LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 124. Rușii au bombardat un centru comercial din Kremenciuk, unde se aflau peste 1.000 de civili. Sunt decedați și zeci de răniți. Ambasadoarea SUA în Ucraina: Kremlinul va răspunde

27 iunie 2022, 07:32 Ucraina 601
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina și poporul său se confruntă deja mai bine de patru luni de război, declanșat de autoritățile Federației Ruse. Potrivit Forțelor ucrainene, în cele 123 de zile de invazie, trupeșe rusești au pierdut circa 34.850 din personal.

Forţele ucrainene au atacat duminică o platformă de foraj în Marea Neagră, deţinută de o companie de petrol şi gaze din Crimeea, a transmis agenţia oficială rusă de presă TASS, citând responsabili locali. Potrivit Reuters, acesta ar fi al doilea atac asupra al unui astfel de obiectiv în decurs de o săptămână.

Rusia a atacat orașul Kiev duminică - în prima zi a summitului G7 de la Munchen, pe agenda căruia se află războiul dus de Rusia în Ucraina și situația economiei globale. Liderii din Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada şi Japonia se întâlnesc pentru trei zile la în Alpii Bavarezi la Schloss Elmau. Înainte de startul discuțiilor, guvernul de la Londra și președintele Biden au anunțat că Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc. Totodată, președinta Comisiei Europene a declarat că impactul global negativ al invaziei ruse va fi în centrul discuțiilor de la reuniunea G7. În plus, Boris Johnson a făcut apel la grupul G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de război.

UPDATE 21:56. Ambasadorul SUA la Kiev: Kremlinul va răspunde pentru atrocitățile din Ucraina

Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, a reacționat la atacul cu rachetă asupra centrului comercial din Kremenciu, care, conform ultimelor date, a ucis cel puțin 11 persoane.

„Lumea va trage Kremlinul la răspundere pentru atrocitățile sale din Ucraina”, a scris ea pe Twitter.


UPDATE 21:11. Serviciul de Urgență al Ucrainei informează că până la ora 20:50, stingerea incendiului continuă în clădirea centrului comercial din Kremenciuk.

Au fost găsite cadavrele a 10 persoane, 59 de persoane s-au adresat instituțiilor medicale, dintre care 25 au fost internate (1 persoană a murit în spital).

Un total de 11 persoane au murit. Informația este în curs de actualizare.


UPDATE 20:26. Rusia a declarat opt ​​diplomați greci persona non grata și le-a dat opt ​​zile la dispoziție pentru a părăsi țara, a declarat Ministerul rus de Externe.

Rusia a intensificat presiunea asupra Greciei după ce premierul Kyriakos Mitsotakis a sprijinit Ucraina sub agresiunea rusă și a avertizat că vor avea repercusiuni și că Rusia va fi învinsă în război.

Grecia, care este membră a NATO, a anunțat, de asemenea, că este pregătită să furnizeze arme Ucrainei și a sprijinit Uniunea Europeană în impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei.

La începutul lunii iunie, ministrul grec al apărării a anunțat că Atena va trimite următoarele arme în Ucraina:

122 BMP-1 cu muniție 15 mii de rachete de 73 mm 2,1 mii de rachete de calibrul 122 mm 20 de mii de puști de asalt AK-47 și cartușe


UPDATE 19:22. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit în această după-amiază, la Kiev, cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenskiy și echipa sa. În cadrul discuției, șefa statului și-a exprimat admirația pentru curajul cu care ucrainenii își apără patria de agresiunea rusă și i-a asigurat că Republica Moldova este alături de Ucraina.

La rândul său, președintele Vladimir Zelenskiy a precizat că problema tranzitului ucrainean prin teritoriul Republicii Moldova și cooperarea energetică au fost printre subiectele discutata cu omoloaga sa de la Chișinău.

