Deturnarea avionului Ryanair la Minsk, pe ordinea de zi a summitului UE. Prima companie avia care refuză să mai zboare deasupra Belarusului

24 mai 2021, 12:22 Externe 121
Roman Protasevici.  Sursa: Euroradio

Incidentul aviatic de duminică, 23 mai 2021, când un avionul Ryanair a fost forțat să aterizeze la Minsk, pentru a fi arestat jurnalistul și opozantul belarus Roman Protasevici, a fost inclus pe agenda summitului UE care începe astăzi, 24 mai. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat faptul că incidentul „nu va rămâne fără consecințe” și poate duce la interzicerea zborurilor deasupra Belarusului, interzicerea zborurilor companiei Belavia către aeroporturile din țările UE, precum și sancțiuni personale împotriva celor implicați în incident, transmite Meduza.

Șeful Ryanair, Michael O'Leary, a calificat incidentul de ieri drept o „piraterie de stat” a autorităților din Belarus, menționând că, în opinia sa, în avion erau agenți ai KGB din Belarus.

Astăzi, compania de stat a Letoniei, AirBaltic, a început deja să-și schimbe rutele de zbor, astfel încât să nu treacă peste teritoriul Belarusului.

Autorităţile din Belarus au deturnat avionul de linie al companiei Ryanair ce traversa spaţiul său aerian invocând suspiciuni privind o alertă cu bombă, care s-a dovedit falsă. Protasevici, jurnalistul de 26 de ani, a fost imediat separat de restul pasagerilor la sosirea la Minsk, iar verificarea bagajelor la care au fost folosiţi câini nu a dus la nicio descoperire.

Jurnalistul era căutat în Belarus pentru difuzarea uriaşelor proteste de opoziţie de anul trecut din Minsk.

În urma anunţului pilotului, jurnalistul Roman Protasevici a reacţionat imediat, s-a ridicat de pe scaun şi a deschis compartimentul de bagaje pentru a-şi lua laptopul, pe care ulterior l-a pasat prietenei sale împreună cu telefonul mobil.

Împreună cu Protasevici a fost reținută și iubita acestuia - Sophia Sapega, cetățeană a Letoniei în vârstă de 23 de ani, care locuiește în Vilnius. Universitatea Europeană de Științe Umane din Vilnius, unde studiază Sapega, a cerut autorităților din Belarus eliberarea imediată a acesteia.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat duminică seara târziu, într-o conferinţă de presă, că nici iubita lui Protasevici nu s-a reîmbarcat pentru zborul de la Minsk la Vilnius al companiei Ryanair.

Amintim că liderii internaționali au condamnat cu fermitate deturnarea unui avion Ryanair spre Belarus şi reţinerea fondatorului NEXTA, Roman Protasevici. Oficialii au solicitat „eliberarea imediată” a opozantului și au solicitat o reuniune de urgenţă a unui grup internaţional al aviaţiei civile.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis luni, 24 mai 2021, că deturnarea de către Belarus a unui avion de linie forţat să aterizeze la Minsk şi arestarea unui opozant aflat la bordul aeronavei reprezintă „un incident grav şi periculos” şi a cerut „o anchetă internaţională”.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va include pe ordinea de zi a summitului incidentul cu avionul Boeing al Ryanair deviat duminică, „iar cu această ocazie vor fi discutate consecinţele şi posibilele sancţiuni”.

Cu o reacție dură a venit și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Este absolut inacceptabil să forțezi zborul @Ryanair de la Atena la Vilnius pentru a ateriza în Minsk. TOȚI pasagerii trebuie să-și poată continua călătoria către Vilnius imediat și să le asigure siguranța. Orice încălcare a regulilor internaționale de transport aerian trebuie să aibă consecințe” a scris oficiala pe Twitter.

La rândul său, Secretarul de stat american Anthony Blinken a cerut eliberarea imediată a jurnalistului belarus Roman Protasevici şi a declarat că „actul şocant comis de regimul Lukaşenko a pus în pericol viaţa a peste 120 de pasageri, inclusiv cetăţeni americani”.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media