LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 340. Scholz vrea discuții directe cu Putin, pentru a pune capăt războiului din Ucraina, iar liderul de la Kremlin este deschis pentru a avea o convorbire / Autoritățile ruse susțin că au capturat satul Blahodatne din regiunea Donețk

29 ianuarie 2023, 09:42 Ucraina 234
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 340-a zi de rezistență eroică în fața armatei rusești, care a invadat teritoriul ucrainean la 24 februarie 2022, în urma decretului emis de președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu privire la „denazificarea și demilitarizarea” poporului ucrainean.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat înaintea summitului UE-Ucraina de săptămâna viitoare că Ucraina are sprijin necondiționat din partea blocului și trebuie să prevaleze împotriva atacurilor rusești pentru a apăra valorile europene.

Între timp, Ucraina a impus sancțiuni împotriva a 182 de companii rusești și belaruse și a trei persoane. Decizia a fost una dintre măsurile luate de la începutul invaziei pentru a bloca legăturile Moscovei și Minskului cu Ucraina.

Totodată, Procuratura Generală a Ucrainei a raportat pe 28 ianuarie, că armata rusă a comis 66 743 de crime de război și crime de agresiune în Ucraina de la începutul războiului.

UPDATE 17.33. Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pentru CBC că, după ce și-a asigurat aprovizionarea cu tancuri moderne din Occident, Ucraina speră acum să primească avioane militare care ar putea schimba jocul în lupta sa împotriva Rusiei, scrie Kyiv Independent.

Reznikov a spus că în „lista lui de dorințe către Moș Crăciun” are „avioane de luptă, avioane și, probabil, rachete... opțiuni de rază lungă de acțiune pentru a lovi depozitele de combustibil ale rușilor, depozitele de muniție și comandanții acestora”.

Occidentul a refuzat până acum să furnizeze avioane militare Ucrainei. Cu toate acestea, Reznikov a spus că alte echipamente militare și arme pe care Occidentul a negat cândva furnizarea, vin acum în Ucraina.

„Pentru mine, tot ceea ce este imposibil astăzi, va fi posibil mâine”, a spus Reznikov, referindu-se la scopul aprovizionării cu avioane de luptă către Ucraina.

Mai devreme, pe 20 ianuarie, președintele Vladimir Zelenskiy le-a cerut aliaților să ofere Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acțiune și avioane de luptă F-16 în timpul discursului său la întâlnirea Ramstein-8 din Germania.


UPDATE 16.37. Președintele ales ceh Petr Pavel plănuiește să viziteze Ucraina împreună cu președintele slovac Zuzana Caputova, a informat postul de televiziune ceh CT24

.Președintele Vladmir Zelenskiy l-a felicitat pe generalul în retragere Petr Pavel, pentru victoria sa la alegerile prezidențiale din Republica Cehă.


UPDATE 16.00. Germania şi partenerii ei europeni livrează Ucrainei echipament militar în valoare de miliarde de euro. Finanţarea se face din diverse surse. Săptămâni la rând, aliaţii occidentali au sporit fără întrerupere presiunile asupra guvernului federal. Acum, Berlinul a anunţat că va livra 14 tancuri de tip Leopard 2, pentru a contracara atacurile armatei ruse. Decizia reprezintă pentru Germania o schimbare de paradigmă, după ce politicienii au refuzat o lungă perioadă de timp să livreze armament greu Ucrainei, scrie Deutsche Welle.

În ciuda ezitărilor iniţiale, de la debutul conflictului, din luna februarie a anului trecut, Germania a sprijinit din plin armata ucraineană. Cifrele publicate de Institutul pentru Economie Mondială din Kiel arată că până în luna noiembrie a anului trecut, Germania promisese ajutor în valoare de 2,3 miliarde de euro.

Dar cum finanţează Germania şi aliaţii săi armele promise Ucrainei? Mijloacele atât pentru armament cât şi finanţarea propriu-zisă provin din diverse surse.


UPDATE 15.36. Ucraina va aloca 20 de miliarde de grivne (500 de milioane de dolari) din bugetul său de apărare pentru achiziționarea de drone, a declarat comandantul Forțelor Comunale ale Ucrainei, Serhii Naev, pe 29 ianuarie.

Utilizarea în masă a dronelor va face posibilă avansarea mai rapidă în timpul acțiunilor ofensive, va reduce semnificativ potențialul de luptă al Rusiei și va împiedica inamicul să-și conducă propriile ofensive, a spus Naev.

Au fost deja contractate 1.711 drone în cadrul proiectului „Armata de drone”, dintre care aproape 1.000 au fost predate armatei ucrainene.


