A fost sau nu reținut Igor Dodon și cumnatul acestuia, Petru Merineanu? Procuratura nu confirmă informațiile apărute în mass-media

24 mai 2022, 11:06 Justiție 1056
Replica Image Placeholder.  Sursa: Replica Media

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, bănuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită, dar și cumnatul acestuia, Petru Merineanu, au fost reținuți pentru 72 de ore, transmit o serie de instituții media din Republica Moldova, dar și din străinătate, de exemplu BBC Rusia.

Am încercat să confirmăm informația din primă sursă, dar atât procurora de la Procuratura Generală, Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media, cât și Procurorul General interimar, Dumitru Robu nu ne-au confirmat informația.

„Noi o să vă anunțăm la momentul oportun. Acum nu e cazul”, a transmis Mariana Cherpec, contactată de reportera Replica Media.

„Buna ziua, la moment procurorii încă efectuează acțiuni de urmărire penală, la finisarea acestora vom veni cu detalii”, ne-a răspuns la solicitare procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), ai Centrului Național Anticorupție (CNA), în comun cu procurorii anticorupție, au descins astăzi 24 mai, cu percheziții la domiciliul, dar și în alte locații, a fostului președinte și ex-liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Igor Dodon. Potrivit Procuraturii Generale, descinderile au loc în baza unor bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Conform surselor ZdG, percheziții au loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Igor Dodon este președinte.

Tot potrivit surselor ZdG, procurorul pe caz este Dorin Compan, care începând cu 7 februarie curent a revenit în funcția de procuror anticorupție.

La 18 mai curent, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus pornirea urmăririi penale pe marginea înregistrărilor apărute în spațiul public în vara anului 2019. Asta după ce Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva ex-liderului PSRM Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki, în cazul pungii negre cu calendar oferite de Vladimir Plahotniuc președintelui de atunci Igor Dodon, în timp ce aceștia discutau despre salariile pentru membrii PSRM, dosar denumit „Kuliok”.

  Amintim că în primăvara anului 2019, în spațiul public a apărut o înregistrare în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă neagră cu calendar, președintelui de atunci Igor Dodon, în timp ce aceștia discutau despre salariile pentru membrii PSRM.

   La scurt timp, Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat o investigație în baza acestui caz. PG a dispus neînceperea urmăririi penale, menționând că nu cunoaște cât de veridice sunt imaginile, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări.

   Alina
   publicat de:
   Alina Baran
   Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
    

   Discuțiile Replica Media