„Ucraina și Moldova au amenințări bazate pe agresiunea rusă, așa că răspunsurile noastre la acestea ar trebui să fie comune. Am discutat cu Maia Sandu Maia Sandu opoziţia faţă de invazia rusă a Ucrainei, reglementarea transnistreană, al cărei garant este statul nostru. La fel și problema tranzitului ucrainean prin teritoriul Republicii Moldova și cooperarea energetică. Apreciem decizia de a trimite o unitate de sapatori în Ucraina, pentru a ajuta oamenii noștri care căutau protecție de război. Vă mulțumim pentru vizită și pentru discuțiile productive”, a punctat liderul de la Kiev.


UPDATE 18:50. Informații actualizate despre atacul asupra centrului comercial din Kremenciuk:

„Preliminar, 15 persoane au fost rănite. Printre răniți sunt copii. Trei persoane au fost ucise. Cu siguranță nu este numărul final", a declarat Natalia Popova, consilieră a șefului Districtului Militar Regional Harkiv.


UPDATE 17:53. Serviciul de Urgență al Ucrainei (SES) vine cu detalii despre atacul efectuat de trupele ruse asupra unui centru comercial din Kremenciuk din regiunea Poltava. Actualmente, salvatorii lucrează la fața locului.

„Pe 27 iunie, la ora 15:50, în Kremenchuk, a avut loc un atac de rachete într-o clădire cu un etaj într-un centru comercial, urmat de incendiu. În prezent, suprafața incendiului din clădire este de 10 mii 300 de metri pătrați”, punctează Serviciul.

Totodată, SES precizează că, potrivit informațiilor preliminare 2 persoane au murit și 20 au fost rănite.



UPDATE 17:20. Rușii au bombardat un centru comercial din Kremenciuk din regiunea Poltava, unde se aflau peste 1.000 de civili, anunță președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy.

„Ocupanții au tras cu rachete în mall, unde erau peste o mie de civili. Mall-ul este în flăcări, salvatorii luptă cu focul, numărul victimelor este imposibil de imaginat. Niciun pericol pentru armata rusă. Fără valoare strategică. Doar încercarea oamenilor de a duce o viață normală, care îi înfurie atât de mult pe ocupanți. Rusia continuă să-și pună neputința asupra cetățenilor obișnuiți. Este inutil să speri la adecvare și umanitate din partea lor”, scrie liderul de la Kiev pe Telegram unde a atașat și un video în care se vede amploarea incendiului.



UPDATE 17:07. Cele mai importante evenimente până la ora 17:00.

- Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a vorbit la summitul G7 și a cerut liderilor mondiali să ajute Ucraina să pună capăt războiului înainte de sfârșitul anului;

- Ministerul rus al Apărării a confirmat că armata rusă a tras cu o zi înainte asupra Kievului. În același timp, departamentul insistă că loviturile cu rachete au fost efectuate exclusiv asupra fabricii Artem, iar distrugerea clădirii înalte care se afla în apropiere a fost o consecință a activității de apărare aeriană a Ucrainei;

- La summitul de mâine, NATO va declara Rusia principala amenințare și, de asemenea, va crește oficial numărul forțelor de reacție rapidă de aproape opt ori, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă;

- Instanța de la Nalcik a pronunțat prima sentință în temeiul articolului penal privind „discreditarea armatei”. Localnic Zaurbek Zhambekov a primit o sentință cu suspendare pentru că i-a cerut fiicei sale de 12 ani să scoată un autocolant cu litera Z din mașina altcuiva;

- Bloomberg a raportat primul default rusesc la datoria suverană în valută străină în peste 100 de ani. Autoritățile ruse insistă că nu a existat nicio incapacitate de plată, deoarece investitorii nu au primit plăți pentru două emisiuni de euroobligațiuni suverane ale Federației Ruse „din cauza acțiunilor terților”.


UPDATE 16:55 Jake Sullivan, consilier al președintelui american Joe Biden, a confirmat că Statele Unite intenționează să ofere Ucrainei sisteme de apărare aeriană cu rază medie și lungă de acțiune într-un nou pachet de asistență militară.

Anunțul a fost făcut în timpul summitului G7, scrie The New York Times.

