FOTO/ Kaufland amenajează, socialiștii se laudă! Cum reparația unor curți de blocuri din sectorul Rîșcani de concernul german a ajuns subiect electoral pentru PSRM

17 mai 2022, 14:50 Societate 191
Sala de ședințe de la CMC.  Sursa: captura video

Un subiect aparent minor de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău a stârnit mai multe discuții. Concernul german Kaufland a cerut Preturei Rîșcani permisiune pentru a amenaja mai multe curți din sector în preajma magazinului pe care îl construiește în preajmă. Valoarea investiției - circa 500 de mii de lei.

Proiectul însă, a fost criticat de către mai mulți consilieri. Chiar dacă a lăudat inițiativa, consilierul Șor, Serghei Burgudji s-a întrebat în baza căror proceduri au fost alese tocmai aceste curți și de ce amenajarea lor este folosită de socialiști în interes propriu. Drept dovadă, Burgudji a prezentat pliantele care, potrivit lui, au fost distribuite deja în poștă locuitorilor din regiune în limbile română și rusă.

„Stimați locatari! Continuăm să implementăm programul de reparație și amenajare a curților blocurilor de locuit. La etapa aprobării bugetului municipal Chișinău, am identificat resurse financiare pentru lucrările de amenajare a Curții Dumneavoastre. Lucrările de amenajare urmează să fie realizate în scurt timp”, scrie pe foile care au fost distribuite locuitorilor unde vor fi amenajate aceste curți.

Proiectul a stârnit discuții aprinse și poate fi urmărit în video de mai jos.

Consiliera socialistă Eugenia Ceban, mama primarului capitalei, a cerut ca proiectul să fie aprobat ca bază, fără întrebări. „Dați-le voie să facă pentru Chișinău, oameni buni”, a cerut Ceban.

Consilierul Șor, Serghei Burgudji a ieșit la tribună și s-a arătat surprins că o sponsorizare a concernului german este folosită în scopuri electorale de PSRM.

„Proiectul este bun, când dau, trebuie de luat mai ales că este pentru dezvoltarea orașului. Cum se spune, într-un război, orice metodă e bună, dar, noi nu am fi avut nimic împotrivă dacă în această broșură ar fi fost scris altceva. Este un program municipal de renovare a curților blocurilor datorită căreia se repară din banii bugetului, inclusiv din partea sponsorizărilor oferite de Kaufland. Eu sunt sigur că dl Năstase, Klimenko și liberalii vor avea întrebări. Noi vom vota pentru această sponsorizare, poimâine încep lucrările. În cutiile poștale însă, vom găsi următoarea informație. Dacă aici era scris, cu respect CMC, nu aș fi ieșit la tribună. Iese că toți colegii consilieri votează pentru un proiect bun, ar fracțiunea socialiștilor aleargă prin curți și îi duce în eroare pe locuitori. Cineva trage plapuma. Nu trebue de dezinformat chișinăuienii”, a declarat Burgudji.

În replică, consilierul socialist Alexandr Odințov spune că acest pliant nu face referire la un proiect anume, dar este vorba despre un program amplu al PSRM de renovare și amenajare al curților din Chișinău lansat încă în 2020.

„Mă mândresc că PSRM în Parlament, în 2020 a alocat 40 milioane de lei pentru programul de reparație a curților din Chișinău. Adresele au fost alese după consultări cu locatarii, inclusiv cu adunare de semnături și au fost alocați bani centrali. Nu trebuie de manipulat. Aici nu scrie nicăieri că este inițiativa Partidului Socialiștilor, a venit pretura cu această propunere. Ce ține de curți confortabile, mă mândresc că PSRM a venit la nivel de Parlament cu această inițiativă și da, a fost susținută de Partidul Șor. La fel și în CMC, a fost inițiată și votată de PSRM. Cei care au susținut-o cu bani, sunt bravo și merită apreciați. Din păcate, acest program nu a fost realizată în totalitate. Nu în toate cele 35 de curți s-a reușit pentru că urmau de schimbat rețele și bugetul a fost insuficient, dar chiar și așa, în mare parte a fost realizată. Iar chișinăuienii apreciază și mulțumesc”, a spus Odințov care în 2017 a organizat o conferință de presă în care critica dur venirea Kaufland pe piața din Republica Moldova și pe care o acuza de fărădelegi în obținerea de terenuri pentru construcția magazinelor sale.

Discursul lui Odințov a înfuriat-o pe consiliera liberală Mariana Lungu care le-a amintit socialiștilor opoziția lor față de venirea Kaufland în Republica Moldova.

„Eu nu vreau să fac politică, dar când văd țipete și strigăte, cum fac ei politică, îmi amintesc de aiștea care acum tare „gordeatzea” (se mândresc). Câțiva ani în urmă, când Dorin Chirtoacă a adus acest proiect Kaufland, Doamne Ferește ce tare „gordilisi” (se mândreau) ei. Mai nu ne mâncau pe noi să nu aducem Kaufland. Unul care a devenit cel mai mare din rețele, curat, frumos. O jumătate de milion asta pe care o dau ei, ei o fac într-o zi. Asta nu-i mulți bani pentru dânșii. Dar știți ce e cel mai interesant ce s-a întâmplat? Primarul, care ei acum se ceartă cu el, a fost și a negociat ceva cu ei, le-o dat acest jumătate de milion, dar ei umblă cu țidule și se laudă - ce de bravo suntem noi. Și iată așa se întâmplă mereu. Ei sunt, nici cuvinte nu am, ei se aduc unul pe altul și tot ei se dreg. Iată cam așa se întâmplă la noi în Republica Moldova”, a declarat Lungu.

Am solicitat un comentariu și din partea rețelei Kaufland, imediat ce îl vom primi, îl vom publica.

Proiectul de sponsorizare a curților din sectorul Rîșcani a fost aprobat cu votul a 34 de consilieri municipali. Pentru, au votat cei de la PSRM - 21, Platforma DA - 8, PUN - 1, PCRM - 1, Veaceslav Nedelea - 1, PL - 2. S-au abținut PAS - 5 consilieri, Partidul Șor - 2 consilieri și Victor Bunescu.

Cristian
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media