Securitatea energetică/ Guvernul va împrumuta 300 milioane de euro de la BERD pentru a crea stocuri de gaze naturale

15 iulie 2022, 15:29 Economie 172
gaz, Gaz, gaze naturale.  Sursa: Replica Media

Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru implementarea proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale” a fost ratificat.

Potrivit documentului, Guvernul va contracta un împrumut în sumă de 300 de milioane de euro în scopul creării stocurilor strategice de gaze naturale și diversificării surselor de aprovizionare.

Astfel, vor fi diminuate riscurile legate de posibilele limitări sau sistări în furnizarea gazelor naturale în contextul situației politice și a evoluției piețelor energetice din regiune.


Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) a aprobat un tarif de 20,61 lei, fără TVA, pentru consumatorii finali, după ce Moldovagaz a cerut un preț de peste 26 de lei, fără TVA inclus.

Amintim că monopolistul Moldovagaz a emis o nouă solicitare la ANRE prin care cere un nou tarif la gazele naturale. Astfel, dacă inițial a cerut o majorare de 45% a actualului preț, astfel încât un metru cub să coste 23 de lei și 57 de bani în urma noilor calcule, se cere aprobarea prețului de 26 de lei și 31 de bani.

Menționăm că în prezent, consumatorii achită un tarif de 18 lei și 62 de bani pentru un metru cub cu tot cu TVA.

La începutul lunii, Moldovagaz a emis o solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a majora tariful la gaz cu 45%. Potrivit solicitările trimise către ANRE, Moldovagaz se justifica că pentru obținerea venitului total reglementat necesar pentru anul 2022, compania a determinat devierile tarifare formate pe perioada ianuarie - iunie 2022, calculate ca diferență de la veniturile în perioada ianuarie - iunie 2022 și venitul reglementat necesar de a fi obținut de furnizorul la gaze naturale, pentru perioada respectivă în valoare de 2 814,3 milioane lei (5 530 lei/1000m3).

Moldovagaz solicita ca noile tarife să fie aplicate din 1 iulie.
Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media