VIDEO/ Mitropolitul Longhin de la Bănceni, Cernăuți, unul dintre cei mai cunoscuți preoți din regiune l-a criticat dur pe Patriarhul Kiril: „Nu aveți nicio scuză”

6 iunie 2022, 12:57 Ucraina 6388
ÎPS Longhin.  Sursa: captură video

Cunoscutul mitropolit al Bisericii Ucrainene a Patriarhiei Ruse, ÎPS Longhin, starețul mănăstirii de la Bănceni, regiunea Cernăuți care se află foarte aproape de granița cu România și Republica Moldova, l-a criticat dur în timpul predicii de duminică pe Patriarhul rus, Kiril. ÎPS Longhin, pe numele de mirean, Mihail Jar și care este etnic român, „i-a mulțumit” Patriarhului pentru binecuvântarea pe care o dă acestui război și spune că Dumnezeu va judeca tot ce face în această perioadă.

„„Mulțumim” pentru blagolsoviri. Pentru că mor oameni și curge sânge. Pentru că ne bombardați bisericile și mănăstirile. Pentru că ne mor preoții și monahii. „Mulțumes”c, Preasfințite pentru această „mare și importantă” binecuvântare pentru sânge. Aceasta este lipsa de Dumnezeu. Ne este foarte dureros, frați și surori, că atunci când noi stăm în genunchi și îi rugăm pe toți să oprească vărsările de sânge, ei blagoslovesc războiul”, a spus părintele.

Ulterior, ÎPS Longhin i-a adus aminte Patriarhului că pentru orice faptă de pe pământ va trebui să răspundă în fața lui Dumnezeu.

„Cineva va trebui să răspundă pentru aceste vărsări de sânge, pentru lacrimile mamelor sau a copiilor care au rămas orfani. Va trebui să răzpundeți voi, cei care blagosloviți acest război și vărsările de sânge. Trebuie să înțelegeți că veți răspunde în fața lui Dumnezeu, și nu în fața oamenilor, pentru fiecare lacrimă de mamă, pentri fiecare mormânt proaspăt. Veți răspunde în fața lui Dumnezeu. Pentru așa ceva, nu există iertare. Ați rănit întreaga comunitate ortodoxă ucraineană. Ne-ați provocat o durere fără capăt. Nu căutați pretexte”, a mai spus înaltul prelat.Mitropolitul Longhin este întemeietorul și starețul complexului monahal de la Bănceni care pe lângă mănăstirea cu același nume, găzduiește unul dintre cele mai mari orfelinate din Ucraina. Peste 400 de copii orfani, mulți dintre care sunt cu nevoi speciale, sunt găzduiți aici. Părintele Longhin a înfiat peste 30 dintre ei, iar restul se află sub tutela sa.

Etnic român, părintele Longhin a fost de mult ori criticat dur pentru afilierea sa față de biserica rusă și pozițiile sale anti-ucrainene. A fost un aspru critic al mobilizării tinerilor pentru războiul din 2014 din Donbas și a contestat dur decizia Patriarhiei Constantinopolului de a oferi dreptul de autocefalie Bisericii Ucrainene.

Este considerat un apropiat de-al Mitropolitului Onufrie al Bisericii Ucrainene, supusă canonic Patriarhatului Rusiei și unul dintre cei mai influenți și cunoscuți membri ai acesteia. După începutul agresiunii militare ruse, ÎPS Longhin s-a implicat direct în gestionarea crizei refugiaților, găzduind la mănăstirea Bănceni peste 1500 de persoane din toate zonele de conflict și a criticat deschis agresiunea rusă din Ucraina.

Vedeți mai jos un reportaj despre Părintele Longhin în 2015 de Antena3.


Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media