Președintele Moldovagaz, nemulțumit de noul tarif la gaz stabilit de ANRE: Va duce la acumularea în continuare a abaterilor de tarif care ar putea depăși 3,9 miliarde de lei la finele anului

4 august 2022, 16:20 Economie 412
Vadim Ceban, Moldovagaz.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Președintele Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, s-a arătat nemulțumit de noul tarif la gaz aprobat joi, 4 august, de către Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE). Ceban a spus că prețul aprobat va duce la acumularea în continuare a abaterilor de tarif și pune sub semnul întrebării îndeplinirea obligaţiilor contractuale financiare faţă de gigantul rus „Gazprom”.

„Proiectul de tarif propus astăzi de ANRE nu acoperă nici prețul de achiziție, nici costurile de transport, furnizare și distribuție a gazelor naturale. Ca urmare, aceasta va duce la acumularea în continuare a abaterilor de tarif, care ar putea depăși 3,9 miliarde de lei finele acestui an și ar putea afecta negativ funcționalitatea întreprinderii”, a transmis Vadim Ceban într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram.

Potrivit proiectului ANRE, se propune includerea prețului de achiziție în valoare de 899,08 dolari SUA pentru o mie de metri cubi în tariful reglementat, în timp ce în luna august prețul de achiziție este de 1 458,92 dolari SUA pentru de metri cubi.

Ceban a spus că SA „Moldovagaz” va respecta decizia ANRE, însă a subliniat că aceasta pune sub semnul întrebării îndeplinirea obligaţiilor contractuale financiare faţă de CSP „Gazprom”.

„În această situație, compania a depus la furnizorul extern o cerere de amânare a plății în luna august și a transmis o scrisoare de solicitare la Comisia Națională pentru Situații de Urgență pentru amânarea plății TVA la gazele naturale pentru perioada aprilie-august inclusiv. O altă propunere a SA Moldovagaz este introducerea plăților în avans de la întreprinderile din sectorul energie termică și electrică și/sau transferul în luna august a unei datorii istorice pentru gazele naturale pe care le consumau în valoare de 660 milioane lei”, a scris Vadim Ceban.

Mesajul vine la scurt timp după ce ANRE a stabilit nou tarif la gazul natural, pentru consumatorii finali. Prin urmare, cetățenii vor trebui să achite 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

Amintim că luni, 1 august, Ceban a anunțat că prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova de compania rusească Gazprom pentru luna august 2022 va constitui 1 458,5 de dolari pentru mia de metri cubi. Tariful pentru luna august este cu 478,5 de dolari mai mult decât pentru luna iulie, când prețul de aciziție a fost de 980 de dolari pentru 1.000 m3 .

Amintim că, monopolistul Moldovagaz a emis, la 12 iulie, o nouă solicitare la ANRE prin care a cerut un nou tarif la gazele naturale. Dacă inițial a cerut o majorare de 45% a actualului preț, astfel încât un metru cub să coste 23 de lei și 57 de bani în urma noilor calcule, recent s-a cerut aprobarea prețului de 26 de lei și 31 de bani.

Până la aprobarea deciziei de astăzi, 4 august, consumatorii achitau un tarif de 18 lei și 62 de bani pentru un metru cub, cu tot cu TVA.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media