UPDATE 14.47. Președintele rus Vladimir Putin este deschis pentru a avea o convorbire cu cancelarul german Olaf Scholz, deși nu are programat niciun apel telefonic cu el, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, agenției de presă de stat RIA Novosti.

„Deocamdată, nu există discuții convenite (cu Scholz) în program. Putin a fost și rămâne deschis la contacte”, a spus Peskov.

Putin și Scholz au vorbit ultima dată la telefon la începutul lunii decembrie. Liderul rus a declarat la acea vreme că linia germană și occidentală asupra Ucrainei era „distructivă” și a cerut Berlinului să-și regândească abordarea.


UPDATE 13.51. Autoritățile ruse susțin că au capturat satul Blahodatne din regiunea Donețk, ceea ce implică o traversare cu succes a unui râu strategic și un pas semnificativ către încercuirea orașului asediat Bakhmut.

Mai multe fotografii au circular pe rețelele de socializare pe 29 ianuarie, unde au fost văzuți mercenari Wagner în fața unui panou pe care scria Blahodatne. Grupul Wagner a declarat pe Telegram că unitățile sale au preluat controlul asupra Blahodatne, a informat Reuters.

Într-un mesaj din dimineața zilei de 29 ianuarie, serviciul de presă al șefului lui Wagner, Yevgenii Prigozhin, a spus că trupele Wagner au ajuns la marginea de sud a satului.

În briefingul de dimineață din 29 ianuarie, Statul Major ucrainean a declarat că a respins atacurile rusești de la Blahodatne/


UPDATE 13.07. Reuters raportează că producătorul german de arme Rheinmetall este gata să sporească considerabil producția de muniții de tancuri și artilerie pentru a satisface cererea puternică din Ucraina și vest și ar putea începe să producă mai multe lansatoare de rachete Himars în Germania, a declarat CEO-ul Armin Papperger.

El a vorbit cu câteva zile înainte ca șefii din industria de apărare din Germania să se întâlnească pentru prima dată cu noul ministru al apărării, Boris Pistorius.

Odată cu întâlnirea, Pistorius își propune să demareze discuțiile cu privire la modul de accelerare a achiziției de arme și de a spori aprovizionarea cu muniții pe termen lung, după ce aproape un an de donații de arme către Ucraina au epuizat stocurile armatei germane.

Rheinmetall produce o gamă de produse de apărare, dar este probabil cel mai faimos pentru fabricarea tunului de 120 mm al tancului Leopard 2.


UPDATE 12.15. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat pentru ziarul german Tagesspiegel că intenționează să continue să încerce să pună capăt războiului împotriva Ucrainei în convorbiri telefonice directe cu dictatorul rus Vladimir Putin, scrie Kyiv Independent.

„De asemenea, voi vorbi din nou cu Putin - pentru că este necesar să vorbim unul cu celălalt”, a spus el, adăugând că îi revine lui Putin să retragă trupele din Ucraina și să pună capăt acestui „război teribil, fără sens”.

Scholz a respins, de asemenea, ideea de a livra Ucrainei avioane de luptă.

Discuția privind furnizarea Ucrainei cu avioane de luptă F-16 a fost reaprinsă după ce țările americane și europene au decis să aprovizioneze Ucrainei cu zeci de tancuri de luptă principale construite în vest în ianuarie.

Totuși, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a spus că trimiterea avioanelor de luptă în Ucraina este „exclusă”.

„Avioanele de luptă sunt sisteme mult mai complexe decât tancurile de luptă principale și au o rază de acțiune și o putere de foc complet diferite”, a declarat Pistorius pentru Süddeutsche Zeitung.


UPDATE 11.22. Oficialii militari americani îndeamnă Pentagonul să furnizeze Ucrainei avioane F-16, astfel încât țara să fie mai capabilă să se apere de rachetele și dronele rusești.

Un înalt oficial al Departamentului de Apărare al SUA a declarat pentru Politico: Nu cred că ne opunem. Sursa, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat publicației că nu a fost luată o decizie finală.

Anunțul vine la doar câteva săptămâni după ce SUA s-au angajat să trimită Ucrainei un pachet de arme de 2 miliarde de dolari, inclusiv sistemul de rachete Patriot.


UPDATE 10.58. Comisia Situații Excepționale a decis, în cadrul ședinței de sâmbătă, 28 ianaurie, acordarea unor bunuri din rezervele Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Sănătății în calitate de asistență internațională cu titlu gratuit pentru Ucraina. Valoarea totală a lotului se ridică la circa 16,8 milioane de lei. Acesta va ajunge în țara vecină la începutul lunii februarie.

