Zelenskiy a avut o întrevedere, la Lviv, și cu secretarul general al ONU: Au convenit asupra parametrilor unei posibile misiuni a AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie

18 august 2022, 21:10 Ucraina 124
Vladimir Zelenskiy a avut o întrevedere, la Lviv, și cu secretarul general al ONU.  Sursa: president.gov.ua

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a avut joi o întrevedere, la Lviv, și cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres. În cadrul întrevederii, Zelenskiy a remarcat rolul-cheie al ONU în rezolvarea problemei deblocării porturilor ucrainene pentru exporturile de produse alimentare, informează Administraţia Prezidenţială din Ucraina.

Oficialii au convenit să continue coordonarea activă și cuprinzătoare a punerii în aplicare a inițiativei privind cerealele.

„Ucraina este pregătită să continue să fie un garant al securității alimentare globale”, a subliniat președintele ucrainean.

În timpul negocierilor, au fost subliniate posibilele direcții de dezvoltare ulterioară a inițiativei – îmbunătățirea acesteia și creșterea nivelului de securitate a implementării.

„Creșterea numărului de nave care exportă în siguranță alimente ucrainene este o necesitate globală”, se menționează în comunicatul citat.

O atenție deosebită a fost acordată problemei deportării ilegale și forțate a cetățenilor ucraineni în Federația Rusă și protecției ucrainenilor deținuți ilegal în Rusia.

„Vă cer personal să ajutați reprezentanții ONU să obțină acces permanent nestingherit la ucrainenii deportați”, a spus Zelenskiy.

În acest context, președintele a subliniat importanța asistenței din partea ONU pentru eliberarea militarilor și medicilor ucraineni din captivitatea rusă. El a subliniat, de asemenea, necesitatea respectării normelor Convențiilor de la Geneva privind prizonierii de război, mai ales în contextul reținerii de către Rusia a persoanelor în așa-numitele lagăre de filtrare.

Zelenskiy l-a informat separat pe secretarul general al ONU despre șantajul nuclear rusesc la centrala nucleară de la Zaporojie, menționând că „această teroare deliberată și cinică din partea agresorului ar putea avea consecințe catastrofale pentru Ucraina și întreaga lume”.

Vladimir Zelenskiy a subliniat că Națiunile Unite trebuie să asigure securitatea acestui obiect strategic, demilitarizarea lui și eliberarea completă de trupele ruse. Președintele și secretarul general al ONU au convenit asupra parametrilor unei posibile misiuni a AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie.

Totodată, António Guterres a informat despre activitatea de trimitere a unei misiuni de cercetare a ONU la Olenivka, unde Rusia a comis un atac terorist cinic împotriva prizonierilor de război ucraineni.

Zelesnkiy a propus să includă în mandatul misiunii problema respectării de către partea rusă a acordurilor încheiate în contextul retragerii apărătorilor ucraineni din Azovstal, precum și asigurarea securității și drepturilor tuturor prizonierilor de război.

Mai mult, președintele Ucrainei l-a informat pe António Guterres despre disponibilitatea statului ucrainean de a lua parte activ la următoarea a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU și de a dezvolta o serie de inițiative importante.

Secretarul general l-a asigurat pe președintele Ucrainei că sistemul ONU va oferi asistența directă necesară cetățenilor Ucrainei pentru a depăși provocările umanitare în perioada de iarnă, se mai arată în comunicat, iar Vladimir Zelenskiy l-a invitat pe António Guterres să participe la summitul online al Platformei internaționale Crimeea din 23 august.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avut astăzi o întrevedere și cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenskiy, la Palatul Potocki din oraşul Lviv, în vestul Ucrainei, a transmis joi Biroul președintelui Ucrainei.

Zelenskiy și-a subliniat interesul ca Turcia să continue să fie partenerul Ucrainei, se arată în comunicat.

Totodată, președinții au evaluat pozitiv implementarea inițiativei de export de cereale, au discutat despre posibilitatea îmbunătățirii acesteia, întărirea securității implementării acesteia și creșterea volumului exporturilor relevante.

Zelenskiy și Erdoğan au discutat, de asemenea despre problema furtului pe scară largă de cereale de către Rusia pe teritoriul ocupat temporar al Ucrainei.

Liderii au fost de acord că orice comerț cu bunuri furate este inacceptabil. Zelenskiy a subliniat că „încercările Rusiei de a vinde bunuri furate trebuie oprite”.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media