LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 187. Bombardamente masive la Nikolaev, soldate cu cel puțin doi morți și 11 răniți. Guvernatorul Vitalii Kim îndemnă civilii să nu iasă din adăposturi

29 august 2022, 08:30 Ucraina 356
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Orașul Eenergodar, unde se află Centrala nucleară Zaporojie, aflat sub ocupație, a fost supus unor noi bombardamente, ceea ce alimentează temerile privind o eventuală emisie de radiații. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacuri asupra centralei nucleare.

În același timp, luni se așteaptă să sosească în Ucraina misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), condusă personal de directorul organizației Rafael Grossi.

Rachetele rusești au mai lovit un cartier istoric din Harkiv, unde spun localnicii, „nu sunt obiective militare, nici aparatură militară”, iar duminică seară au fost raportate explozii puternice în regiunile Luhansk și Herson. Trupele ucrainene au lansat un atac cu rachete care a lovit în clădirea fabricii de instrumente Sokol din Nova Kahovka, pe teritoriul căreia și-au stabilit cartierul general armata rusă. În consecință, au fost distruse trei posturi de comandă ale trupelor ruse din Herson și Darievka, precum și cartierul general al Armatei a 35-a a Federației Ruse din Nova Kahovka.

UE se pregătește să anuleze a procedura simplificată de eliberare a vizelor Schengen pentru cetățenii ruși. Astfel, cetățenii Federației Ruse care călătoresc în UE vor trebui să plătească taxe mai mari și să aștepte mai mult pentru a li se aproba o viză turistică.

UPDATE 19:55. În regiunea Harkiv se elaborează un plan de evacuare, dacă este necesar, pentru locuitorii din Zolociv, Dergacev și Ciuguev, în acest caz oamenilor li se va asigura transport și locuințe temporare, a anunțat Oleg Sinegubov, șeful Administrației Regionale de Stat Harkiv.

Sinegubov a menționat că pregătirile pentru astfel de măsuri se desfășoară conform planului. „Acum nu există motive pentru evacuarea obligatorie în regiunea Harkiv din acele teritorii controlate de Forțele Armate ale Ucrainei”, a subliniat el.

Potrivit șefului OVA, este posibilă evacuarea obligatorie a persoanelor din localitățile în care fie pot avea loc ostilități directe, fie există riscul de ocupare, fie este probabil ca infrastructura critică să fie deteriorată la temperaturi scăzute iarna și lichid de răcire nu va fi furnizat caselor.


UPDATE 19:40. Un forum privind restaurarea Ucrainei este programat să aibă loc la Paris în luna octombrie, a anunțat luni președintele Vladimir Zelenskiy.

„La nivelul guvernelor noastre – Ucraina și Franța – ne pregătim să organizăm o astfel de inițiativă la Paris în toamnă, ca forum pentru restaurarea Ucrainei. Invit companiile dumneavoastră să participe la această inițiativă”, a spus Zelenskiy la întâlnirea anuală a antreprenorilor francezi sub egida asociației de afaceri MEDE.

El a subliniat că, după încheierea războiului declanșat de Rusia, este importantă restabilirea Ucrainei. „Pacea pentru Ucraina, garanțiile de securitate, restaurarea a tot ceea ce ocupatorii ruși au distrus, vor deveni dovada clară că ideea europeană este mai puternică decât orice dictatură, iar valorile libertății, egalității, asistenței reciproce înving orice teroare”, a spus Zelenskiy.

El i-a asigurat pe oamenii de afaceri francezi că Ucraina le poate oferi mii de contracte și mii de locuri de muncă.


UPDATE 19:15. Autoritățile din regiunea Zaporojie au două planuri de evacuare a populației în cazul unui accident la o centrală nucleară - pentru timp de pace și unul în condiții de agresiune militară, informează serviciul de presă al Districtului Militar Regional Zaporojie pe Telegram.

Potrivit experților, 69 de localități din regiune ar putea fi supuse evacuarii, a menționat administrația regională.

Șeful OVA, Oleksandr Staruh, a subliniat că localitățile au toate mijloacele de siguranță și medicamente în caz de urgență. Cu toate acestea, mai ales într-o situație critică, ajută calmul și capacitatea de analiză a situației existente. Staruh a amintit că în cazul unui accident la o centrală nucleară este necesar să se monitorizeze cu atenție informațiile și să se respecte instrucțiunile, deoarece experiența evacuării a fost deja acumulată.