Potrivit consilierului lui Biden, Statele Unite intenționează „să livreze un pachet care să includă apărare aeriană avansată pe rază medie și lungă de acțiune pentru ucraineni”. S

ullivan nu a furnizat informații despre niciun sistem specific, dar a spus că pachetul va conține și „alte articole de nevoie urgentă”, inclusiv muniție.


UPDATE 16:33. Fabricarea ilicită de droguri ar putea creşte în contextul războiului din Ucraina, a avertizat luni ONU, pe baza experienţei conflictelor din alte zone, potrivit AFP și Agerpres.

„Informaţiile din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est par să arate că situaţiile de conflict ar putea funcţiona ca un magnet pentru fabricarea de droguri sintetice, care pot fi fabricate, de fapt, oriunde”, subliniază Biroul ONU împotriva drogurilor şi criminalităţii (UNODC) în raportul său anual.

„Acest efect poate fi şi mai puternic când zona de conflict se află în apropierea unor pieţe mari de consumatori”, a adăugat raportul.

Înainte de invazia rusă, Ucraina dispunea de un număr tot mai mare de laboratoare de amfetamină, precizează experta Angela Me, intervievată de AFP.

Aproape 80 au fost destructurate în 2020, comparativ cu 17 în 2019.

Această capacitate de producţie „s-ar putea extinde dacă războiul persistă”, explică ea.

„Nu mai există poliţie pentru a opri activitatea laboratoarelor”, adaugă experta.

Războiul poate de asemenea „perturba rutele de trafic”, notează raportul, care menţionează un posibil declin în Ucraina de la începutul lui 2022.

Angela Me face apel de asemenea la monitorizarea situaţiei din Afganistan, care a produs anul trecut 86% din opiul la nivel mondial.


UPDATE 16:00. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, are o întrevedere cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelesnkiy.

„R. Moldova și Ucraina nu au doar o graniță comună, ci și valori și aspirații comune. Astăzi avem o întâlnire cu președintele Maia Sandu! Solidaritatea voastră cu țara și poporul nostru este foarte importantă”, a menționat Zelenskiy.



Mai mult de jumătate dintre ucraineni sunt „foarte optimiști” cu privire la viitorul Ucrainei. În decembrie 2021, înainte de invazia rusă pe scară largă, existau mai puțin de o zecime. De asemenea, aproape 80% dintre respondenți după atacul rusesc au început să vorbească mai mult ucraineană, arată datele unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev. Rezultatele au fost publicate de Centrul de Stat pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională, scrie Hromadske.

Astfel, 52% dintre respondenți au răspuns că sunt „foarte optimiști” cu privire la viitorul Ucrainei. Centrul pentru Securitate Informațională numește asta o „creștere uluitoare a nivelului de optimism” față de decembrie 2021, când astfel de așteptări erau de doar 9%. În același timp, 2% dintre respondenți sunt acum „foarte pesimiști”.

Întrebați ce te face să fii optimist cu privire la viitor, ucrainenii au ales cel mai mult cuvintele „victorie”, „armata”, „oameni”, „unitate” și „credință”. În decembrie 2021, cel mai frecvent răspuns a fost cuvântul „nimic”.

Totodată, 78% au spus că au donat bani Forțelor Armate ucrainene, 58% dintre respondenți au donat bani pentru nevoi umanitare, iar 56% au ajutat cei strămutați cu haine și alte lucruri.

Opțiunea păcii cu Rusia este considerată inacceptabilă de 66% dintre ucraineni, în timp ce pentru 26% această opțiune este potrivită. Încetarea războiului în teritoriile controlate în prezent de Ucraina este inacceptabilă pentru 80%, iar 13% sunt de acord.

94% dintre respondenți au răspuns că este important pentru ei ca Ucraina să devină un stat democratic cu drepturi depline. Ucrainenii susțin că prețuiesc: libertatea de exprimare - 64%, justiție corectă pentru toți - 60%, alegeri corecte - 47%.

