Summit-UE/ Al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei: Embargo asupra petrolului, excepție fiind cel livrat prin conducte

30 mai 2022, 17:37 UE 133
Sediu Comisia Europeană, Bruxelles.  Sursa: Replica Media

UPDATE 18:30. În ciuda negocierilor de ultimă oră dintre țările UE, liderii nu au reușit să cadă de acord cu privire la o interdicție a importului de petrol din Rusia înainte de începerea summitului de două zile de la Bruxelles, relatează Reuters. În timp ce liderii celor 27 de țări vor fi de acord în principiu cu un embargo petrolier, detaliile proiectului lor de concluzii nu au fost încă decise. Premierul estonian Kaja Kallas a declarat că este realist să ne așteptăm la un acord la următorul summit al UE din 23-24 iunie, potrivit Reuters.

Liderii Uniunii Europene urmează să decidă luni, 30 mai, în cadrul unui summit extraordinar, dacă noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va include și un embargo asupra importurilor de petrol rusesc, ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei de către Moscova, dar să scutească livrările de țiței prin conducte, transmite Reuters.

„Consiliul European este de acord ca al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei să acopere petrolul nerafinat (țiței) și produsele petroliere pe care Rusia le livrează Statelor Membre, cu o excepție temporară în cazul livrărilor de țiței prin conducte”, se arată în ultimul proiect redactat de către liderii UE, consultat de Reuters.

„Consiliul European îndeamnă, prin urmare, Consiliul să o finalizeze și să o adopte fără întârziere, asigurând o concurență loială și condiții de concurență echitabile pe piața unică a UE, precum și solidaritate între statele membre în cazul întreruperilor bruște de aprovizionare”, se arată în proiect. Cele 27 de țări membre UE vor „aborda problema excepției temporare pentru țițeiul livrat prin conductă cât mai curând posibil”.

Amintim că, încă la începutul lunii mai, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei ca răspuns la invazia pe teritoriul Ucrainei. Noile sancțiuni includ interzicerea treptată a tuturor importurilor de petrol rusesc în următoarele șase luni, excluderea altor bănci ruseşti din sistemul interbancar Swift şi includerea propagandiştilor regimului rus şi a autorilor de dezinformare pe lista neagră a persoanelor interzise în UE.

„Este vorba despre o interdicție completă a importului de petrol rusesc, prin transport maritim și conducte, brut și rafinat. Ne vom asigura că eliminăm treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale. Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea Rusiei cu petrol brut în termen de șase luni și produse rafinate până la sfârșitul anului”, a spus președinta CE, într-un discurs în Parlamentul European din 4 mai curent.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media