tranzacțiilor ar fi rudele fostului primar și ex-angajați ai Primăriei Durlești.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media