„În fiecare zi, administrația militară regională este angajată în evacuarea oamenilor. Experiența de lucru cu îndepărtarea refugiaților din punctele fierbinți ne-a învățat cum să facem acest proces rapid și organizat. Există contact cu autoritățile teritoriale, comunități, așa că, în caz de urgență, vom fi pregătiți”, a asigurat el.


UPDATE 18:55. O altă multinațională - Logitech International, producătorul de componente pentru computere- și-a anunțat intenția de a-și înceta operațiunile rămase în Rusia, conform Reuters.

„În martie, am comunicat că Logitech va opri livrările către Rusia. Am monitorizat situația îndeaproape și, din păcate, circumstanțele nu ne permit continuarea afacerilor ca înainte”, a transmis Logitech International.


UPDATE 18:35. Pe canalele de Telegram au apărut imagini cu o explozie sub podul Ingulski din Nikolaev.


UPDATE 18:10. Atacuri puternice Nikolaev. Preliminar, se știe că au murit cel puțin doi oameni, iar alții 11 au fost răniți, scrie guvernatorul Regiunii Vitalii Kim.

Potrivit oficialului, militarii ruși bombardează clădiri rezidențiale și a îndemnat civilii să nu iasă din adăposturi.

Kim a precizat pe parcurs că în total, 12 rachete au lovit ținte în oraș. „Au fost lansate mai multe, precizăm câte. Inamicul se pregătește să lovească din nou, rog pe toți să rămână în continuare în adăposturi. Nu călătoriți în mașini”, a transmis el în mai multe mesaje transmise pe canalul său de Telegram în jurul orei 18:00.


UPDATE 17:50. Patru explozii puternice au tunat în această seară în zona de nord a orașului Melitopol, ocupat temporar de ruși, a anunțat pe Telegram Ivan Fedorov, primarul orașului.

„Chiar acum, patru explozii puternice în zona ieșirii de nord din Melitopol. Colectăm informații detaliate despre pierderile inamicului”, a scris primarul. El a menționat că ultimele zile ale verii promit să fie cele mai fierbinți pentru invadatorii din întreaga direcție de sud a Ucrainei.


UPDATE 17:25. Oficiali instalați de Rusia în Ucraina au declarat luni că un obuz ucrainean a făcut o gaură în acoperișul unui depozit de combustibil de la centrala nucleară Zaporojie, a informat agenția de presă RIA Novosti.


UPDATE 16:50. Presa afiliată statului rus relatează că a fost ordonată o evacuare în masă în orașul Nova Kahovka din regiunea Herson, controlată de Rusia. Informația vine pe fondul contratacului ucrainean prin care forțele armate ale Ucrainei încearcă să elibereze localitățile capturate de ruși.


UPDATE 16:35. Următoarea întâlnire a Grupului de Contact al Apărării Ucrainei, așa-numitul „Ramstein-5”, va avea loc pe 8 septembrie la Baza Aeriană Ramstein din Germania, informează Comandamentului Forțelor Aeriene ale SUA în Europa și Africa, într-un comunicat de presă.

„Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, planifică să găzduiască personal o întâlnire a Grupului de Contact”, a spus agenția.

În comunicat se menționează că șeful Pentagonului i-a invitat pe miniștrii apărării și înalți oficiali militari din întreaga lume să discute despre războiul din Ucraina și despre diferitele probleme de securitate cu care se confruntă aliații și partenerii americani.


UPDATE 16:10. Forțele Armate ale Ucrainei îndeamnă populația civilă din regiunea Herson să se evacueze sau să rămână în adăposturi.

„Rugăm foarte mult populația civilă, dacă nu s-a evacuat și nu are acum posibilitatea să se evacueze din orașele în care ar putea avea loc ostilități active, să găsească adăpost și să aștepte. Evoluția evenimentelor este destul de dinamică acum”, a spus șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk, citată de Ukrinform.

Aceasta a precizat că sistemul de avertizare din teritoriul ocupat funcționează, se aud semnale de raid aerian. Adică, în acest fel, oamenii se pot concentra pe amenințare.


UPDATE 15:40. Rusia refuză să demilitarizeze zona din jurul centralei nucleare Zaporojie.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a spus că demilitarizarea uzinei ocupate „nu se discută acum”, transmite TASS.

