Percheziții la omul de afaceri Alexandru Vîlcu, vizat în dosarul blanchetelor pentru pașapoarte

3 mai 2022, 19:43 Justiție 236
Alexandru Vîlcu.  Sursa: rise.md
Angajații Procuraturii Anticorupție, Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și ai Serviciului Protecție Internă a MAI (SPIA), au desfășurat marți, 3 mai, 60 de percheziții la domiciliile, birourile de serviciu, automobilele foștilor și actualilor angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP), cât și la persoane fizice și sediilor unor companii, vizate în dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte. Potrivit surselor Replica Media, printre persoanele vizate este și omul de afaceri Alexandru Vîlcu, un apropiat al fostului președinte Igor Dodon, bănuit că ar fi unul dintre beneficiarii efectivi ai banilor din schema implementată la ASP.

Vîlcu este vizat în dosarul privind cu achiziționarea blanchetelor la ASP, fiind unul dintre beneficiarii efectivi ai banilor din această schemă.

Potrivit surselor noastre, Vîlcu în prezent se află peste hotarele țării și nu a putut fi reținut.

„Afacerea” cu blanchete, care a dus la majorarea prețului pentru pașapoarte, buletine de identitate, permise de conducere și alte produse eliberate de ASP, bani care erau suportați de fiecare cetățean care beneficia de aceste acte, a fost pusă la cale de Vladimir Plahotniuc și ulterior ar fi fost preluată de Vîlcu și fostul deputat PD, Vladimir Andronachi în 2019, indică aceeași sursă.

Potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, Alexandru Vîlcu este fondator sau cofondator a 10 firme înregistrate în R. Moldova și este cunoscut drept un apropiat al fostului președinte al R. Moldova socialistul Igor Dodon. În iunie 2020, acesta a devenit asociat și la „DFM” SRL, fostă companie din grupul Șor, cu activități în domeniul magazinelor duty-free.

Vîlcu este și unul dintre proprietarii companiei „Gările Auto Moderne”, firmă care gestionează Gările Auto din Chișinău.

Amintim că marți, 3 mai, au avut loc 60 de percheziții în dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte pentru ASP și au fost reținute și audiate în total 13 persoane, acestea fiind plasate în izolatorul de detenție preventivă al CNA și DP Chișinău.

Tot astăzi, a fost reținut și Serghei Railean, fostul director Agenției Servicii Publice. Acesta a fost plasat în arest pentru 72 de ore.

Figuranții pe acest dosar sunt bănuiți că, ulterior au majorat nejustificat cantitatea și suma contractului pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, fapt ce a prejudiciat interesele Î.S. „CRIS REGISTRU” și ulterior ASP, în perioada 2013-2021, cu suma totală de aproximativ 26 milioane euro, echivalentul a peste 500 milioane lei, bani de care a beneficiat grupul criminal organizat ceea ce reprezintă daune în proporții deosebit de mari.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media