LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 178. Tentativă de asasinat asupra primarului instalat de ruși în orașul ocupat Mariupol

20 august 2022, 09:33 Ucraina 501
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Luptele continuă în Ucraina, în cea de-a 178-a zi a invaziei ruse. Noi explozii au fost semnalate sâmbătă dimineața, 20 august, și în seara de vineri în Crimeea, în orașul-port Sevastopol. Cauzele nu sunt încă cunoscute, dar, la fel ca și în cazul celorlalte explozii din Crimeea, pare că armata ucraineană se află în spatele lor, chiar dacă Kievul nu a recunoscut oficial atacurile.

Vladimir Putin a fost de acord ca inspectorii să viziteze centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei, susține președintele francez Emmanuel Macron. Acesta a confirmat că liderul rus a „reconsiderat cererea” ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică să călătorească prin Rusia la fața locului, spunând că ar putea ajunge prin Ucraina.

La Marea Neagră, flota rusă a intrat în poziție defensivă după mai multe eșecuri operaționale în Ucraina, inclusiv exploziile din Crimeea, afirmă oficiali occidentali.

UPDATE 17:40. Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, a anunțat sâmbătă că ar fi avut loc o tentativă de asasinare a lui Kostantin Ivașcenko, șeful instalat de ruși în Mariupolul ocupat. Andriușcenko a scris pe contul său de Telegram, că tentativa a eșuat și nu a oferit alte detalii.

„Acesta este doar începutul”, a adăugat el.


UPDATE 17:15. Sub ruinele căminului din Harkiv, care a fost lovit joi de o rachetă rusească, au fost găsite cadavrele a încă trei morți, informează serviciul de presă al Consiliului orășenesc Harkiv.

„La locul bombardării căminului salvatorii au mai găsit astăzi încă trei cadavre... Astfel, numărul morților în atacul rusesc cu rachete asupra căminului a ajuns deja la 18 persoane”, se arată în raport.

Un cadavru a fost identificat, ca fiind al unui bărbat, în timp ce pentru identificarea celelorlte două cadavre este nevoie de experți.


UPDATE 16:45. Astăzi, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina de „terorism chimic” și a anunțat, de asemenea, că este în curs de desfășurare o investigație suplimentară privind otrăvirea lui pretinsului guvernator al regiunii ocupate Herson, Vladimir Saldo.

La începutul lunii august, starea de sănătate a acestuia s-a deteriorat brusc, conform versiunii oficiale de la acea vreme, din cauza complicațiilor după COVID. Canalele de Telegram Baza și RT au raportat că Saldo a fost în comă indusă medical și trimis la Moscova pentru tratament, sugerând despre posibila otrăvire.

Acum starea de sănătate a șefului regiunii ocupate Herson, Vladimir Saldo, s-a îmbunătățit, informează canalul de Telegram al Ministerului rus al Apărării, Zvezda.


UPDATE 16:20. Numărul răniților în urma atacului cu rachetă asupra blocului din Voznesensk s-a ridicat la 12, inclusiv copii, anunță procuratura Regională Nikolaev.

„Sub conducerea procesuală a Procuraturii Regionale din Nikolaev a fost declanșată o anchetă preliminară în procesul penal privind încălcarea legilor și obiceiurilor războiului (partea 1 a articolului 438 din Codul penal al Ucrainei)”


UPDATE 15:50. Ministerele de apărare din Rusia și Belarus ar fi semnat contracte pe durată determinată pentru repararea aeronavelor, susține serviciul de informații al Ucrainei. Într-un raport de pe site-ul Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, afirmă că grupuri de lucrători de la uzina de reparații de avioane 558 din Belarus Baranovichi merg periodic în călătorii de afaceri în Rusia, unde lucrează la uzina de reparații de avioane 121 din Kubinka. lângă Moscova.

Ei sunt angajați în restaurarea și punerea în funcțiune a echipamentelor de aviație, în principal avioane de luptă MiG-29, potrivit informațiilor ucrainene. Raportul mai spune că specialiștii militari din Belarus sunt implicați în scoaterea din conservare și depozitare a aeronavelor.