Până în 2030, 90% dintre ucraineni ar dori să vadă Ucraina ca membru al UE și 73% ca membru NATO. Înainte de război, în decembrie 2021, aceste cifre erau de 58%, respectiv 48%. Cel mai mare sprijin pentru aderarea la NATO este în vest (82%) și în centrul (79%) al Ucrainei, în timp ce în sud această cifră este de 65%, iar în est - 59%.

Rolul Statelor Unite este apreciat pozitiv de 69% dintre ucraineni, Regatul Unit - 79%, UE - 71%, iar rolul Rusiei este considerat pozitiv de 2% dintre respondenți.


UPDATE 14:35. Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk, a făcut apel la civili să evacueze orașul din estul Ucrainei, afirmând că situația este „foarte dificilă”.

„Dragi locuitori ai comunității orașului Lîsîchansk și rudele lor. Din cauza amenințării reale la adresa vieții și a sănătății, facem apel la o evacuare imediată. Situația din oraș este foarte dificilă. Salvați-vă pe voi și pe cei dragi. Aveți grijă de copii. Fiți siguri că se va avea grijă de voi în orașele de evacuare de pe teritoriul Ucrainei”, a scris oficialul ucrainean pe Telegram, potrivit The Guardian.


UPDATE 14:09. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu o reacție la declarațiile unor oficiali ruși.

Astfel, MAEIE menționează că „integrarea europeană a Republicii Moldova, care a progresat constant în ultimele decenii, este susținută de majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, culminând în aceste zile cu acordarea statutului de stat candidat pentru aderare prin decizia tuturor statelor membre ale UE, fapt ce deschide o nouă filă în istoria modernă a țării noastre”.


UPDATE 13:31. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit astăzi, 27 iunie, în capitala Uncrainei. În cadrul vizitei sale, șefa statului a vizitat suburbiile Kievului care au avut cel mai mult de suferit în urma invaziei ruse: Bucea, Irpin și Borodeanka.

Primele imagini cu Maia Sandu au fost publicate de Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba. În imagini apare și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Andrei Spînu.


UPDATE12:55. Grupul Celor Şapte cele mai industrializate ţări (G7), care s-a reunit duminică în summit, în Bavaria, şi NATO, s-au angajat să strângă 600 de miliarde de dolari, sub formă de fonduri private şi publice, în decurs de cinci ani, pentru a finanţa infrastructura necesară în ţările în curs de dezvoltare şi pentru a contracara proiectul chinez „O Centură un Drum”, de mai multe mii de miliarde de dolari, transmite BBC.

Preşedintele american Joe Biden şi alţi lideri ai G7 au relansat „Parteneriatul pentru infrastructură şi investiţii globale”, o schemă dezvăluită la discuțiile G7 de anul trecut din Anglia.


UPDATE 12.45. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat luni, în fața liderilor G7, reuniți în summit, că vrea să pună capăt războiului până la sfârșitul acestui an, înainte de venirea iernii, au afirmat doi diplomați europeni, citați de Sky News.

Anterior, un un oficial european a declarat pentru Reuters că Zelenskiy a cerut sisteme de apărare antiaeriană, garanții de securitate și ajutor pentru exportul de cereale.


UPDATE 12:05. Guvernul britanic va aloca până la 10 milioane de lire sterline pentru repararea infrastructurii feroviare a Ucrainei pentru a ajuta la exportul de cereale pe calea ferată în fața invaziei ruse. Acest lucru este menționat pe site-ul guvernului britanic.

Cele mai multe cereale din Ucraina erau exportate prin Marea Neagră, dar din cauza invaziei rusești a fost imposibil să se exporte cereale pe mare. O parte din cereale a fost exportată și pe calea ferată, dar atacurile constante ale Rusiei împiedică exporturile în siguranță.

Totodată, Guvernul britanic și ucrainean discută, de asemenea, cum să maximizeze capacitatea feroviară și să asigure traficul feroviar și cerealelor.

