Vizita lui Joe Biden la Kiev, planificată în secret de câteva luni. Zelenskiy: „Acesta este un indicator cât de importantă este Ucraina pentru lume”

21 februarie 2023, 09:44 Ucraina 95
Președintele american Joe Biden și președintele Ucrainei, Vladimir Zelesnkiy.  Sursa: Vladimir Zelesnkiy/Telegram

Vizita efectuată luni de preşedintele american Joe Biden la Kiev a fost planificată în secret în ultimele luni, cu participarea unui număr restrâns de responsabili, şi Moscova a fost informată despre această vizită cu câteva ore înainte ca el să plece de la Washington, potrivit unor consilieri ai liderului de la Casa Albă citaţi de agenţia EFE, citează Agerpres.

Potrivit președintelui ucrainean, Vladimir Zelenskiy, vizita în Ucraina a lui Joe Biden, președintele Statelor Unite, a demonstrat cât de durabilă și importantă este Ucraina pentru lume.

Unul dintre aceştia, consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, care l-a însoţit pe Biden la Kiev, a declarat presei că Washingtonul a trimis Moscovei o notificare asupra acestei vizite cu „câteva ore” înainte ca avionul preşedintelui american să decoleze de la Washington, pentru a evita orice incident de natură să escaladeze şi mai mult războiul din Ucraina.

Solicitat de un ziarist să dezvăluie mesajul transmis Moscovei, el a refuzat, invocând "caracterul sensibil" al acestui gen de comunicări cu Moscova.

Despre vizita lui Biden s-a aflat abia atunci când el a ajuns la Kiev şi a fost păstrată în secret până în ultimul moment, din raţiuni de securitate. Chiar în timp ce Biden era deja pe drum pe teritoriul Ucrainei, Casa Albă pretindea în continuare că el nu va efectua nicio vizită în această ţară.

Dar această vizită a fost „pregătită meticulos” luni la rând şi nu a fost nicidecum ceva spontan, a dezvăluit la rândul său Jonathan Finer, adjunctul lui Sullivan în Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă.

Potrivit lui Finer, în planificarea vizitei au fost implicaţi un număr restrâns de consilieri ai Casei Albe, de responsabili ai Pentagonului şi ai serviciilor de informaţii. Această echipă a pus la punct în cele mai mici detalii fiecare etapă a călătoriei, inclusiv deplasarea terestră de la graniţa poloneză până la Kiev, şi au elaborat de asemenea planuri alternative pentru eventuale situaţii neprevăzute ce ar fi putut surveni pe acest tronson.

În final, după o discuţie avută vineri în Biroul Oval cu colaboratorii săi apropiaţi, Biden însuşi a luat decizia finală de a merge la Kiev, estimând că, deşi existau riscuri, acestea erau gestionabile.

Sub aspect logistic deplasarea a fost complicată în special de faptul că preşedinţii americani nu obişnuiesc să viziteze zone de război, iar atunci când totuşi o fac, cum s-a întâmplat în ultimii ani în Irak sau Afganistan, în acele zone există pe teren trupe americane care le garantează securitatea, ceea ce nu era cazul acum, fapt care a necesitat o planificare mai atentă, a declarat consiliera pentru comunicare a Casei Albe, Kate Bedingfield.

În pofida riscurilor, Biden a decis să meargă la Kiev cu scopul de a demonstra astfel angajamentul SUA de a susţine Ucraina în războiul acesteia cu Rusia, cu patru zile înaintea împlinirii unui an de când a început acest război.

El s-a întâlnit la Kiev cu preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy şi a anunţat acolo un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de circa 500 de milioane de dolari.

„Voi anunța o altă livrare de echipamente critice, inclusiv muniție de artilerie, sisteme antiblindate și radare de supraveghere aeriană pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean de bombardamentele aeriene. Și voi împărtăși faptul că, în cursul acestei săptămâni, vom anunța sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor care încearcă să se sustragă sau să sprijine mașina de război a Rusiei. În ultimul an, Statele Unite au creat o coaliție de națiuni de la Atlantic la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu un sprijin militar, economic și umanitar fără precedent - iar acest sprijin va dura”, a declarat Joe Biden, potrivit Casei Albe.

În urma vizitei președintelui american în capitala Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, în adresarea sa către popor prin intermediul unui video, postat de obicei la sfârșitul zilei, a declarat că „vizita în Ucraina a președintelui Statelor Unite, Joe Biden, a demonstrat cât de durabilă și importantă este Ucraina pentru lume.”

„Astăzi a fost o zi simbolică. A 362-a zi de război total, iar noi, în capitala noastră liberă din țara noastră liberă, primim vizita puternicului nostru aliat - președintele Statelor Unite și discutăm cu el despre viitorul Ucrainei, despre relația noastră, despre întreaga Europă și despre democrația globală. Acesta este un indicator al cât de stabilă este Ucraina. Și cât de importantă este Ucraina pentru lume. A noua aniversare a celor mai grele zile ale Maidanului, aniversarea începutului agresiunii rusești împotriva statului nostru, când mai rămăsese foarte puțin timp până la ocuparea Crimeei. Iar acum, la nouă ani de atunci, suntem mai încrezători ca niciodată că dreptatea va fi restabilită", a declarat șeful statului ucrainean în alocuțiunea sa, scrie UNIAN.

De asmenea, Zelenskiy a subliniat că statul agresor, care a fost în mod constant pe cale să devină un stat terorist, va fi tras la răspundere pentru crimele sale.

„Să răspundem mulțumind eforturilor Ucrainei și tuturor partenerilor noștri, întregii lumi libere, tuturor celor care ne ajută acum să ne apărăm independența, libertatea, precum și ordinea și dreptul internațional. Vom câștiga această confruntare istorică. Când președintele Biden - pe atunci vicepreședinte - s-a adresat Radei Supreme a Ucrainei în decembrie 2015, a subliniat un aspect foarte important: nu este exagerat să spunem că speranțele tuturor oamenilor iubitori de libertate din întreaga lume sunt cu noi, cu ucrainenii, deoarece atât de multe depind de succesul experimentului nostru fragil cu democrația. Depinde pentru țara noastră, pentru întreaga Europă, liberă și în lume. Pentru întreaga lume, unde democrația este amenințată”, a conchis președintele Ucrainei.

Ulterior, preşedintele american Joe Biden a plecat în Polonia cu trenul din Ucraina, după o vizită-surpriză la Kiev, a informat agenţia de presă poloneză PAP, citată de France Presse.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media