Într-un briefing de presă, Peskov a mai spus că Federația Rusă consideră necesară misiunea AIEA la centrala nucleară și că eventualele modalități de lucru ale misiunii urmează a fi discutate la fața locului. Misiunea va intra pe teritoriul centralei de pe teritoriul controlat de Ucraina.

De asemenea, Peskov a punctat că toate țările sunt obligate să facă presiuni asupra Kievului pentru ca Ucraina să nu mai bombardeze centrala, punând toată Europa în pericol.

Trupele ruse au ocupat fabrica de la începutul lunii martie. Ucraina acuză forțele ruse că plasează artilerie în apropierea fabricii pentru a ataca pozițiile ucrainene, punând în pericol instalația nucleară.


UPDATE 15:15. Ucraina așteaptă de la misiunea AIEA o declarație clară cu privire la faptele încălcării de către Rusia a protocoalelor de securitate nucleară la centrala nucleară Zaporojie, a declarat luni ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba la o întâlnire comună cu premierul suedez Magdalena Andersson și ministrul de externe Ann Linde la Stockholm, relatează un corespondent Ukrinform.

„Așteptăm o declarație clară din partea misiunii cu privire la faptele de încălcare a tuturor protocoalelor de securitate nucleară. Știm că Rusia a pus nu numai Ucraina, ci întreaga lume sub amenințarea unui incident nuclear”, a subliniat Kuleba.

Șeful Ministerului de Externe a menționat că misiunea AIEA este deja în drum spre Ucraina, iar ieri a coordonat detaliile misiunii cu directorul general al organizației, Rafael Mariano Grossi.

„Aceasta a fost o cerere de lungă durată din partea Ucrainei către AIEA pentru a avea acces la stație. Au o vastă experiență în inspecțiile centralelor nucleare din întreaga lume în cele mai dificile condiții, dar fără exagerare, această misiune va fi cea mai dificilă din istoria AIEA, având în vedere ostilitățile active pe care Federația Rusă le duce pe teren, precum și modul flagrant în care Rusia încearcă să-și legitimeze prezența la centrala nucleară Zaporojie”, a spus ministrul ucrainean.

De asemenea, șeful diplomației ucrainene a cerut țărilor lumii să ceară retragerea Rusiei din centrala nucleară Zaporojie. „Rusia trebuie să plece, iar AIEA, ca și alte țări ale lumii, trebuie să le forțăm să plece. Acesta este singurul mod de a asigura securitatea nucleară la centrala electrică”, a subliniat Kuleba.


UPDATE 14:50. Aproape 35% dintre rezidenți rămân în zone ocupate de ruși din regiunea Zaporojie, spune guvernatorul Zaporojie, Oleksandr Staruh. În urma informațiilor potrivit cărora Rusia este pe cale să organizeze referendumuri simulate în părțile ocupate ale Ucrainei, Staruh a spus că aproximativ două treimi dintre rezidenții regiunii trăiesc în prezent în teritorii controlate de Ucraina, citează Ukrainskaia Pravda.


UPDATE 14:25. Unul dintre comandanții detașamentului „Ahmat” al Gărzii ruse este suspectat că a ucis civili în luna martie în regiunea Kiev, anunță Biroul Procurorului General al Ucrainei. Detașamentul are sediul în Cecenia și poartă numele primului șef al republicii, Ahmat Kadîrov.

În cursul lunii martie 2022, comandantul, împreună cu luptătorii detașamentului special Ahmat din subordinea sa, au efectuat raiduri speciale în satul Mikulichi, raionul Bucha, consideră procuratura: „Au intimidat populația civilă prin violență pentru a preveni presupusa cooperare a lor cu Forțele Armate ale Ucrainei.”

„În timpul uneia dintre aceste raiduri din 27 martie 2022, suspectul a ucis în mod deliberat cinci locuitori de pe o stradă din satul ocupat , împușcându-i în cap. Victimele se aflau în casele lor sau în apropierea caselor lor și nu au participat la ostilități”, a declarat procuratura într-un comunicat. Printre cei uciși se numără trei bărbați și două femei.

Parchetul nu a numit suspectul. În schimb, SBU a menționat că este vorba despre comandantul „Akhmat”, maiorul Iznaur Musaev.