Hromadske scrie că Rusia nu numai că împiedică Ucraina să-și exporte cereale, ci și fură cereale ucrainene și le vinde ilegal. Prin urmare, Regatul Unit va aloca 1,5 milioane de lire sterline pentru a dezvolta teste pentru a determina dacă cerealele vândute de Rusia pe piața mondială au fost furate în Ucraina.


UPDATE 11:35. Regiunea Odesa, din sud-vestul Ucrainei, a fost vizată în noaptea de duminică spre luni de un nou atac cu rachete ruseşti, care a făcut şase victime, între care un copil, a anunţat Comandamentul operaţional de Sud al armatei ucrainene, citat de agențiile DPA şi EFE.

Forţele ruse au utilizate pentru acest atac bombardiere supersonice Tu-22M, care acţionează pe distanţe lungi şi care fac parte din aviaţia strategică rusă, a indicat comandamentul citat, din al cărui anunţ nu rezultă clar dacă victimele sunt morţi sau răniţi.

Potrivit EFE, informaţiile preliminare relevă că toate cele şase victime sunt persoane rănite.

„În urma loviturii asupra unui cartier rezidenţial dintr-o aşezare din regiune au fost distruse mai multe case de locuit şi dependinţe pe o suprafaţă de peste 500 de metri pătraţi", se arată într-un comunicat al Consiliului Municipal Odesa, care include şi informarea Comandamentului de Sud.


UPDATE 11:14. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află astăzi, 27 iunie, într-o vizită de lucru la Kiev.

Potrivit unei note emis de Președinție, pe parcursul zilei, șefa statului va vizita localitățile Borodeanka, Bucha și Irpen, și va avea o întrevedere cu Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy.


UPDATE 10:35. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, va îndemna puterile mondiale să-și intensifice sprijinul pentru Ucraina atunci când se va adresa luni la summit-ul G7.

Președintele american Joe Biden și omologii săi din Grupul celor șapte, reuniți în Alpii Bavarezi, și-au subliniat unitatea în fața agresiunii Rusiei, chiar dacă efectele globale se agravează.

Zelenskiy urmează să se alăture liderilor Statelor Unite, Germaniei, Marii Britanii, Franței, Italiei, Japoniei și Canadei prin link video la ora 10:00 (0800 GMT).


UPDATE 10:20 Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe, pentru prima dată în mai mult de un secol, după ce a ratat un termen limită de duminică. Moscova are banii necesari pentru a face o plată de 100 de milioane de dolari și este dispusă să plătească, dar sancțiunile au făcut imposibilă efectuarea plăților către creditorii internaționali, potrivit unor rapoarte citate de BBC News și The Guardian.

Ministrul rus de finanțe a catalogat situația drept „o farsă”. Plata dobânzii de 100 de milioane de dolari trebuia să fie efectuată la 27 mai. Rusia spune că banii au fost trimiși la Euroclear, o bancă care urma să distribuie plata către investitori.Însă plata a rămas blocată acolo, potrivit Bloomberg News, iar creditorii nu au primit-o.


UPDATE 09:20. 339 de copii au murit în urma agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina. Totodată, peste 953 de copii au fost răniți în Ucraina.

Aceste cifre nu sunt definitive, întrucât se lucrează pentru stabilirea lor în locurile de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate.

Cei mai afectați copii au fost în regiunea Donețk - 335, regiunea Harkov - 179, regiunea Kiev - 116, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Lugansk - 57, regiunea Herson - 52, regiunea Mykolaiv - 48, regiunea Zaporizhia - 31, regiunea Sumy - 17.

Totodată, 2061 de instituții de învățământ au fost avariate din cauza bombardamentelor din partea forțelor armate ruse. Dintre acestea, 213 au fost complet distruse.