În lotul de ajutoare sunt incluse mai multe tipuri de medicamente, echipamente pentru sectorul energetic, precum și corturi, seturi de lenjerie de pat, de veselă, măști medicinale și articole vestimentare.

„Poporul ucrainean are nevoie de sprijinul nostru, al tuturor celor care cred că războiul nu poate aduce decât distrugeri și suferințe. Suntem alături în continuare, cu speranța că putem contribui cât de puțin la necesitățile oamenilor şi la încheierea acestui război nedrept”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Cea mai mare parte a asistenței sunt bunuri din rezervele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Acestea constau în corturi, plapume, saltele, perne, cearșafuri, prosoape, seturi de veselă, salopete lavabile, măști medicale, mănuși din latex și cizme din cauciuc.


UPDATE 10.31. Armata ucraineană și grupul militar privat Wagner din Rusia susțin ambele că dețin controlul în zona Blahodatne din partea de est a regiunii Donețk.

„Unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei au respins atacurile ocupanților din zonele... Blahodatne... din regiunea Donețk”, au declarat forțele armate ale Ucrainei în raportul zilnic de dimineață, adăugând că forțele sale au respins atacurile din alte 13 așezări din Ucraina.

Grupul Wagner, desemnat de SUA drept organizație criminală transnațională, a declarat sâmbătă pe aplicația de mesagerie Telegram că unitățile sale au preluat controlul asupra Blahodatne.


UPDATE 09.52. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 29 ianuarie, Rusia a pierdut aproximativ 126 160 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 650 în ultimele 24 de ore, sunt ultimele date prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pierderi estimate ale ocupanților ruși până astăzi:

  • tancuri — 3197 (+8 pentru ieri);
  • vehicule blindate de luptă — 6366 (+22);
  • sisteme de artilerie — 2195 (+7);
  • lansatoare de grenade propulsate de rachete — 453;
  • mijloace de apărare antiaeriană — 221;
  • avioane — 293;
  • elicoptere — 284;
  • drone de nivel operațional-tactic — 1.947;
  • rachete de croazieră — 796;
  • nave/ambarcațiuni — 18;
  • echipamente auto și autocisterne — 5037 (+10);
  • echipament special - 199.

UPDATE 09.32. Procuratura Generală a Ucrainei a raportat pe 28 ianuarie, că armata rusă a comis 66 743 de crime de război și crime de agresiune în Ucraina de la începutul războiului.

Potrivit Procuraturii, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis cel puțin 459 de copii și a rănit cel puțin 917.

În ianuarie, Parlamentul European a sprijinit crearea unui tribunal internațional special pentru a judeca crimele de război comise în Ucraina din Rusia.

Potrivit raportului, tribunalul va umple golul „în justiția penală internațională”, permițând urmărirea penală a conducerii politice și militare a Rusiei pentru crima sa de agresiune împotriva Ucrainei.




UPDATE 09.15. Ucraina a impus sancțiuni împotriva a 182 de companii rusești și belaruse și a trei persoane. Decizia a fost una dintre măsurile luate de la începutul invaziei pentru a bloca legăturile Moscovei și Minskului cu Ucraina.

Companiile sancționate vizează în principal transportul de mărfuri, închirierea de vehicule și producția de produse chimice, conform listei publicate de Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.


UPDATE 09.00. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat înaintea summitului UE-Ucraina de săptămâna viitoare că Ucraina are sprijin necondiționat din partea blocului și trebuie să prevaleze împotriva atacurilor rusești pentru a apăra valorile europene, scrie Reuters.

„Suntem de partea Ucrainei fără niciun fel de afirmații și contra. Ucraina luptă pentru valorile noastre comune, luptă pentru respectarea dreptului internațional și pentru principiile democrației și de aceea Ucraina trebuie să câștige acest război”, a spus Ursula von der Leyen.

Pe 3 februarie va avea loc la Kiev summitul Ucraina-UE. Anterior, summiturile aveau loc alternativ în fiecare an în Ucraina și Bruxelles.

Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie, 12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie, 30 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie 2023, 2 ianuarie, 3 ianuarie, 4 ianuarie, 5 ianuarie, 6 ianuarie, 7 ianuarie, 8 ianuarie, 9 ianuarie, 10 ianuarie, 11 ianuarie, 12 ianuarie, 13 ianuarie, 14 ianuarie, 15 ianuarie, 16 ianuarie, 17 ianuarie, 18 ianuarie, 19 ianuarie, 20 ianuarie, 21 ianuarie, 22 ianuarie, 23 ianuarie, 24 ianuarie, 25 ianuarie, 26 ianuarie, 27 ianuarie și 28 ianuarie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media