Membră a Consiliului UAM, despre amendamentul propus de Stamate la Legea Avocaturii: „Stimați colegi, este cazul să privim lucrurile pragmatic și să le judecăm la rece”

20 ianuarie 2022, 12:33 Justiție 797
Angela Popil, avocată.  Sursa: Facebook/Angela Popil

Avocata Angela Popil, membră a Consiliului Uniunii Avocaților (CoUAM), a venit cu mai multe clarificări privind nemulțumirile breslei privind amendamentul propus de deputata PAS, Olesea Stamate, la Legea Avocaturii, amendament care a stârnit un val de critici, iar UAM a declarat grevă japoneză de câteva zile în semn de protest. Apărătoarea a îndemnat colegii să adopte o abordare constructivă și să accepte discuțiile cu reprezentanții guvernării în vederea găsirii unui compromis corect.

Avocatura este o profesie bazată pe onestitate, responsabilitate și profesionalism. Avocații trebuie să stea la straja legii și în serviciul cetățeanului, garantând ultimului respectarea de către stat a drepturilor și libertăților lui. De asta avocații nu au și nu trebuie sa aibă imunitate, însă statul datorează avocaților garanții viabile, reale și veritabile pe care avocatul să conteze atunci când este vizat într-o cauză unde este investigat. Art. 52 alin. (2) din Legea nr. 1260/2002 în redacția actuală, este o garanție, nu este o imunitate, excluderea acestei norme înseamnă eliminarea garanției date avocaților, înainte de toate nu pentru persoana avocatului (la care se referă reținerea, aducerea silită și arestul) ci pentru activitatea lui profesională în vederea protejarii secretului profesional ( percheziția cu ridicare). Or, cunoaștem cu toții că cele mai mari și multe abuzuri se comit și s-au comis în cadrul perchezițiilor făcute la avocați. Anume aici este nevoie de o garanție puternică, care să asigure îndeplinirea principalei noastre obligații - păstrarea secretului profesional și confidențialității datelor și cauzelor încredințate nouă de către clienți. De asta, propunerea de compromis venită de la autoarea amendamentului cu pricina, prin care se păstrează alin. (2) din art. 52, cu includerea în rândul excepțiilor și prevederile art. 324 ( se referă la Comisia de Licențiere) - 326 CP pe lângă flagrant, confirmă afirmațiile și declarațiile avocaților potrivit cărora noi nu avem de ce să ne ascundem, și nu protejăm în niciun fel colegii care sunt acuzați de săvârșirea actelor de corupție, însă, noi vrem să avem garanția că în cazul în care în raport cu colegii noștri se dispun acțiuni de percheziție, aceste acțiuni să se facă cu acordul CoUAM în toate cazurile, cu excepția infracțiunilor flagrante. Anume așa putem asigura păstrarea secretului profesional și împiedica abuzurile”, a scris Angela Popil pe o rețea de socializare.

Avocata a menționat că acum apărătorii au posibilitatea să promoveze modificări la legislație astfel încât să includă garanții suplimentare care sa dezvolte și sa dea eficiență prevederii de la art. 52 alin(2) din lege.

„Trebuie rapid să ne adunăm cu gândurile și propunerile bune pentru a pune pe masa Guvernului un proiect de modificare a legislației în vigoare (CP, CPP și CC) în vederea:

- introducerii răspunderii penale și contravenționale pentru imixtiune ilegală în activitatea avocatului, inclusiv răspunderea pentru investigarea nelegală ( în cazurile de renunțare la învinuire, clasare a cauzei penale, scoatere de sub urmărire);

- introducerii răspunderii pentru desfășurarea activității de avocat fără licență sau arogarea calității de avocat;

- descrierea în CPP a procedurilor de percheziție, ridicare de bunuri și altele din birourile avocaților, interceptări și examinări a calculatoarelor și telefoanelor, obligația distrugerii informației colectate care nu are relevanță și legătură cu cazul investigat;

- fortificarea prevederilor din statutul nostru și dacă este cazul din legea cu referire la dreptul avocatului de a se opune ridicărilor și confiscărilor de acte, înscrisuri care conțin secret profesional, corespondența între avocat și client fiind inviolabilă, dezvoltarea noțiunii de secret profesional într-un mod mai detaliat decât este la art. 55 în redacția actuală

Astfel, stimați colegi, nu este cazul să ne grăbim în concluzii și să aruncăm cu acuzații, este cazul să privim lucrurile pragmatic și să le judecăm la rece”, a propus Angela Popil.

Avocata Angela Popil a atras atenția la faptul că amendamentul propus de deputata Olesea Stamate este făcut la proiectul de lege nr. 245, proiect de lege care se referă și la modificarea art. 10 privind includerea examenului de admitere în profesie a foștilor procurori și judecători, inclusiv care dezvoltă prevederile privind măsurarea integrității candidaților.

„Cum credeți, ce se va întâmpla cu proiectul respectiv dacă noi nu acceptăm discuțiile în vederea găsirii unui compromis corect pentru noi toți? Răspunsul la această întrebare este în faptul că pe masa Comisiei de Licențiere sunt 57 cereri ale foștilor procurori și judecători, inclusiv procurori în funcție, care așteaptă sa fie examinate. Llista este interesantă, o puteți consulta la UAM. Și acum va întreb QUO VADIS? Ce ne dorim de fapt? Imunitate, garanții? Pentru cine?”, a menționat ea.


Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media