UPDATE 15:35. Timp de 20 de zile de la începerea „culoarului de cereale”, 27 de nave cu produse agricole au părăsit porturile maritime ucrainene. Potrivit Ministerului Infrastructurii, cele 27 de nave transportau un total de 670.000 de tone de produse agricole”.

De asemenea, 18 nave urmează a fi încărcate iar aproximativ 40 de solicitări de transport sunt în faza de revizuire.


UPDATE 15:00. Hackerii ucraineni au spart serverul televiziunii din Crimeea și au pus pe post un discurs al președintelui ucrainean Zelenski, scrie pe Twitter Infoviyska Ucraini.


UPDATE 14:30.Partea controlată de Rusia din regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei exportă până la 7.000 de tone de cereale pe zi, au declarat sâmbătă autoritățile instalate de Rusia în această regiune, relatează Reuters.


UPDATE 14:05. 25.000 de tablete de iodură de potasiu, medicament capabil să protejeze glanda tiroidă în caz de un eventual accident nuclear, au fost livrate în orașul Energodar, aflat temporar sub ocupația rușilor, a anunțat primarul orașului Dmitri Orlov.

„Faptul că centrala nucleară Zaporojie se află în mâinile teroriștilor militari, iar provocările armate au loc în mod regulat la instalația nucleară, ne obligă să luăm măsuri suplimentare de securitate. Prin urmare, ca urmare a redistribuirii, 25.000 de tablete de iodură de potasiu au fost livrate Energodar din rezerva regională, medicament care poate proteja glanda tiroidă de acumularea de radioizotopi de iod în cazul contaminării zonei ca urmare a unei accident la reactoare nucleare”, a scris el.


UPDATE 13:45. Un bloc de locuit cu 5 etaje din orașul Voznesensk, regiunea Nikolaev, a fost atacat astăzi de o rachetă. Potrivit autorităților locale, sunt victime, printre care și copii. Ucrainenii dau vina pe trupele ruse.

„Voznesensk. Nebunii de ruși au lovit o clădire rezidențială mare. Există victime”, a scris pe Facebook ofițerul de presă al administrației militare regionale Nikolaev, Dmitri Pletenciuk.

Între timp, un deputat ucrainean, Artem Cernomorov, a scris pe canalul său Telegram că o operațiune de salvare este în desfășurare în oraș.

„O rachetă rusă a lovit o clădire rezidențială cu cinci etaje, clădirea a fost distrusă aproape complet. Salvatorii noștri și poliția lucrează la fața locului. Medicii îi ajută pe răniți. Au fost avariate și casele din apropiere și mașinile. ,” el a spus.

La această oră se știe despre cel puțin 9 răniți, printre care trei copii.


UPDATE 13:20. Oficialii de la Casa Albă susțin că președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy ar trebui să participe la summitul G20 de la Bali, în noiembrie, dacă va veni și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, scrie publicația Bloomberg.

„Așa cum însuși președintele Biden a declarat public, nu crede că președintele Putin ar trebui să participe la summitul G20 pentru că poartă un război împotriva Ucrainei. Dar dacă vine Putin, SUA consideră că și Zelenskiy ar trebui să participe”, se arată în articol.

Anterior, președintele indonezian Joko Widodo a declarat că Putin intenționează să participe la summitul G20, care va avea loc în perioada 15-16 noiembrie pe insula indoneziană Bali.


UPDATE 12:50. Forțele ruse continuă să încerce să avanseze și să captureze mica parte a regiunii Luhansk controlată încă de Ucraina, dar ultimele lor încercări au eșuat, scrie guvenratorul Serghei Haidai pe Telegram.

Potrivit oficialului, armata ucraineană a respins șapte atacuri din partea forțelor ruse pe 19 august și luptele continuă în zonele din apropierea regiunii Donețk, unde forțele ruse încearcă să captureze mai multe teritorii pentru a atinge obiectivul Kremlinului de a controla întregul Donbas.


