ULTIMA ORĂ/ ANRE a aprobat tariful de 15,18 lei la gaz pentru consumatorii finali

28 ianuarie 2022, 15:31 Economie 231
Plită de Gaz.  Sursa: Replica Media

Membrii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au aprobat astăzi, 28 ianuarie, tariful final la gazele naturale pentru consumatorii casnici. Astfel, începând cu luna februarie, cetățenii vor achita un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Tariful cu 4 lei și 18 bani mai mare decât am plătit pentru consumul din lunile noiembrie și decembrie anul trecut.

Tarifele majorate pentru gazul natural se vor aplica, retroactiv, din 1 ianuarie.

„Principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție. Această decizie este în strictă conformitate cu legislația, ea va permite să fie acoperit integral prețul de achiziție și astfel se va asigura executarea condițiilor contractuale de plată față de furnizorul de gaze naturale”, a explicat Moldovagaz.

Anterior, SA „Moldovagaz” a înaintat ANRE o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali de la 10 196 la 14 437 lei pentru mia de metri cubi fără TV, ceea ce pentru gazele naturale constituie 8%. Cu TVA inclus, tariful pentru consumatorii casnici, propus de Moldovagaz trebuia să fie de 15.59 lei pentru un metru cub de gaz.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, spunea ieri că dacă tariful nu va fi majorat de la începutul anului, compania riscă un nou blocaj financiar, în februarie, când trebuie să facă plata în avans către concernul rus Gazprom.

De menționat că prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat miercuri, 26 ianuarie, că indiferent de decizia pe care o va lua Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu privire la majorarea prețului pentru gaze naturale solicitată de „Moldovagaz”, prețul pentru primii 150 de metri cubi nu se va schimba pentru consumatorii casnici.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media