Prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Economiei, Dumitru Aliba, într-o vizită, neanunțată preventiv, la Kiev: „Am vizitat orașele Bucha și Irpin. Am văzut cu ochii mei case arse și pustiite, școli, grădinițe și drumuri distruse”

6 decembrie 2022, 12:53 Politică 262
reprezentanții Guvernului, la Kiev.  Sursa: Natalia Gavrilița/Facebook

Prim-ministra Natalia Gavrilița se află într-o vizită în Ucraina, despre care nu a anunțat preventiv. Într-o postare pe rețelele de socializare, șefa Executivului a declarat că a fost în orașele Bucha și Irpin, suburbii ale capitalei ucrainene aflate anterior sub ocupație rusă și unde s-au descoperit atrocități în urma retragerii soldaților ocupanți. Potrivit fotografiilor făcute publice, șefa Executivului este însoțită de ministrul Economiei Dumitru Alaiba.

Am văzut cu ochii mei case arse și pustiite, școli, grădinițe și drumuri distruse, dar cea mai dureroasă priveliște sunt crucile din spatele grădinilor. Nicio fotografie, nicio imagine video nu poate transmite ceea ce am văzut aici, pe loc. Am condamnat cu tărie, repetat, ororile produse de armata rusă și am exprimat susținerea plenară pentru continuarea anchetării crimelor de război de pe teritoriul statului vecin. Fiecare cetățean ucrainean, mai ales copiii și femeile, supuse brutalităților și tratamentelor inumane, merită să li se facă dreptate în instanțele penale internaționale.

Moldova a fost și va rămâne un prieten și un partener de nădejde pentru vecinii noștri. Vom susține Ucraina și de acum încolo, cu tot ce putem. Îmi exprim toată admirația pentru sacrificiul poporului ucrainean care, în ciuda acestor nenorociri, își continuă lupta pentru libertate - luptând în egală măsură și pentru dreptul nostru de a face parte din lumea liberă”, a declarat Gavrilița.

Șefa Guvernului a adăugat că pe parcursul zilei urmează să aibă o întrevedere cu omologul său ucrainean Denis Șmigal, dar și cu alți membri ai Executivului de la Kiev.

„Avem stabilite discuții pe numeroase subiecte, inclusiv ce țin de energie, transport, educație și statutul de țară candidat dobândit de Ucraina și Republica Moldova în vara acestui an”, a notat Natalia Gavrilița.


Amintim că, primii oficiali moldoveni care au vizitat Ucraina de la începutul războiului au fost președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și deputatul PAS Lilian Carp. Ulterior, în luna iunie, președinta Maia Sandu, la invitația omologului său ucrainean, Vladimir Zelenskiy, a fost într-o vizită în țara vecină.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media