Echipa de specialiști a țării noastre a format două grupuri de lucru. Primul grup a preluat misiunea de cercetare și căutarea sinistraților, iar al doilea grup instalează o tabără de câmp complet operațională.
Salvatorii vor activa neîntrerupt 24 de ore, iar pentru a fi eficienți aceștia vor utiliza tehnica grea din dotare, dar și echipamentele specializate.
În dimineața zilei de 8 februarie, echipa specializată din Republica Moldova a reușit să treacă frontiera cu Turcia. La hotar aceștia au fost întâmpinați de responsabilii Agenției pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD), care i-au îndreptat pe salvatorii noștri în provincia Hatay la hotar cu Siria, una din cele mai afectate zone de seism.
Pentru a ajunge la destinație, angajații IGSU și-au continuat drumul neîntrerupt, acesta fiind îngreunat de condițiile meteo nefavorabile.
Un cutremur puternic a lovit luni, 6 februrie, sudul și centrul Turciei și vestul Siriei. Este unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate vreodată în istoria Turciei și a Siriei. S-a produs la 34 km la vest de orașul Gaziantep, la ora 04:17 TRT (01:17 UTC), provocând pagube pe scară largă și numeroase victime în regiune.
Cu o intensitate maximă Mercalli de IX (Violent) și o magnitudine de cel puțin 7,8 Mw, cutremurul este la egalitate cu cutremurul din 1939 de la Erzincan ca fiind cel mai puternic cutremur înregistrat care a lovit Turcia în epoca modernă și cel mai mortal cutremur care a lovit țara de la cutremurul din 1999 de la İzmit.
Cutremurul a fost urmat de numeroase replici, inclusiv de un cutremur neobișnuit de puternic de 7,5 Mw.