La sfârșitul lunii martie, trupele ruse au părăsit teritoriul regiunii Kiev, pe care l-au ocupat în primele săptămâni de război. În orașul Bucha și în alte orașe și sate din apropierea Kievului, după retragerea trupelor ruse, au fost găsiți sute de civili morți. Autoritățile ucrainene au acuzat armata rusă de crime de război. Moscova continuă să numească în scenă uciderile de civili din Bucha și alte orașe drept „înscenări”.


UPDATE 14:02. Forțele Armate ale Ucrainei au lansat acțiuni ofensive în mai multe direcții în sudul Ucrainei, a declarat șefa centrului comun de presă al Forțelor de Securitate și Apărare „Sud”, Natalia Gumeniuk pentru agenția de presă Hromadske.


UPDATE 13:55. Armata ucraineană a anunțat despre ruperea primei linii de apărare în regiunea Herson.

Reprezentanții grupului operațional de trupe Kahovka au postat un videoclip pe pagina de Facebook, în care un presupus soldat rus spune că trupele ucrainene „au rupt prima linie de apărare” pe 29 august (...) atacând cu tot ce este posibil, de la tancuri, avioane, artilerie”.

Reprezentanții grupului operațional susțin că, în timpul luptelor, regimentul 109 al autoproclamatei republici Donețk s-au retras de pe pozițiile lor, la fel ca și parașutiștii ruși care au oferit sprijin unităților pro-ruse din Donețk.

Publicația Hromadske scrie că informațiile despre ruperea liniei de apărare și retragerea regimentului 109 au fost confirmate de trei dintre sursele redacției din unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei din sud.

Șefa serviciului de presă a comandamentului „Sud”, Natalia Gumeniuk, a declarat pentru Hromadske că Forțele Armate ale Ucrainei au început operațiuni ofensive în multe zone din sudul Ucrainei.

Grupul operațional Kahovka a adăugat că lansatoarele de rachete multiple HIMARS „au distrus aproape toate podurile mari” peste Nipru din regiunea Herson ocupată de armata rusă - este vorba despre podurile feroviare și auto Antonovskii, precum și despre Novokahovski.

„Kahovka” susține că întregi au rămas doar trecerile pentru pietoni, iar armata rusă a fost întreruptă de aprovizionarea cu arme și personal de pe teritoriul Crimeei. „Pentru Ucraina, aceasta este o șansă genială de a-și întoarce teritoriile”, au spus aceștia într-un comunicat.


UPDATE 13:30. Compania suedeză Ericsson a anunțat luni că va reduce treptat activitățile comerciale din Rusia în următoarele luni, pe măsură ce producătorul de echipamente de telecomunicații își va îndeplini obligațiile față de clienți, transmite Reuters.

Compania, care și-a suspendat activitatea în Rusia pe termen nedefinit în aprilie, a precizat că are aproximativ 400 de angajați în Rusia și că va oferi sprijin financiar celor afectați.


UPDATE 13:05. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că dorește ca Germania să-și asume o „responsabilitate specială” pentru a ajuta Ucraina să-și consolideze sistemele de artilerie și apărare aeriană, promițând în același timp că Berlinul își va menține sprijinul pentru Kiev „atâta timp cât va trebui”.


UPDATE 12:40. Raportul Ministerului rus al Apărării privind situația din Ucraina:

În raportul de astăzi, Ministerul rus al Apărării a acordat multă atenție situației din Energodar, unde se află Centrala Nucleară Zaporojie.

Specialiștii au avertizat în ultimele săptămâni că luptele în apropierea centralei nucleare ar putea duce la scurgeri de radiații, dar părțile se acuză reciproc pentru atacurile din Eenergodar.

Ministerul rus al Apărării susține că Forțele Armate ale Ucrainei au încercat să atace centrala nucleară cu o dronă care ar fi fost doborâtă în apropierea clădirii cu deșeuri nucleare.

„Forțele armate ale Ucrainei au tras opt obuze de calibru mare în zonele rezidențiale din Energodar într-o zi, sunt răniți printre civili”, a spus Ministerul rus al Apărării.

În același timp, personalul centralei nucleare monitorizează starea stației, situația radiațiilor rămâne normală, menționează departamentul militar.

Teritoriul centralei este sub controlul trupelor ruse, însă personalul ucrainean lucrează în continuare la centrală.

