Şeful diplomaţiei austriece: R. Moldova și Ucraina ar trebui să primească acces mai rapid la părți ale pieței comune a UE în tranziţia către statutul de membru deplin

4 mai 2022, 10:10 Politică 171
Alexander Schallenberg.  Sursa: AFP

Războiul din Ucraina trebuie să determine o regândire a procesului de aderare la UE, iar țări precum Ucraina și Republica Moldova ar trebui să primească un „acces mai rapid la părți ale pieței comune și la procesul de decizie” în procesul de tranziție către statutul de membru deplin, a afirmat ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, a transmis dpa, potrivit Agerpres.

Şeful diplomaţiei austriece a declarat pentru Financial Times că blocul ar trebui să ia în considerare ca unor state cum sunt Ucraina şi Moldova să li se acorde rapid accesul la „părţi ale pieţei comune” şi anumite instituţii ale UE, ca proces de tranziţie către statutul de membru deplin.

Aceasta ar include şi participarea la organisme de luare a deciziilor formale, potrivit lui Schallenberg.

El a cerut Bruxellesului să nu „se piardă” în cifre, legi şi detalii când vine vorba de aderarea de noi state şi în schimb să recunoască că admiterea de noi membri este necesară pentru a combate influenţa rusă.

„Extinderea (UE) nu este o abordare juridică, birocratică, este un instrument geostrategic”, a spus ministrul de externe austriac în interviul publicat marţi.

Ţări precum Albania, Macedonia de Nord şi Moldova trebuie tratate pe picior de egalitate cu Ucraina când vine vorba de aspiraţiile de aderare. „Trebuie să le ancorăm (pe toate) în Europa şi în Occident”, a subliniat el.

Aderarea la UE este un proces îndelungat şi marcat de aspecte politice în care ţările trebuie să se alinieze regulilor şi valorilor Uniunii, statele membre ale UE având ultimul cuvânt în privinţa cererilor de aderare, notează dpa.

Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia sunt candidate oficiale la aderarea la UE . Cu toate acestea, negocierile de aderare au stagnat sau se prelungesc de ani de zile.

UE va examina oficial, săptămâna curentă, cererile din partea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova de aderare la bloc, a anunțat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Șefa legislativului european a mai adăugat că lidera de la Chișinău Maia Sandu a fost invitată să se adreseze Parlamentului European, invitație ce a fost deja acceptată.

Ambasadorii UE au declanșat această mișcare, cerând Comisiei Europene, brațul executiv al blocului, să-și spună părerile cu privire la solicitări, care au venit la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina.

Fiecare țară a spus că peisajul securității în schimbare rapidă trebuie să oblige UE să ia în considerare rapid cererile de aderare.

Ambasadorii UE au discutat despre cele trei cereri în cadrul unei întâlniri de luni după-amiază, înainte de a fi aprobată o decizie, potrivit mai multor diplomați.

Potrivit unui diplomat, ambasadorii UE au fost dispersați pe două puncte în timpul întâlnirii de luni: unul, că UE ar trebui să-și lanseze procesul formal de evaluare, și doi, că liderii UE ar trebui să discute subiectul la un summit la sfârșitul acestei săptămâni.

Ucraina, Georgia și Moldova sunt trei dintre cele șase țări pe care UE le clasifică drept vecine în cadrul așa-numitei inițiative „Parteneriatului Estic”. De ani de zile, UE s-a concentrat pe susținerea acestor țări să adopte treptat reforme democratice și juridice care să le apropie de bloc.

Pentru unii diplomați, este greu de imaginat că Ucraina, Georgia și Moldova pot realiza brusc reformele pe care s-au străduit să le implementeze până acum. Alții au considerat că este ciudat să unească trei țări care au doar unele asemănări. Deși fiecare este probabil departe de a ajunge la aderarea la UE, Ucraina se află acum într-o situație mult diferită din cauza invaziei ruse.

Diplomații au subliniat, de asemenea, că, deși procesul de aderare la UE poate dura ani de zile, UE încă oferă Ucrainei și altora din regiune ajutor financiar, asistență umanitară și acum, cel puțin în cazul Kievului, chiar și arme.

Mai mulți diplomați au mai spus că se așteaptă ca, Comisia să propună un fel de acord de parteneriat privilegiat pentru Ucraina, Georgia și Moldova înainte de summitul liderilor UE din această săptămână.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 3 martie 2021, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Tot la 3 martie, cererea de aderare la UE a fost semnată și de Georgia, de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili. În discursul adresat cetățenilor, șeful guvernului a numit ziua de 3 martie o zi istorică. Potrivit acestuia, aplicarea pentru statutul de țară candidată este o altă etapă importantă pe calea integrării europene a Georgiei.

Luni, 28 februarie, președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a anunţat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media