FOTO/ Misiunea echipei salvatorilor moldoveni, complexă din cauza replicilor continue ale cutremurului, în Antakya

13 februarie 2023, 13:13 Societate 163
Echipa de salvatori moldoveni, în Turcia.  Sursa: IGSU/ Facebook

Echipa salvatorilor moldoveni plecați în misiune continuă lucrările de căutare și evaluare a blocurilor și caselor rezidențiale afectate de cutremur devastator produs luni dimineață, în Turcia, iar misiunea acestora prinde complexitate din cauza replicilor continue ale cutremurului în zona orașului Antakya, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI (IGSU).

Potrivit IGSU, la data de 12 februarie, echipa USAR Moldova a preluat două sectoare noi în localitățile Ballioz și Guzelyayla, din provincia Hatay, unde au efectuat lucrări de căutare și evaluare a blocurilor și caselor rezidențiale. Aici, la solicitarea echipelor de voluntari, salvatorii țării noastre au acordat suport cu utilajul tehnic din dotare, pentru identificarea locului sinistraților rămași blocați sub ruine.

Ulterior, echipa salvatorilor moldoveni a continuat intervenția în orașul Antakya, unde în comun cu echipele de căutare-salvare din Olanda au desfășurat acțiuni de evaluare a blocurilor locative distruse de seism.

Mai mult, la solicitarea echipei USAR din Ungaria, a fost acordată asistență tehnică, pentru identificarea locului sinistraților rămași blocați.

IGSU menționează că, misiunea salvatorilor prinde complexitate din cauza replicilor continue ale cutremurului, cu o magnitudine între 3-5 grade, în zona orașului Antakya.De la începutul misiunii internaționale, echipa USAR Moldova a reușit să salveze un băiat în vârstă de 3 ani de sub ruinele unui bloc de locuit. Totodată, salvatorii moldoveni au intervenit în 3 sectoare avariate de seism, unde au desfășurat lucrări de căutare și evaluare pe o suprafață totală de circa 6 km2.

Echipa de specialiști a țării noastre a format două grupuri de lucru. Primul grup a preluat misiunea de cercetare și căutarea sinistraților, iar al doilea grup instalează o tabără de câmp complet operațională.

Salvatorii vor activa neîntrerupt 24 de ore, iar pentru a fi eficienți aceștia vor utiliza tehnica grea din dotare, dar și echipamentele specializate.

În dimineața zilei de 8 februarie, echipa specializată din Republica Moldova a reușit să treacă frontiera cu Turcia. La hotar aceștia au fost întâmpinați de responsabilii Agenției pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD), care i-au îndreptat pe salvatorii noștri în provincia Hatay la hotar cu Siria, una din cele mai afectate zone de seism.

Pentru a ajunge la destinație, angajații IGSU și-au continuat drumul neîntrerupt, acesta fiind îngreunat de condițiile meteo nefavorabile.

Un cutremur puternic a lovit luni, 6 februrie, sudul și centrul Turciei și vestul Siriei. Este unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate vreodată în istoria Turciei și a Siriei. S-a produs la 34 km la vest de orașul Gaziantep, la ora 04:17 TRT (01:17 UTC), provocând pagube pe scară largă și numeroase victime în regiune.

Cu o intensitate maximă Mercalli de IX (Violent) și o magnitudine de cel puțin 7,8 Mw, cutremurul este la egalitate cu cutremurul din 1939 de la Erzincan ca fiind cel mai puternic cutremur înregistrat care a lovit Turcia în epoca modernă și cel mai mortal cutremur care a lovit țara de la cutremurul din 1999 de la İzmit.

Cutremurul a fost urmat de numeroase replici, inclusiv de un cutremur neobișnuit de puternic de 7,5 Mw.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media