De asemenea, Ministerul Apărării a declarat că militarii ruși distrug activ „naționaliștii”: în regiunea Nipru, lângă Herson, lângă Bahmut. Potrivit departamentului militar, ar fi fost uciși peste 30 de luptători ai unității speciale Kraken, peste 100 de luptători din Aidar, Azov și apărarea ucraineană.

De asemenea, se presupune că forțele ruse de apărare aeriană ar fi doborât șase UAV-uri ucrainene într-o zi, au interceptat trei rachete balistice Tochka-U și 21 de obuze Alder și HIMARS MLRS. În plus, două avioane Su-25 ucrainene au fost doborâte în regiunea Zaporojie și pe teritoriul autoproclamatei RDP, se mai arată în raportul ministerului rus al apărării.


UPDATE 12:25. Rusia păstrează trei port-rachete de croazieră Kalibr în Marea Neagră, susține Serviciul de presă al Forțelor Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

„În Marea Neagră, începând cu 29 august 2022, trei transportatori inamici de rachete de croazieră Kalibr sunt în serviciu de luptă, cu o salvă totală de 20 de rachete”, se spune în raport.

În plus, în Marea Azov, rușii continuă să controleze comunicațiile maritime, ținând până la patru nave și bărci inamice în serviciu de luptă; în Marea Mediterană - 5 purtători de rachete de croazieră Kalibr.


UPDATE 12:00. În orașul ocupat Mariupol, administrația instalată de ruși ar fi intensificat pregătirile pentru așa-numitul „referendum” de aderare la Federația Rusă, însă încercările de a crea comisii electorale au eșuat, susține consilierul primarului din Mariupol, Piotr Andriușcenko.

„Potrivit informațiilor noastre, o nouă instrucțiune fantastică a venit de la Kremlin - de a ajunge la granița regiunii Donețk înainte de 15 septembrie. Prin urmare, pregătirile pentru „referendum” au fost reînnoite. Ei încearcă să formeze patru comisii electorale - până acum fără succes”, a scris Andriușcenko.

Acesta a mai menționat că, în același timp, funcționarii subordonați forțelor ruse ar fi fost însărcinați să clarifice datele personale ale locuitorilor din Mariupol. „Locuitorii sunt telefonați masiv pentru a fi întrebați dacă intenționează să voteze. Cu toate acestea, nu este anunțată data pretinsului referendum, rușii răspund că vor informa suplimentar”, a precizat consilierul primarului.


UPDATE 11:45. Premierul suedez Magdalena Andersson a anunțat luni că Suedia va oferi Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 500 de milioane de coroane (46,75 milioane de dolari), conform Reuters.

Andersson a spus, după o întâlnire cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, că, în total, Guvernul Suediei va oferi Ucrainei un pachet total de ajutor suplimentar de 1 miliard de coroane, atât asistență militară, cât și civilă.


UPDATE 11:20. Prezentatorul rus Anton Krasovski, de la postul de televiziune Russia Today, va fi judecat în Ucraina pentru apel la genocid împotriva poporului ucrainean și la deturnarea sau acapararea puterii în statul ucrainean.

Biroul Procurorului General al Ucrainei transmis în instanță dosarul penal în care este vizat prezentatorul rus. Numele suspectului nu a fost menționat în mesajul Procuraturii Generale, dar este indicată funcția acestuia - directorul de difuzare în limba rusă al canalului de televiziune Russia Today, care este ocupat de Krasovski.

SBU informează într-un comunicat că a efectuat o anchetă preliminară a cazului, în care este vizat Krasovskyi.

„Propagandistul rus de pe canalul YouTube și pe propriul său canal Telegram a cerut distrugerea fizică a unei părți a poporului ucrainean, a întors audiența rusă împotriva ucrainenilor și a convins de oportunitatea soluționării conflictelor dintre Rusia și Ucraina cu ajutorul violenţei. El a cerut, de asemenea, răsturnarea ordinii constituționale în Ucraina și lichidarea statalității acesteia”, formulează acuzațiile Procuratura Generală.

Dosarul penal împotriva lui Krasovski din Ucraina a devenit cunoscut încă din iunie. Cazul a fost investigat în temeiul articolelor privind apelurile publice pentru genocidul poporului ucrainean și schimbarea forțată a ordinii constituționale sau acapararea puterii de stat.


