Estonia, Finlanda și Letonia îndeamnă țările UE să-și închidă granițele pentru călătorii ruși: „Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”

10 august 2022, 09:54 UE 109
Steaguri Uniunea Europeană Bruxelles.  Sursa: Replica Media

Estonia s-a alăturat Finlandei și Letoniei pentru a îndemna țările Uniunii Europene să-și închidă granițele pentru călătorii ruși, scrie Politico. Apelul a venit la o zi după ce președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a cerut țărilor occidentale să interzică intrarea tuturor rușilor pe teritoriile acestor țări, ca răspuns la încercarea de anexare a noilor teritorii ucrainene.

„Nu mai eliberați vize turistice pentru ruși. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului. Acum este timpul să punem capăt turismului rus”, a fost mesajul publicat pe Twitter de premierul Estoniei, Kaja Kallas.

Kallas a subliniat că majoritatea intră în UE prin granița de est a blocului cu Rusia, punând o povară pentru Estonia, Letonia și Finlanda ca „puncte unice de acces”.

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat luni că „poziția sa personală este că turismul ar trebui să fie restricționat” și că se așteaptă ca această problemă să fie discutată la următoarele summituri ale liderilor UE.

„Nu este corect ca, în timpul în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, rușii să poată duce o viață normală, să călătorească în Europa, să fie turiști. Nu este corect”, a declarat ea pentru postul public național de televiziune din Finlanda, Yle.

Totodată, ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, și-a exprimat sprijinul pentru o astfel de măsură, declarând într-un interviu anterior pentru Politico că țările UE ar trebui să limiteze eliberarea de vize pentru ruși, cu excepția cauzelor de natură umanitară.

Blocul a emis o serie de sancțiuni împotriva Rusiei de la invadarea Ucrainei, inclusiv interzicerea călătoriilor aeriene în Rusia, dar nu a interzis călătorilor ruși, care pot intra în UE cu autobuzul sau cu mașina.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a cerut țărilor occidentale să interzică intrarea tuturor rușilor pe teritoriile acestor țări, ca răspuns la încercarea de anexare a noilor teritorii ucrainene. Acesta a menționat că sancțiunile deja impuse Rusiei pentru războiul său neprovocat din Ucraina sunt „slabe” în comparație cu închiderea granițelor pentru cetățenii ruși timp de un an și un embargo total asupra achiziției de energie rusească. Declarațiile au fost făcute pentru The Washington Post.

Zelenskiy a spus că rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își schimbă filozofia”, subliniind că cele mai importante sancțiuni sunt închiderea granițelor, „pentru că rușii iau pământ străin”.

„Atunci vor înțelege. Ei vor spune: „Acest [război] nu are nimic de-a face cu noi. Întreaga populație nu poate fi responsabilă, nu-i așa? Poate. Populația a ales acest guvern și nu se luptă cu el, nu se ceartă cu el, nu strigă la el”, a spus președintele ucrainean.

Deși majoritatea țărilor europene au închis spațiul aerian pentru Rusia, nu există încă nicio interdicție completă a vizitei țărilor occidentale pentru ruși și sunt în continuare liberi să solicite o viză, în special pentru vizitarea Statelor Unite.

Zelenskiy propune astfel noi restricții pentru ruși ca răspuns la încercarea Rusiei de a anexa teritoriile ucrainene. Astfel, la sfârșitul lunii iulie, autoritățile de ocupație din regiunea Zaporojia „au emis un ordin” de a crea așa-zise comisii electorale care să organizeze un „referendum”. În plus, localnicii sunt invitați să ajute în organizarea acestuia.

Declarația a provocat o nouă reacție nervoasă a Kremlinului care l-a declarat irațional. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a reacționat și mai violent, l-a comparat pe liderul ucrainean cu Adolf Hitler. Între timp, Franța le-a interzis rușilor să mai viziteze castelul Vincennes, o atracție turistică de la marginea Parisului, scrie Digi24.

Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media