„Atacurile asupra infrastructurii orașelor și uciderea civililor sunt crime de război, ele nu au nicio justificare”: Conducerea de vârf a țării, despre atacul rusesc din Dnipro, soldat cu cel puțin 20 de morți

15 ianuarie 2023, 10:52 Ucraina 127
conducerea de vârf, depunere de flori.png.  Sursa: Replica Media

Președinta Maia Sandu, șeful Parlamentului Igor Grosu și prim-ministra Natalia Gavrilița au comentat atacul de rachete rusesc de sâmbătă care a lovit o clădire cu mai multe etaje din Dnipro, iar drept consecință cel puțin 20 de persoane au decedat. Conducerea de vârf a țării a condamnat ferm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, menționând că Republica Moldova a fost afectată din nou atacul lansat de forțele rusești.

„Ieri, Rusia a reluat atacurile cu rachete asupra Ucrainei. O rachetă a lovit un bloc de locuit cu 1700 de oameni din Dnipro, făcând zeci de victime și răniți, lăsând mulți oameni sub dărâmături. Atacurile au țintit infrastructura energetică din multe regiuni din țara vecină. În plină iarnă, ucrainenii trăiesc în frig, fără apă și curent, știind că o rachetă poate lovi oricând casa lor și le poate lua viața.

Asta e realitatea războiului, impusă de agresor - chiar aici, în vecinătatea noastră. Rachetele ajung și în Moldova - fragmentele descoperite ieri la Briceni dovedesc acest lucru. Condamnăm ferm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Atacurile asupra infrastructurii orașelor și uciderea civililor sunt crime de război, ele nu au nicio justificare”, a declarat președinta Maia Sandu.


„Un nou atac inuman al Rusiei asupra Ucrainei. Cel puțin 5 oameni au murit, iar alte 60 de persoane au fost rănite după ce o rachetă a lovit un bloc din Dnipro. Se întâmplă într-o sâmbătă de Sf. Vasile când oamenii se bucură de sărbătoare și de zi de odihnă. Suntem alături de poporul ucrainean care din păcate iarăși suferă din cauza acestui atac neprovocat și nejustificat al armatei ruse.

Și Republica Moldova este afectată din nou de atacul cu rachete al Rusiei. În zona sectorului de frontieră Larga din raionul Briceni au fost găsite resturile unei rachete. Este al treilea astfel de incident de la începutul agresiunii ruse în Ucraina. Republica Moldova exprimă sprijinul neclintit pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei și pe această cale transmit condoleanțe și un mesaj de susținere tuturor celor care au fost afectați de acest atac brutal”, se arată în mesajul publicat de președintele Parlamentului, Igor Grosu.


„Nu există justificare politică, istorică și cu atât mai mult morală pentru uciderea civililor și atacarea infrastructurii care asigură supraviețuirea populației. Îmi exprim indignarea profundă în legătură cu noul atac masiv asupra Ucrainei. Exprim susținerea mea pentru poporul eroic ucrainean și sprijinul nostru pentru victimele atacurilor barbare ale Rusiei”, a notat prim-ministra Natalia Gavrilița.


Atacul cu rachete a Rusiei asupra Ucrainei a produs din nou un episod de coșmar, sâmbătă, 14 ianuarie. De această dată, a lovit un bloc de locuit care a fost pus efectiv la pământ. Actualmente se cunosc despre 20 de victime, însă cifra ar putea să crească. Printre morți se află un copil. 73 de persoane au fost rănite, 38 de persoane au fost salvate, inclusiv șase copii. Poliția și salvatorii continuă să caute pe cei dispăruți - cel puțin 37 de persoane.

Cetățenii moldoveni resimt consecințele dramatice ale acestui război, iar o dovadă în plus este descoperirea în zona sectorului de frontieră Larga din raionul Briceni a resturilor unei rachete, provenite din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei, deja este cel de-al 3 caz în care resturi ale unor rachete provenite din bombardamentele asupra Ucrainei cad pe teritoriul Republicii Moldova.

În ultima zi a lunii octombrie 2022, Republica Moldova a fost pentru prima dată zguduită de o explozie provocată de o rachetă. S-a întâmplat la Naslavcea, cea mai nordică localitate a republicii unde în urma atacului intensiv cu rachete al Rusiei asupra unor obiective energetice ucrainene, a avut de suferit direct Republica Moldova. Din fericire, în ciuda unei explozii de proporții, nu s-au înregistrat victime.

La circa 2 luni distanță, o patrulă a Poliției de Frontieră a descoperit, pe 5 decembrie, o rachetă într-o livadă din raionul Briceni.

Totodată, la 10 octombrie 2022, în contextul atacurilor aeriene rusești, Ministerul Apărării a informat că, între orele 8:33 - 9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Potrivit Ministerului Apărării R. Moldova, țintele respective au parcurs următoarele direcții:
1. localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița - Soroca - Moghilev Podolsk.
2. Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca)
3. Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media