UPDATE 12:25. Uzina rusă UAZ va fabrica biserici mobile pentru personalul militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse. Anunțul a fost făcut de către șeful departamentului pentru interacțiunea cu asociațiile religioase a Direcției Principale Militaro-Politice a Forțelor Armate a Federației Ruse, Oleg Veselkov, la forumul Armata-2022, care a avut loc recent la Moscova.


UPDATE 11:45. Muzeul celebrului pictor ucrainean Kuinji, din orașul Mariupol, a fost jefuit și distrus. Consilierul primarului local, Petro Andriușcenko, a publicat un videoclip pe canalul său de Telegram, alături de care a menționat că militarii ruși ar fi jefuit totul, inclusiv exponatele unei expoziții ale unor copii cu dizabilități”.

Anterior, presa ucraineană a relatat că invadatorii ar fi luat toate exponatele valoroase din muzeele orașului, inclusiv picturi originale ale pictorului Arhip Kuindji de la Muzeul de Artă.

În prezent orașul Mariupol, aflat sub ocupația temporară a Rusiei, este distrus aproape în totalitate de bombardamente.


UPDATE 11:20. Trupele ruse au tras noaptea trecută cu rachete asupra infrastructurii critice din orașul Harkiv și în regiune, relatează Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale Harkiv.

„În această noapte, inamicul a lansat atacuri cu rachete asupra infrastructurii critice din Harkiv și regiunea Harkiv. În jurul orei 1:00, două rachete au lovit infrastructura raionului Sloboda din Harkiv, o clădire a fost avariată. De asemenea a avut de suferit infrastructura din raioanele Harkiv și Chuguev. Amploarea distrugerilor urmează a fi stabilită”, a spus Sinegubov, fără să precizeze dacă au fost sau nu înregistrate victime.UPDATE 10:55. Explozii puternice în Melitopol. Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, anunță că în noaptea de vineri spre sâmbătă au fost auzite explozii în orașul din sudul Ucrainei. „În seara asta au fost explozii puternice în Melitopol, pe care le-a auzit întreg orașul”, a scris Fedorov pe canalul său de Telegram.

Potrivit datelor preliminare, a avut loc un atac care a vizat una dintre bazele militare, pe care rușii încearcă să o restabilească în zona aerodromului. Fedorov afirmă că după explozii, colaboratorii ruși au raportat că „apărarea lor aeriană a funcționat”.

„A funcționat atât de bine, încât fumul continuă să iasă”, spune edilul.


UPDATE 10:30. Pe parcursul ultimei săptămâni rușii au înregistrat doar schimbări minime în controlul teritorial de-a lungul liniei frontului, se arată în raportul serviciului de informații al Ministerului britanic al Apărării.

- În Donbas, după mici progrese de la începutul lunii august, forțele ruse s-au apropiat de periferia orașului Bahmut, dar nu au pătruns încă în intravilan. Rusia nu a făcut eforturi majore pentru a avansa în regiunile Zaporojie sau Harkiv.

- În sud-vest, nici forțele ucrainene, nici cele ruse nu au făcut progrese pe linia frontului Herson. Cu toate acestea, exploziile din ce în ce mai frecvente din spatele liniilor de front este probabil să pună presiune logistica rusă și baza aeriană în sud.

- Este puțin probabil ca situația să se schimbe semnificativ în săptămâna viitoare. Forțele rusești sunt, deocamdată, cel mai probabil pregătite doar să întreprindă atacuri locale limitate, rareori implicând mai mult decât o companie de trupe.

Cu toate acestea, în următoarele luni, inițiativa va merge în orice parte va reuși să genereze o forță credibilă și angajată pentru operațiunile ofensive.


UPDATE 09:50. Au apărut imagini cu presupusa dronă care ar fi provocat în această dimineață explozia la sediul Flotei ruse din Marea Neagră din orașul-port Sevastopol. Din imagini se aud tiruri de foc. Potrivit pretinsului guvernator al Sevastopolului, Mihail Razvojaev, spune că drona a fost de fapt doborâtă, dar a căzut pe acoperișul sediului și a luat foc.


