Prețul de achiziție a gazelor naturale pentru luna ianuarie, mai ridicat decât în luna decembrie. Precizările șefului Moldovagaz

4 ianuarie 2023, 10:10 Societate 237
conductă de gaz, gaz, gaz natural, gaze naturale.  Sursa: Replica Media

În luna ianuarie, Moldova va cumpăra gaz natural din Rusia la un preț de aproximativ 1.230 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Anunțul a fost făcut de către șeful Moldovagaz, Vadim Ceban pe pagina sa de Telegram.

Potrivit lui Ceban, întregul volum achiziționat va ți direcționat către regiunea transnistreană.

„În ianuarie, Moldovagaz va cumpăra de la Gazprom gaz natural la prețul de $1230/1000 m3. Potrivit formulei de calcul a prețului, prețul exact de achiziție va fi clar după data de 10 ianuarie 2023. Întregul volum de gaz de la furnizorul rus va fi direcționat pentru necesitățile „Tiraspoltransgaz”, inclusiv pentru producerea de energie electrică pentru malul drept al Republicii Moldova”, a precizat Vadim Ceban.

Totodată, S.A. „Moldovagaz” a fost scutită de răspundere contravențională și penalități pentru nerespectarea prevederilor de plata drepturilor de import aferente gazului natural transportat pe parcursul lunilor aprilie – octombrie 2022. Decizia a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) în ședința de marți, 3 ianuarie 2022.

CSE a decis din nou prelungirea, prin derogare de la Codul vamal al Republicii Moldova, până la 31 ianuarie 2023 a termenului de plată a drepturilor de import de către S.A. „Moldovagaz” al gazelor naturale transportate prin conducte pe parcursul perioadei aprilie – decembrie 2022.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media