UPDATE 09:00. Din rezumatul operațional al Statului Major al SBU la ora 06:00 pe 27 iunie 2022:

- Potrivit informațiilor disponibile, conducerea Belarusului continuă să ofere sprijin militar Rusiei, în special, un alt lot de muniție în valoare de până la 20 de vehicule a fost trimis în regiunea Belgorod;

- În direcția Donețk, inamicul, cu sprijinul artileriei, încearcă să blocheze Lîsîceansk dinspre sud. Artileria sa bombardează infrastructura civilă și militară din zonele Lîsîceansk, Vovchoyarovka, Loskutovka și Verkhnekamenka. Avioanele de asalt inamice au lovit lângă Lîsîceansk;

- Luptele continuă în zona Volchoyarovka;

- Lângă Verkhnekamenka, Forțele de Apărare au provocat pierderi grele inamicului și l-au forțat să se retragă;

- În alte direcții, după cum reiese din raport, nu au existat bătălii grele în ultimele ore, dar în multe locuri s-au observat bombardamente de la mortare, tunuri și artilerie de rachete ale pozițiilor și așezărilor ucrainene.


UPDATE 08:27. Ocupanții ruși aranjează noi poziții în zona Nikolaevka, informează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în cel mai recent raport.

Apărătorii ucraineni, între timp, au zădărnicit din nou planurile invadatorilor și au oprit ofensiva inamicului.

„În direcția Bakhmut, am tras în pozițiile noastre cu mortare, tun și artilerie de rachete în zonele așezărilor Disputed, Berestovoye, Belogorovka, Klinovoe și Zaitsevo. O lovitură a aviației armatei a fost înregistrată lângă Pokrovsky. De asemenea, a respins asaltul în direcția Klinovo. Ofensiva inamică în zonele așezărilor Berestovo și Vershina a fost oprită. Invadatorii s-au retras. Forțele ruse amenajează noi poziții, inclusiv puncte de control în zona lui Nikolaevka”, raportează Statul Major General.

De asemenea, a devenit cunoscut faptul că luptătorii ucraineni au avut un oarecare succes lângă Verkhnekamenka și au forțat trupele ruse să se retragă.


UPDATE 08:00. Statele Unite plănuiesc să anunțe săptămâna aceasta achiziționarea unui sistem avansat de apărare antirachetă cu rază medie și lungă de acțiune pentru Ucraina, transmite CNN, citând sursele sale.

Președintele american Joe Biden, care se află în Germania, unde se întâlnește cu liderii G7 concentrați în primul rând pe subiectul Ucrainei, a confirmat recent că SUA vor furniza Ucrainei sisteme de rachete și muniții mai avansate.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy este așteptat să vorbească în regim online la summitul G7 de luni.

După cum era de așteptat, potrivit CNN, ca răspuns la solicitările de la Kiev, va fi anunțată asistență militară suplimentară, inclusiv muniție de artilerie și radar. Kievul cere, de asemenea, un sistem de apărare antirachetă NASAMS. Poate atinge ținte la peste 150 km distanță, dar armata ucraineană va avea probabil nevoie de antrenament, conchide CNN.


UPDATE 07:44. Pentru prima dată din 1918, Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale suverane în valută, transmite Bloomberg.

Potrivit sursei citate, anunțul Rusiei privind neplata a fost punctul culminant al sancțiunilor occidentale, care au blocat căile de plată către creditorii străini.

Luni de zile, țara a găsit căi în jurul pedepselor impuse după invadarea Ucrainei de către Kremlin. Dar, la sfârșitul zilei de duminică, a expirat perioada de grație pentru aproximativ 100 de milioane de dolari pentru plățile de dobândă scadente pe 27 mai, un termen limită considerat un eveniment de neplată dacă este ratat.

Este un semn sumbru în transformarea rapidă a țării într-un paria economic, financiar și politic. Euroobligațiunile națiunii s-au tranzacționat la niveluri dificile de la începutul lunii martie, rezervele valutare ale băncii centrale rămân înghețate, iar cele mai mari bănci sunt separate de sistemul financiar global.

Continuarea articolului poată fi găsită AICI.


UPDATE 07:23. Forţele ucrainene au atacat duminică o platformă de foraj în Marea Neagră, deţinută de o companie de petrol şi gaze din Crimeea, a transmis agenţia oficială rusă de presă TASS, citând responsabili locali. Potrivit Reuters, citat de Digi24.ro, acesta ar fi al doilea atac asupra al unui astfel de obiectiv în decurs de o săptămână.

