VIDEO/ DOC/ Ziua Națională a Lecturii, marcată pentru prima dată, de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru. Îndrumările Maiei Sandu și ale lui Sergiu Prodan pentru copii și părinți

14 februarie 2023, 12:18 Cultură 155
Grigore Vieru.  Sursa: zdg.md

Republica Moldova marchează, în premieră, Ziua Națională a Lecturii, de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru, cu lansarea Campaniei națională de promovare a lecturii „Cartea Deschisă”, anunțată de președinta Maia Sandu, care a reiterat importanța lecturii, subliniind că aceasta „ne ajută să trecem peste stresul zilnic, indiferent dacă suntem președinți de țară sau elevi în clasa a doua.”

Mai mult decât atât, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că în aceste vremuri „când copiii stau cu ochii țintiți la ecrane sau captivați de jocurile video”, „trebuie să luptăm ca să aducem cititul la nivel de necesitate organică, la fel ca hrana sau igiena zilnică a corpului.”

„Astăzi, de ziua poetului nostru drag, Grigore Vieru, sărbătorim împreună cu întreaga țară cartea - deschisă, citită, pe care încă urmează să o descoperim. (...) Lectura ne aduce multe beneficii, ne dezvoltă vocabularul, gândirea critică, ne face mai puțin vulnerabili la manipulare. Lectura ne ajută să trecem peste stresul zilnic, indiferent dacă suntem președinți de țară sau elevi în clasa a doua. Ea ne menține creierul sănătos și cum spun oamenii de știință, ne prelungește viața. (...) Cititorii sunt lideri - vreau să creștem în țara noastră noi generații de lideri - inteligenți, creativi, liberi în gândire, capabili să se adapteze în orice circumstanțe și să devină competitivi oriunde în lume. (...) Știu că mulți dintre voi nu au văzut niciodată un scriitor față în față, dar iată că începând cu acest an, prin proiectul național „Cartea Deschisă”, scriitori, poeți, jurnaliști, însoțiți de cărți și de dorința de a împărtăși, vor porni către voi să descoperiți împreună noi lumi, să vă descoperiți pe voi înșivă, să creșteți, să zburați, să învățați să credeți în voi”, a declarat Maia Sandu.

Cu un mesaj de Ziua Națională a Lecturii a venit și ministrul Culturii în demisie, Sergiu Prodan, care a remarcat faptul că „a avea o zi dedicată lecturii nicidecum nu înseamnă că trebuie să citim o dată pe an”, îndreptând mesajul către părinți.

„ (...) Curiozitatea care duce spre cunoaștere este una din necesitățile creierului uman, iar lectura este pentru creier la fel cum e aratul și semănatul pentru sol. Un sol bine prelucrat va da roadele așteptate. O minte bine afânată cu lecturi nu se va împotmoli niciodată. Pentru că cea mai bună investiție în viitor este să le asigurăm copiilor drumul spre CARTE, vreau să mă adresez astăzi, în primul rând - părinților.

Citiți-le copiilor cărți din primii ani de viață! Poveștile vor dezvolta imaginația copiilor voștri, le vor descoperi noi lumi și le vor provoca emoții. Citiți împreună cu copiii când cresc mai mari! Astfel îi veți ajuta să dezvolte propria exprimare, să-și formeze vocabularul, dar și modul de gândire și de înțelegere. Trezind interesul copiilor și tinerilor pentru carte, vom forma personalități autonome, capabile de gândire critică și creativă. Mi-a plăcut un gând pe care l-am auzit undeva: cititul este modalitatea de a sta de vorbă cu cele mai luminate minți din toate timpurile. Ar fi frumos ca noi și copiii noștri SĂ NU FIM generațiile care întrerup acest lanț”, a precizat Sergiu Prodan.

Ministrul Culturii în demisie a subliniat că, inclusiv, prin această zi vrea să sporească pofta națională pentru citit.

„De aceea avem agenda plină cu evenimente de încurajare și promovare a lecturii, la care vă invităm să participați. Ministerul Culturii organizează, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, campania națională de lectură, care prevede evenimente importante nu doar în această săptămână, ci pe durata întregului an. Uniunea Editorilor împreună cu Uniunea Scriitorilor au pregătit lecturi publice, prezentări de carte, întâlniri cu cititori de toate vârstele, cu participarea personalităților de primă valoare scriitoricească de pe ambele maluri ale Prutului, iar Muzeul Național al Literaturii Române, sub înaltul patronaj al Președintei Maia Sandu, lansează Proiectului Național de Promovare a Lecturii #CarteaDeschisă”, a conchis Prodan.



Marele poet Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererîta, în familia lui Pavel și Eudochia Vieru, născută Didic. Debutul editorial îl face în 1957, pe când era student, cu o plachetă de versuri pentru copii, Alarma. În 1968 are loc o cotitură în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice „Numele tău”, cu o prefață de Ion Druță. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariție poetică. În chiar anul apariției devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatură națională contemporană. Trei poeme din volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brâncuși, iar alte două sunt închinate lui Nicolae Labiș și Marin Sorescu. Asemenea dedicații apar pentru prima oară în lirica basarabeană postbelică.

