Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, a declarat într-un briefing de presă că rușii nu l-au capturat complet, dar a adăugat că „situația din Mariupol este dificilă și dură. Lupte se duc chiar în aceste momente. Armata rusă solicită în mod constant unități suplimentare pentru a lua cu asalt orașul”.
Dacă Moscova va cuceri Mariupolul, acesta va fi primul oraș mare ucrainean care va cădea.
Ministerul rus al Apărării a declarat că a preluat controlul asupra oțelăriei Ilici din oraș, dar această informație nu a putut fi confirmată.
Se crede că forțele de apărare ucrainești rezistă în principal în Azovstal, o altă oțelărie uriașă. Ambele combinate sunt deținute de compania Metinvest – imperiul celui mai bogat om de afaceri din Ucraina - Rinat Ahmetov - și coloana vertebrală a estului industrial al Ucrainei. Ahmetov a precizat vineri, pentru Reuters, că nu va permite niciodată ca întreprinderile sale să funcționeze sub ocupație rusă.
Combinatul siderurgic Azovstal este una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa și se află într-o zonă industrială care se întinde pe o suprafață de peste 11 kilometri pătrați, care dă spre Marea Azov. Pe timp de pace, uzina siderurgică Azovstal furniza 4 milioane de tone de oțel pe an, 3,5 milioane de tone de metal topit și 1,2 milioane de tone de oțel laminat.
Fabrica are o mulțime de clădiri, furnale și căi ferate și este „un spațiu enorm” în care rușii pur și simplu nu pot da de forțele ucrainene, a declarat pentru Reuters Oleh Jdanov, un analist militar stabilit la Kiev. „De aceea, rușii au început să vorbească despre încercarea unui atac chimic ca singura modalitate de a-i face să iasă pe soldații ucraineni”, a explicat analistul.
De altfel, informații că ar fi fost utilizată arma chimică la Mariupol au apărut încă de luni seara. SUA au spus că nu pot confirma, iar Ucraina a declarat că verifică informațiile, în timp ce separatiștii susținuți de Rusia au negat că le-au folosit, scrie Digi24.ro.
Un comandant al separatiștilor ruși declarase luni, la televiziunea de stat rusă, că Moscova a capturat 80 la sută din port, dar că rezistența continuă și că forțele ucrainene au încercat să se refugieze spre uzina Azovstal, pe care a descris-o ca fiind o „fortăreață într-un oraș”.
Printre apărătorii orașului se numără pușcași marini ucraineni, brigăzi motorizate, o brigadă a Gărzii Naționale și regimentul Azov, o miliție creată de naționaliștii de extremă dreapta care a fost ulterior încorporată în Garda Națională.
În Mariupol nu funcționează rețelele de telefonie mobilă și nici internetul, iar informațiile care vin de acolo sunt puține. Ucraina a păstrat un control strict al comunicării în ceea ce privește numărul de trupe și alte subiecte sensibile care i-ar putea compromite apărarea.