Platforma este operată de Cernomorneftegaz, pe care prorușii au confiscat-o de la operatorul naţional de gaze ucrainean Naftogaz, în urma anexării peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014.

„A fost un bombardament al forţelor armate ucrainene, nu există victime”, a declarat pentru TASS un reprezentant al serviciilor de urgenţă din Crimeea, care nu a oferit alte detalii.

Responsabili proruşi din Crimeea au declarat luni că trei persoane au fost rănite, iar şapte au fost date dispărute, după un atac al ucrainenilor, care a forţat suspendarea lucrărilor la trei platforme, aşa-numitele „turnuri Boiko”.

Cernomorneftegaz se află sub incidenţa sancţiunilor SUA şi ale Uniunii Europene.

Duminică, un proiectil a lovit heliportul ocupanţilor, lăsând o gaură cu un diametru de aproape cinci metri, transmite agenţia de presă Unian, citând canalul „Baza” de pe Telegram. Potrivit acestuia, se pare că a fost lansată o rachetă în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică împotriva instalaţiei plutitoare „Taurida”.

Ministrul apărării ucrainean Alexei Reznikov a declarat vineri că ruşii îşi amenajaseră platformele de foraj în Marea Neagra („turnurile Boiko”) în scopuri militare, pentru a-şi proteja navele de sistemul ucrainean de rachete Neptun.

Într-un interviu publicat vineri pe site-ul postul ucrainean ICTV vineri, Reznikov a remarcat că, cu ajutorul acestor platforme furate în 2014, Rusia nu numai că fura gaze din Ucraina, ci şi-a plasat acolo staţii de război electronic.

Anterior, reprezentantul administraţiei militare din Odesa, Serghei Bratciuk, afirmase că ocupanţii utilizau aceste platforme de foraj ca baze militare pentru blocarea portului Odesa şi controlul unei părţi a Mării Negre.

Comandamentul militar ucrainean nu a confirmat deocamdată oficial atacul, potrivit media de la Kiev.

În acelaşi timp, autorităţile ucrainene afirmă că ocupanţii ruşi au lansat duminică două rachete antinavă de tipul Onix asupra regiunii Odesa. Acestea au fost lansate de sistemul de rachete de coastă Bastion de pe teritoriul Crimeii ocupate, transmite Unian, citând comandamentul operaţional "Sud" al forţelor de apărare ucrainene.

„Sub acoperirea unei furtuni, inamicul a atacat regiunea Odesa cu două rachete antinavă de tip Onix, lansându-le din sistemul de rachete de coastă Bastion de pe teritoriul Crimeii ocupate temporar. Dar forţele de apărare aeriană sunt pregătite în orice moment şi pe orice vreme: ambele rachete au fost distruse la apropierea lor de Odesa", a informat comandamentul operaţional „Sud”.


UPDATE 07:00. „Avem nevoie de o apărare aeriană puternică - modernă, pe deplin eficientă. Care poate oferi o protecție completă împotriva acestor rachete. Vorbim despre asta în fiecare zi cu partenerii", a spus Vladimir Zelenskiy în discursul său tradițional de duminică seara.

„Există deja niște acorduri. Și partenerii trebuie să se miște mai repede dacă sunt cu adevărat parteneri, nu observatori. Întârzierile în transferul de arme în statul nostru, orice restricții sunt de fapt o invitație pentru Rusia să lovească din nou și din nou”, a spus Zelenskiy.

Anterior, ministrul ucrainean al apărării, Alexei Reznikov, a cerut și Occidentului să furnizeze Ucrainei sisteme eficiente de apărare antirachetă.

Potrivit acestuia, faptul că Rusia bombardează Ucraina cu rachete de pe teritoriul său, de pe teritoriul Belarusului și din apele Mării Caspice și Mării Negre, reprezintă o amenințare la adresa securității europene.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie și 26 iunie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media