UPDATE 10:55. Reprezentantul permanent al Rusiei la Viena susține că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) ar intenționa să lase o parte din membrii misiunii care urmează să inspecteze Centrala Nucleară Zaporojie, să monitorizeze în mode permanent centrala.

Mihail Ulianov, reprezentantul Permanent al Rusiei pe lângă organizațiile internaționale la Viena, a declarat pentru RIA Novosti că peste 10 angajați ai secretariatului AIEA implicați în securitatea nucleară se află în misiunea care a mers la stație, alături de o echipă numeroasă de angajați ai ONU care este responsabil de logistică și securitate.

Faptul că misiunea AIEA pleacă spre centrala nucleară Zaporojie și va ajunge acolo săptămâna aceasta a fost anunțat mai devreme dimineață de directorul general al agenției. El a spus că experții ar trebui să ajungă la stație „mai târziu în această săptămână”.


UPDATE 10:30. Vladimir Zelenskiy i-a felicitat pe apărătorii Ucrainei de ziua memoriei.

„Oamenii noștri nu îi vor uita niciodată pe toți cei care luptă pentru Ucraina, care și-au dat viața pentru aceasta”, a transmis președintele ucrainean.

„Și memoria noastră nu este tot ceea ce avem. Independența noastră, pe care o vom păstra și o vom transmite copiilor noștri. și nepoți, victoria noastră, care va fi cu siguranță, va fi cea mai bună onorând memoria tuturor celor care au murit în acest război. Eroii trăiesc pentru totdeauna!”

Zelenskiy a stabilit o zi memorială pentru apărătorii Ucrainei printr-un decret semnat în august 2019.


UPDATE 10:10. Un oficial pro-rus a declarat luni că siguranța viitoarei misiuni a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică care va ajunge la centrala nucleară Zaporojie va fi garantată, transmite agenția rusă de presă TASS.

Autoritățile din regiune, susținute de Rusia, au declarat luni că nu au fost informate cu privire la detaliile vizitei, potrivit TASS.


UPDATE 09:40. Armata rusă a încercat fără succes să avanseze în mai multe direcții în Donbas, potrivit rezumatului de dimineață al Statului Major al forțelor armate ucrainene, se arată în raportul de dimineață al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei Numeroase bombardamente ale regiunii Harkiv și zonelor din Donbass continuă.

Drone de recunoaștere rusești au fost observate în multe locuri. Totuși, ofensivele în aceste direcții au fost fără succes, potrivit raportului.

Armata rusă, conform Forțelor Armate ale Ucrainei, a încercat „să efectueze o recunoaștere fără succes în forță în zona așezării Dolina” nu departe de Slaviansk, dar a suferit pierderi și s-a retras.

Fără succes, după cum a raportat în Statul Major ucrainean, au fost și acțiunile de asalt ale rușilor în apropierea satului Bogorodicini.

În direcția Kramatorsk, rușii au efectuat bombardamente de artilerie Grigorovka, Seversk și Ivano-Darievka și au folosit avioane pentru a lovi în zona Grigorovka.

„Încercarile inamicului de a conduce bătălii ofensive lângă Kodema și Zaitsev au fost oprite de apărătorii ucraineni”, spune Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei despre ofensiva în direcția Bahmut.

În plus, trupele ruse, potrivit armatei ucrainene, au încercat să efectueze o ofensivă în apropierea satului Pervomaisk din zona Avdiivka - de asemenea, fără succes.


UPDATE 09:25. Cel puțin 10 persoane au fost rănite în atacurile armatei ruse asupra zonelor rezidențiale din Energodar de noaptea trecută, a anunțat primarul din Energodar, Dmitri Orlov.

„De dimineață, se știe cu siguranță despre aproximativ 10 locuitori din Energodar care au suferit numeroase răni provocate schije de gravitate diferită în urma bombardării nocturne a zonelor rezidențiale din Energodar. Doi dintre ei au fost internați în secția de terapie intensivă în stare gravă”, a scris Orlov pe canalul său de Telegram.

Potrivit primarului, cel puțin 20 de mașini parcate în apropierea caselor lovite au fost distruse și avariate.

„Evident, așa și-au „elaborat” rușii scenariul în ajunul sosirii misiunii AIEA la CNP Zaporojie. O amenințare directă la adresa vieții populației civile nu îi oprește pe teroriști”, a adăugat el.


