Șeful Ryanair, Michael O'Leary, a calificat incidentul de ieri drept o „piraterie de stat” a autorităților din Belarus, menționând că, în opinia sa, în avion erau agenți ai KGB din Belarus.
Astăzi, compania de stat a Letoniei, AirBaltic, a început deja să-și schimbe rutele de zbor, astfel încât să nu treacă peste teritoriul Belarusului.
Autorităţile din Belarus au deturnat avionul de linie al companiei Ryanair ce traversa spaţiul său aerian invocând suspiciuni privind o alertă cu bombă, care s-a dovedit falsă.
Protasevici, jurnalistul de 26 de ani, a fost imediat separat de restul pasagerilor la sosirea la Minsk, iar verificarea bagajelor la care au fost folosiţi câini nu a dus la nicio descoperire.
Jurnalistul era căutat în Belarus pentru difuzarea uriaşelor proteste de opoziţie de anul trecut din Minsk.
În urma anunţului pilotului, jurnalistul Roman Protasevici a reacţionat imediat, s-a ridicat de pe scaun şi a deschis compartimentul de bagaje pentru a-şi lua laptopul, pe care ulterior l-a pasat prietenei sale împreună cu telefonul mobil.
Împreună cu Protasevici a fost reținută și iubita acestuia - Sophia Sapega, cetățeană a Letoniei în vârstă de 23 de ani, care locuiește în Vilnius. Universitatea Europeană de Științe Umane din Vilnius, unde studiază Sapega, a cerut autorităților din Belarus eliberarea imediată a acesteia.
Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat duminică seara târziu, într-o conferinţă de presă, că nici iubita lui Protasevici nu s-a reîmbarcat pentru zborul de la Minsk la Vilnius al companiei Ryanair.
Amintim că liderii internaționali au condamnat cu fermitate deturnarea unui avion Ryanair spre Belarus şi reţinerea fondatorului NEXTA, Roman Protasevici. Oficialii au solicitat „eliberarea imediată” a opozantului și au solicitat o reuniune de urgenţă a unui grup internaţional al aviaţiei civile.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis luni, 24 mai 2021, că deturnarea de către Belarus a unui avion de linie forţat să aterizeze la Minsk şi arestarea unui opozant aflat la bordul aeronavei reprezintă „un incident grav şi periculos” şi a cerut „o anchetă internaţională”.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va include pe ordinea de zi a summitului incidentul cu avionul Boeing al Ryanair deviat duminică, „iar cu această ocazie vor fi discutate consecinţele şi posibilele sancţiuni”.
Cu o reacție dură a venit și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Este absolut inacceptabil să forțezi zborul @Ryanair de la Atena la Vilnius pentru a ateriza în Minsk. TOȚI pasagerii trebuie să-și poată continua călătoria către Vilnius imediat și să le asigure siguranța. Orice încălcare a regulilor internaționale de transport aerian trebuie să aibă consecințe” a scris oficiala pe Twitter.
La rândul său, Secretarul de stat american Anthony Blinken a cerut eliberarea imediată a jurnalistului belarus Roman Protasevici şi a declarat că „actul şocant comis de regimul Lukaşenko a pus în pericol viaţa a peste 120 de pasageri, inclusiv cetăţeni americani”.
