MAE din România consideră decizia CMC referitoare la postul Radio Chișinău drept „nejustificată, nefundamentată și motivată pur politic”

27 mai 2022, 18:16 Societate 86
Radio Chișinău.  Sursa: radiochisinau.md

Ministerul Afacerilor Externe din România regretă decizia „nejustificată și nefundamentată, motivată pur politic”, a Consiliului Municipal Chișinău în ce privește interzicerea utilizării toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău.

„Parte componentă a Radio România, postul Radio Chișinău este prezent pe piața media din Republica Moldova de la 1 decembrie 2011 și s-a impus de la bun început prin calitatea și echidistanța producției editoriale și prin profesionalismul echipei sale.

Radio Chișinău a stabilit standarde înalte în ceea ce privește jurnalismul modern, european și respectul pentru public, pentru informarea corectă și onestă a acestuia. Prin prezența sa, Radio Chișinău a adus o contribuție importantă la consolidarea pluralismului pe piața media din Republica Moldova și la emergența unei prese cu adevărat libere și independente.

Radio Chișinău reprezintă o sursă de informare valoroasă și de încredere pentru cetățenii din Republica Moldova. De asemenea, postul de radio a fost de la bun început o voce puternică, pertinentă, în susținerea parcursului pro-democratic și pro-european al Republicii Moldova, iar încercarea de schimbare a numelui său reprezintă un atac la identitatea, tradiția și încrederea pe care acest post a dezvoltat-o de-a lungul anilor”, este menționat în comunicatul emis de MAE.

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă speranța că vor fi luate măsurile necesare pentru îndreptarea cât mai grabnică, pe cale administrativă și juridică, a situației postului Radio Chișinău și va susține, în conformitate cu competențele sale, un astfel de rezultat.

După ceva mai mult de 10 ani de activitate, Radio Chișinău care este fondat de Radio România, trebuie să-și schimbe denumirea. Asta deoarece Consiliul Municipal al capitalei a respins solicitarea companiei Pajura Albă, deținătorul licenței de emisiei, care a cerut prelungirea cu 10 ani a dreptului de folosire a denumirii Chișinău.

Compania regretă această decizie, spune că nu a primit deocamdată un act oficial de la Primărie și speră că municipalitatea va reveni la decizie și o va schimba.

Decizia a fost luată încă la una din ședințele CMC din 21-28 aprilie. Consilierii PSRM (19), PCRM (1) și cei de la ȘOR (2) au votat împotrivă, iar astfel, solicitarea SRL Pajura Albă a fost respinsă cu 23 de voturi. 18 consilieri, cei de la Platforma DA (8), PAS (4), PL (2), PUN (1) și independenții Victor Bunescu, Aliona Mandatii și Ala Tîșcu au votat pentru, în timp ce consilierul PD, Victor Mîndru s-a abținut.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media