UPDATE 09:00. Primarul din Harkiv, Igor Terehov, a scris luni dimineață pe Telegram că forțele ruse au bombardat orașul folosind muniție cu dispersie.

„De la șase dimineața, districtul Kiev din Harkiv a fost sub foc”, a scris oficialul local, precizând că încă nu există informații despre eventuale victime. Munițiile cu dispersie explodează în aer și distribuie bombe mai mici pe o zonă întinsă.

Ele sunt extrem de periculoase pentru civili în condițiile în care unele rămân neexplodate și trebuie să fie eliminate în mod corespunzător de către experți. Convenția privind munițiile cu dispersie, care a intrat în vigoare în 2010, interzice utilizarea lor din cauza riscurile uriașe pe care le prezintă asupra civililor. Rusia și Ucraina nu au semnat convenția.


UPDATE 08:40. Un voluntar american care a luptat de partea Ucrainei a murit în regiunea Donețk. Numele său a fost anunțat de autoritățile ruse și separatiste.


UPDATE 08:25. Miniștrii de externe ai statelor membre UE vor susține ideea anulării procedurii simplificate de eliberare a vizelor Schengen cetățenilor ruși, scrie ziarul Financial Times. Rușii care călătoresc în UE vor trebui să plătească taxe mai mari și să aștepte mai mult pentru o viză de turist.

Acordul de facilitare a vizelor dintre Rusia și Uniunea Europeană este în vigoare din 2007.

Încălcarea acordului va însemna că cetățenii ruși vor plăti nu jumătate din taxa de viză de 35 de euro (cum a fost în ultimele două decenii), ci 70 de euro. În plus, procedura birocratică va fi una complicată, va fi necesară furnizarea mai multor documente, ceea ce va întârzia semnificativ procesul de examinare a cererilor.

Pe 31 august, miniștrii de externe ai UE vor discuta problema vizelor la o reuniune informală a Consiliului Afaceri Externe al UE de la Praga.

Letonia, Estonia, Lituania, Republica Cehă, Polonia și Finlanda sunt în favoarea unei interdicții paneuropene privind eliberarea de vize Schengen rușilor.

O serie de state UE, inclusiv Franța și Germania, se opun unor astfel de măsuri dure.

Cancelarul german Olaf Scholz, în special, a spus că, în opinia sa, Europa ar trebui să dea șansa să părăsească țara celor care se opun politicii lui Vladimir Putin.

Șeful departamentului diplomatic al UE, Josep Borrell, a mai spus anterior că ideea unei interdicții complete este puțin probabil să fie susținută la întâlnire.

„Nu cred că oprirea relațiilor cu populația civilă a Rusiei va ajuta și nu cred că această idee va fi susținută în unanimitate. Ar trebui să fim mai selectivi. Dar nu susțin oprirea vizelor pentru toți rușii”, a spus Borrell.


UPDATE 08:10.Trupele ruse au bombardat orașul Harkiv luni dimineață. Potrivit primarului Igor Terekhov, cel mai mjlt a avut de suferit sectorul Kievskii al orașului. Informațiile despre victime sunt în curs de precizare.


UPDATE 08:00. Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) este deja în drum spre Ucraina, a anunțat luni, 29 august, directorul general al Agenției, Rafael Grossi.

„A sosit ziua, misiunea AIEA, menită să asiste Centrala Nucleară Zaporojie este pe drum. Trebuie să protejăm siguranța celei mai mari instalații nucleare din Europa. Sunt mândru să gestionez această misiune, care va avea loc în această săptămână”, a scris Grossi pe contul său de Twitter.


UPDATE 07:40. Trupele ruse au bombardat duminică trei raioane ale regiunii Dnepropetrovsk - Nikopol, Sinelnikovski și Krivoi Rog, a declarat șeful OVA Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, pe canalul său de Telegram.

La Nikopol o femeie a fost ucisă în urma bombardamentelor, iar alte patru persoane au fost rănite.

„O femeie de 67 de ani a murit la Nikopol. Patru persoane au fost rănite - trei bărbați și o femeie. Trei dintre ei sunt la spital. Medicii evaluează starea lor ca fiind de gravitate medie”, a scris Reznichenko pe Telegram. Potrivit lui, rușii au bombardat orașele cu rachete de tip Grad, Uragan, Smerch și artilerie grea.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august. 27 august și 28 august.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media