UPDATE 09:30. Oficiali occidentali susțin că flota rusă din Marea Neagră a intrat în poziție defensivă după o serie de eșecuri. Aceștia au spus că cel puțin jumătate din avioanele aviației navale al Flotei Mării Negre au fost scos din acțiune în urma atacului asupra bazei aeriene Saki din Crimeea de săptămâna trecută, relatează CNN.

Avioanele aviației navale al flotei, Regimentul 34 de aviație navală de atac la sol, are două escadrile de aproximativ două duzini de avioane de luptă în total (inclusiv avioane Su-24M și Su-30SM), potrivit relatărilor publicate. Evaluările anterioare au sugerat că cel puțin șapte – și poate chiar 10 – aeronave au fost avariate sau distruse în atacul de săptămâna trecută.

Oficialii au precizat că partea ucraineană a fost probabil capabilă să aducă mai multe „bunuri” în Crimeea și că forțele ucrainene au capacitatea de a opera în spatele liniilor rusești. Dacă atacurile ucrainene vor avea un efect strategic asupra conflictului va depinde de faptul dacă Ucraina poate susține nivelul de activitate, au adăugat ei.


UPDATE 09:10. Autoritățile de ocupație au confirmat că a fost atacat sediul Flotei Mării Negre a Rusiei din Sevastopol. Potrivit pretinsului guvernator al Sevastopolului, Mihail Razvojaev, facilitatea a fost atacată de o dronă. Acesta a mai spus că nu au fost înregistrate victime în urma exploziei și a îndemnat locuitorii orașului să rămână în case.

Zona a fost izolată de forțele de securitate.


UPDATE 08:45. O explozie puternică a avut loc în această dimineață, 20 august, în cel mai mare oraș din Crimeea aflată temporar sub ocupație rusă, Sevastopol.

Potrivit agenției ucrainene de presă UNIAN, localnicii au raportat apariția unei coloane de fum gros în zona sediului Flotei Mării Negre a Federației Ruse din Sevastopol.

Bubuiturile au răsunat în jurul orei 08:17.

Sediul a mai fost atacat cu o dronă de ziua Flotei Ruse, pe 31 iulie. Atunci șase persoane au fost rănite, iar toate evenimentele festive au fost anulate în oraș.

Explozia este ultima dintr-o serie de incidente similare care au avut loc în regiunea Crimeea, aflată sub ocupație. Autoritățile ucrainene nu au confirmat oficial implicarea în aceste atacuri.


UPDATE 08:30. Institutul pentru Studierea Războiului (ISW): Progresele rusești stagnează pe toate fronturile, Ucraina continuă să decimeze logistica Rusiei.

Grupul de reflecție american a declarat în raportul său de vineri, 19 august, că forțele ruse au efectuat mai multe atacuri terestre nereușite în regiunile Herson și Nikolaev pe 19 august.

- Recentele lovituri ucrainene asupra infrastructurii militare și de transport rusești din Crimeea și Oblastul Herson reduc probabil încrederea Rusiei în securitatea zonelor din spatele Rusiei.

- În ciuda afirmațiilor oficialilor de la Moscova că Ucraina ar planifica pentru ziua de vineri provocări la Centrala Nucleară Zaporojie, în timpul vizitei în Ucraina a secretarului general al ONU António Guterres, nu a fost raportată nicio activitate semnificativă din zonă în ultimele 24 de ore.

-Autoritățile ruse pregătesc probabil un proces de judecată demonstrativ pentru apărători ucraineni de la uzina Azovstal pentru Ziua Independenței Ucrainei, 24 august, pentru a consolida în continuare controlul de ocupație asupra zonelor ocupate ale Ucrainei și pentru a stabili condiții pentru demoralizarea trupelor ucrainene.

- Kievul sporește vizibil măsurile de securitate în Crimeea, indicând o îngrijorare tot mai mare în rândul autorităților ruse și al civililor cu privire la amenințarea cu lovituri ucrainene în zonele din spate considerate anterior a fi sigure.

- Autoritățile de ocupație ruse își întăresc controlul asupra infrastructurii educaționale din zonele ocupate în pregătirea pentru anul școlar care se apropie și ar putea trimite copii ucraineni în Rusia, ca parte a unei campanii mai ample de repopulare.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august și 19 august.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media