În 1969 tipărește „Duminica cuvintelor” (la editura Lumina), cu ilustrații de Igor Vieru, carte foarte îndrăgită de copii, care devine „obligatorie” în orice grădiniță din Basarabia. În 1970 apare Abecedarul, tot la editura Lumina – poeziile fiind scrise de Vieru, proza de Spiridon Vangheli, iar ilustrații aparținându-i pictorului Igor Vieru. În același an apare volumul selectiv de versuri pentru copii Trei iezi, care la câteva zile de la apariție este retras din librării în urma unui denunț pe motiv că în poemul „Curcubeul” s-a găsit „ascuns” Tricolorul Românesc. În 1980 apare abecedarul pentru preșcolari Albinuța, ilustrat de pictorul Lică Sainciuc.

În 1988, i se acordă cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen. La sfârșitul anilor '80, Grigore Vieru se găsește în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia. Vieru a fost unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova și se află printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. A participat activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care se votează limba română ca limbă oficială și trecerea la grafia latină, potrivit litera.md.

În 1989, Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Române, în 1991 devine membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii, iar în 1992, Academia Română îl propune pentru Premiul Nobel pentru Pace.

În 1996, Grigore Vieru este decorat cu Ordinul Republicii. În 1997, Editura Litera din Chişinău lansează volumul antologic „Acum şi în veac”, iar trei ani mai târziu Vieru este decorat cu Medalia guvernamentală a României „Eminescu” – 150 de ani de la naştere.

Pe 16 ianuarie 2009, Vieru a suferit un grav accident de circulație și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău. Grigore Vieru s-a aflat într-o stare critică cu politraumatism, traumatism cranio-cerebral închis, contuzie cerebrală, traumatism toracic închis, contuzia cordului și a plămânilor și contuzia organelor abdominale, având șanse minime de supraviețuire. Accidentul rutier a avut loc în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, ora 01:30 pe traseul R-3 Chișinău–Hîncești–Cimișlia–Basarabeasca.

La volanul autoturismului se afla Gheorghe Munteanu, artist emerit al Republicii Moldova și director adjunct al Ansamblului de dansuri populare „Joc” din Chișinău, aflat într-o stare mai ușoară.

A încetat din viață pe data de 18 ianuarie a aceluiași an, la exact două zile după accident în Spitalul de Urgență din Chișinău, în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.

Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009, la Chișinău, în cimitirul central din strada Armeană. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni, diviziile lui Grigore Vieru, cum le-a denumit profesorul Dan Dungaciu într-un articol. Chișinăul nu mai cunoscuse funeralii de asemenea proporții de la înmormântarea soților Doina și Ion Aldea Teodorovici. Ziua de 20 ianuarie 2009 a fost declarată zi de doliu în Republica Moldova, la ora 10:00 întreaga republică ținând un moment de reculegere.

Post-mortem, Grigore Vieru a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”, iar câteva şcoli din R. Moldova, un bulevard din Chişinău şi o stradă din Iaşi poartă numele lui Grigore Vieru.

Anul 2015 a fost consacrat memoriei marelui poet Grigore Vieru.

Operă:

  • 1957 - Alarma (versuri pentru copii)
  • 1958 - Muzicuțe (versuri pentru copii)
  • 1961 - Făt-Frumos curcubeul și Bună ziua, fulgilor! la editura „Cartea Moldovenească”
  • 1963 - Mulțumim pentru pace (versuri) și Făgurași' (versuri, povestiri și cântece).
  • 1964 - Revista „Nistru” publică poemul Legământ, dedicat poetului nepereche Mihai Eminescu.
  • 1965 - Versuri pentru cititorii de toate vârstele, prefațat de Ion Druță pentru care i se acordă Premiul Republican al Comsomolului în domeniul literaturii pentru copii și tineret (1967).
  • 1967 - Poezii de seama voastră (editura „Lumina”)
  • 1968 - Bărbații Moldovei, cu o dedicație pentru „naționalistul” Nicolae Testimițeanu (revista „Nistru”). Întregul tiraj este oprit, dedicația scoasă.
  • 1969 - Duminica cuvintelor la editura „Lumina” cu ilustrații de Igor Vieru, o carte mult îndrăgită de preșcolari, care a devenit prezentă în orice grădiniță de copii.
  • 1970 - Abecedarul (editura „Lumina”) — în colaborare cu Spiridon Vangheli și pictorul Igor Vieru)
  • 1972 - Trei iezi
  • 1974 - Aproape (versuri lirice, cu ilustrații color de Isai Cârmu)
  • 1975 - Mama (editura „Lumina” — carte pentru cei mici, ilustrată de Igor Vieru)
  • 1976 - Un verde ne vede! (editura „Lumina” — volum pentru care poetului i se decernează Premiul de Stat al Republicii Moldova (1978).
  • 1989 - Metafore albastre - Сини метафори - (editura „Narodna cultura”, Sofia — în colecția Globus poetic, traducere în limba bulgară de Ognean Stamboliev.
  • 2010 - Mi-e dor de piatră - Жал ми е за камъка - еd. Avangardprint, Bulgaria - traducere în bulgară și prefață de Ognean Stamboliev - 100 poezii
Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media